in

Ionuţ Vlad Sandu, candidat la Treviso: “Candidez, pentru binele comunităţii”

 

Ionuţ Vlad Sandu este un tânăr de 29 de ani, născut la Focşani şi stabilit la Treviso. La vârsta de şase ani, a venit în Italia, împreună cu familia sa: părinţii şi fratele său mai mic, în vârstă, atunci, de doar şapte luni.

S-a integrat perfect în Peninsulă, dar Ionuţ nu şi-a uitat originea: scrie şi vorbeşte perfect în limba română şi merge de patru ori pe an în ţară, la bunici. La alegerile administrative din 26 şi 27 mai, a decis să candideze pentru un loc de consilier la Treviso, pentru a reprezenta o comunitate românească de circa o mie de suflete.

Două evenimente majore, în mai puţin de două luni: aşa s-ar putea rezuma situaţia actuală a lui Ionuţ Sandu, român stabilit de peste 20 de ani la Treviso. Pe 13 aprilie, se va prezenta în faţa ofiţerului de stare civilă, împreună cu viitoarea lui soţie, iar pe 26 şi 27 mai în faţa electoratului, pentru a obţine încrederea concetăţenilor săi.

Ionuţ nu este un necunoscut în comunitatea de români din Veneto. Colaborează de mult timp cu Asociaţia Columna din Padova, fiind şi secretarul general al organizaţiei. Lucrând cu şi pentru români, a decis, de curând, să candideze pentru un post de consilier la următoarele alegeri. Îşi motivează alegerea astfel:

"Am decis, pentru binele comunităţii să candidez ca şi posibil consilier la Primăria oraşului, pe o "listă civică" – Treviso Civica. Îl vom susţine pentru postul de primar pe Manildo Giovanni, de la Partidul Democrat".

O nouă experienţă

Povestea lui Ionuţ în Italia "începe acum 23 de ani". Avea şase ani, când familia sa a decis să se transfere în Peninsulă, "pentru o nouă experienţă de viaţă". Ambii părinţi sunt originari din Focşani: "pe timpul lui Ceauşescu, mama lucra la un combinat siderurgic, era contabilă. Tata muncea tot acolo, ca maistru. După căderea regimului, am fi putut rămâne în ţară, nu am plecat de nevoie. Dar ai mei s-au gândit că pot încerca să o ia de la capăt, cât erau încă tineri".

Ionuţ a absolvit Universitatea din Padova, obţinând o diplomă în Mediaţie Lingvistică şi Culturală, în 2007. În prezent lucrează pentru o importantă bancă din Italia, unde a fost angajat în urmă cu şase ani, după ce a susţinut o serie de teste specifice domeniului bancar.

Realizările pe plan profesional au fost completate şi cu cele personale: " în curând mă voi căsători cu persona care mi-a schimbat viaţa, în bine!" Decizia de a candida "a venit în urmă cu câteva săptămâni. Am fost înştiinţat de naşterea unei noi liste civice la Treviso, la care ar fi aderat persoane angajate în domeniile public şi privat.

Am fost contactat iniţial de preşedintele acestei liste. Ulterior, văzând necesitatea şi utilitatea implicării comunităţii române în viaţa socio-politică din Treviso, am decis să candidez, pentru binele comunităţii. Sunt ferm convins că avem un cuvânt de spus pe plan local, iar acest drept se poate obţine doar prin vot".

Unicul român

Ionuţ Sandu recunoaşte că nu are o experienţă politică în spate, însă este convins de faptul că "se poate schimba mentalitatea celor care nu ne cunosc". În legatură cu politica românească, preferă să nu se exprime, dar crede că "mai e mult de lucrat pentru o altă Românie. Am oricum mare încredere în noile generaţii".

Până acum, Ionuţ este unicul român înscris pe lista candidaţilor, dar şi-ar dori "ca şi alţi conaţionali să se implice activ".

Îi va informa pe cei 900 de români cu reşedinţă, în primul rând în legătură cu dreptul lor de a vota: "Direct, sau prin presă şi prin intermediul unor evenimente pe care intenţionez să le organizez. În primul rând, îi invit pe toţi să se înscrie pe listele electorale din  primărie, pentru a primi cartea de alegător".

Alături de Ionuţ, în lista civică mai sunt alţi 29 de candidaţi, "unii cu experienţă, alţii cu o nouă energie- necesară pentru o schimbare etno-culturală". Campania electorală va fi finanţată prin mijloace proprii, dar "suntem disponibil şi pentru eventuali sponsori".

Punctele forte ale campaniei electorale sunt "câteva proiecte simple şi pe înţelesul tuturor. Mizez pe crearea unui grup românesc, unde să ne putem întâlni pentru a discuta depsre problemele noastre. Îmi doresc crearea unui centru cultural, deoarece sunt de părere că, pentru a trăi într-o societate mai bună ar trebui să nu uităm de unde am plecat, dar să şi putem facem parte din comunitatea care ne-a primit".

Iată şi mesajul pe care românul doreşte să-l transmită propriilor alegători: "A sosit momentul să ne spunem punctul de vedere, pe 26- 27 mai, în Primăria oraşului Treviso. Şansa noastră de a ne afirma, e una reală. Votul nostru poate schimba viitorul noilor generaţii. Am încredere că ideile voastre şi unitatea dintre noi pot fi cheia succesului pentru comunitatea noastră!"

Miruna Căjvăneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

La fiecare 5 ore, un medic român pleacă din ţară

O româncă în apărarea lui Berlusconi „Dreapta a dovedit că e mai atentă la problemele noastre”