in

Lazio – FC Vaslui / Galeria vasluiană, nemulţumită de indiferenţa comunităţii de români din Roma

Pe 15 septembrie, FC Vaslui a obţinut un rezultat deosebit pe Stadionul Olimpico din Roma, în Grupa D a Ligii Europa, în urma egalului cu Lazio de 2 – 2. Meciul a fost urmărit de peste 25.000 de spectatori, majoritatea susţinători ai echipei italiene. În partea rezervată oaspeţilor, destinată suporterilor FC Vaslui, se aflau circa 400 – 450 de români, aproximativ 200 dintre ei veniţi din ţară. Galeria Vasluiului a fost nemulţumită de indiferenţa comunităţii de români din Roma, care numără aproape 100.000 de persoane.

Doar 400 de români la meciul Lazio – Vaslui

Trei autocare din Vaslui

Ionuţ Buduroi, 35 ani, muncitor, este vasluian şi a venit împreună cu alţi prieteni de ai săi pentru a susţine echipa „de suflet”. „Merg peste tot cu ei. Sunt fericit pentru rezultatul de aici de la Roma. Este un bun început în Liga Europei pentru Vaslui”, ne-a mărturisit la finalul meciului Ionuţ. Ei au ajuns în capitala italiană, cu trei autocare, joi, în jurul orei 3 dimineaţa. Cum au ajuns s-au îndreptat spre stadion. „În acestă noapte un autocar se întoarce. Alţii vin peste o zi. Rămân să viziteze Roma, dacă tot au ajuns până aici”, spune vasluianul. „Ne satisfacem anumite plăceri, dar trebuie să şi muncim. M-ai mult timp nu ne permitem”, mărturiseşte suporterul.

„Unde erau românii din Roma?”

„Am venit să ne susţinem echipa. Vrem să câştigăm. Să ajungem până în finalele Ligii Europei. Speranţele sunt mari. Lazio este o echipă bună şi iată că noi am reuşit să facem un egal cu ei. În meciurile în deplasare este şi mai greu”, completează un alt suporter vasluian, Gabriel Onofrei, 28 de ani. Românul merge în toate deplasările pe care echipa preferată le face, indiferent că aceste deplasări sunt în ţară sau în străinătate.

Gabriel mărturiseşte însă că este nemulţumit de lipsa românilor din capitala italiană. „Toţi suntem români. Trebuie să ne susţinem echipele româneşti, mai ales în Liga Europei. Aici, la Roma, ştiu că trăiesc mulţi conaţionali. Nu i-am văzut însă pe stadion. Noi suntem în jur de 250 – 300 de persoane. În total eram pe stadion peste 400.

Unde erau restul românilor de aici? Nu cred că în fiecare săptămână o echipă a ţării noastre vine să joace aici pe stadion, iar ei nu au timp sau nu îşi permit să vină la meci. Noi venim totuşi de la peste 2000 de km distanţă ca să susţinem, nu atât Vasluiul, cât România, într-un meci din Ligă”, spune îndârjit tânărul.

 

Iubire şi onoare

„Am reprezentat România cu onoare şi sperăm să o facem în continuare. Ce facem noi nu se poate descrie în cuvinte. Este o iubire pentru echipă, pentru culori, pentru oraş. Peluza şi steagurile ne unesc pe noi şi ne fac să ne simţim o mare familie!”, explică Alexandru Fecioru, 30 de ani, venit cu grupul din Vaslui.

Foarte mulţi dintre noi au făcut sacrificii pentru a veni la acest meci. Avem toţi serviciu sau şcoală, deci s-au făcut mari sacrificii, mai ales financiare, pentru a se ajunge la acest meci. Pentru românii de aici din Roma era mai simplu să asiste la meci, dar observ că nu au făcut-o. Bine că am venit noi din ţară,” completează Alexandru.

Suporterii veniţi din ţară purtau tricouri cu culorile Vasluiului: galben şi verde şi aveau în mâini steaguri cu însemnele echipei, dar şi cu cele ale României. Pe stadion ei au scandat în repetate rânduri: „România” sau „Vaslui” reuşind să îi acopere pe suporterii de la Lazio. Conaţionalii din capitala italiană au fost însă prezenţi pe stadion într-un număr mai mic decât cei veniţi din ţară.

Vasluieni la Roma

Florin Maxim, 29 de ani, vasluian stabilit de şapte ani în Italia, la 20 de km de Roma, spune că a aflat de meci încă de când s-au făcut extragerile. „Este important să fim pe stadion, pentru că suntem români. Si asta contează. Când avem ocazia mai venim şi la alte meciuri în care joacă echipele ţării noastre”, precizează tânărul.

El şi prietenii săi cu care a venit pe stadion au participat şi la meciul dintre AS Roma si CFR Cluj de la sfârşitul anului trecut, chiar dacă nu sunt susţinători ai echipei clujene.

„Suntem vasluieni. E normal să ţinem cu echipa oraşului nostru, însă atunci când o echipă a ţării noastre joacă în străinătate, în deplasare, cu atât mai mult aici, în Italia, noi ţinem cu ea” spune Robert Aivăncesei, 36 de ani. Bărbatul completează, cu tristeţe, că „din păcate, în prezent, Vaslui nu îmi oferă decât o echipă foarte bună. Sunt în Italia de şase ani, dar nu mă pot întoarce încă în ţară, deoarece Vaslui nu îmi oferă nici serviciu, nici casă. Mă văd astfel obligat să rămân un simplu susţinător al echipei oraşului meu”, mai spune Robert.

Suporteri pentru Lazio

Printre suporterii echipei adversare, Lazio, se aflau însă şi români. Mihai Panduru, 32 de ani, şi Cristi Iancu, 26 de ani, erau îmbrăcaţi cu tricourile echipei italiene.

„Suntem în primul rând suporteri ai echipei italiene. Nu contează că suntem români. Nu contează pentru noi că joacă cu Vaslui. Dacă să zicem jucau cu Steaua, atunci poate că ţineam cu echipa din România”, spune Cristi, originar din Râmnicu Sărat.

La rândul său Mihai, originar din Bucureşti, susţine că el „iubeşte Lazio de peste zece ani” şi este normal să nu mai aibă nici un fel de „sentiment” faţă de echipele de acasă.

„Mai urmăresc din când în când şi ce se întâmplă în meciurile de acasă, dar nu în mod special. Îmi place şi prefer fotbalul italian. Prietenii mei sunt majoritatea italieni, sunt suporteri de Lazio. Colegii de la serviciu la fel. Zilnic se vorbeşte numai despre Lazio, deci un motiv în plus pentru a fi mai apropiat de această echipă şi nu de una din România”, completează Mihai.

Cristiana Tudor


Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Lansare de carte la Torino: „Oasi di sabbia”, de Valeriu Butulescu

Eveniment la Roma: românii, în sfârşit personaje pozitive