in

Italienii, cuceriţi de lecţia despre tradiţiile pascale româneşti: «Tradiţiile sunt mai frumoase la voi»

Peste 50 de italieni de toate vârstele au asistat fascinaţi la o „lecţie” deschisă despre tradiţiile pascale din ţara noastră. Din reprezentaţie nu au lipsit informaţiile referitoare la încondeierea ouălor, bătutul covoarelor de dinaintea Sărbătorilor sau stropitul fetelor cu parfum.

Foarte uimiţi, curioşi şi fascinaţi – aşa au urmărit lecţia despre tradiţiile pascale româneşti cei peste 50 de italieni care frecventează cursurile de limba română organizate la Accademia di Romania din Roma de lectorul universitar Nicoleta Neşu, de la Universitatea „La Sapienza”.

«Am păstrat tradiţia: înainte de Crăciun şi de Paşte încercăm să le oferim atât cursanţilor de la Accademie, cât şi studenţilor care învaţă limba şi literatura română la Universitatea Sapienza să le oferim o „gustare” în sens cultural din tradiţiile şi obiceiurile româneşti pentru sărbătorile respective», precizează Nicoleta Neşu.

Explicaţii amănunţite asupra tradiţiilor şi obiceiurilor din ţara noastră au fost prezentate de Rodica Marinescu, referent ştiinţific la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti:

«Îmi place foarte mult să amintesc de fiecare dată de această „rânduială” care sper din tot sufletul să se mai păstreze încă la ţară la noi şi chiar în oraş în România.

A fost greu să le traducem „rânduială” care nu înseamnă „ordine” neapărat», spune Rodica Marinescu, care mărturiseşte că de fiecare dată italienii sunt curioşi şi pun numeroase întrebări.

«Le-am vorbit despre pască, despre pristonice, le-am vorbit despre mersul la biserică în perioada asta, despre bătutul covoarelor înainte de Sărbători, le-am vorbit despre cum se ciocnesc ouăle şi cine ciocneşte la noi, la români, cum se pun cojile de ouă la rădăcina pomilor, cum se freacă fetele tinere cu cojile de ouă pe faţă şi copii să fie rumeni tot anul, cum cei care ciocnesc ouăle rămân mulţi ani împreună şi în lumea de dincolo», completează Rodica Marinescu.

Referentul de la Muzeul Ţăranului Român a adus la Roma şi o colecţie cu 30 – 40 de ouă încondeiate în mod diferit, ouă care au fost admirate cu mare atenţie de italienii prezenţi la „lecţie”.

«Într-adevăr ei sunt surprinşi de aceste obiceiuri, chiar dacă tradiţia mai circulă în aria mediteraneană, inclusiv în Sicilia se mai păstrează urme ale acestei tradiţii. Pentru ei este foarte spectaculoasă, pentru ei este foarte interesantă», a remarcat şi profesorul italienilor, Nicoleta Neşu, lector universitar.

Italienii descoperă „o altă lume”

«A fost o lecţie frumoasă, foarte interesantă. Este atractiv să cunoaşti toate aceste obiceiuri. Este pentru prima dată că aflu de tradiţiile din România, deoarece am început acest curs de limba română doar din luna noiembrie a anului trecut», spune Silvia, la finalul cursului.

«Trebuie să recunosc că am descoperit o altă lume, diferită de cea pe care mi-o imaginam, o lume care mă atrage şi cu siguranţă în această vară voi merge într-o vacanţă în România», mai completează italianca.

«Practic cunoşti cultura şi aşa cunoşti şi persoanele unui popor. Aşa noi putem să descoperim anumite aspecte ale culturii române. De curând am descoperit ca limba română este asemănătoare cu a noastră, dar văd totodată că tradiţiile sunt mai frumoase la voi», a constatat o altă italiancă – Giorgia, care frecventează cursul de limba română doar din toamna anului trecut.

«A învaţă o limbă, a descoperi obiceiurile unui popor sau cum sunt aceste tradiţii pascale este ca o fereastră deschisă spre o altă lume, spre o altă cultură, care până la urmă constatăm că nu e mult diferită de a noastră», a observat Massimo, un italian care întâmplător a trecut prin faţa Accademiei şi a intrat când a văzut afişul despre lecţia referitoare la tradiţiile pascale din România.

C.V.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Românul s-a născut poet și a emigrat în Italia: ”Nu voi uita până la moarte, de țara și de satul meu”

Natalia German la Roma: Moldova e pe calea cea bună