Menu
in

Lena, aventură în lumea cuptorului

„Doar perfecţionându-te mereu poţi să rămâi competitiv şi să-ţi transformi afacerea în una de succes”, spune Lena Corlade, rezidentă în Italia de 14 ani. Se defineşte o artistă a cuptorului. Ea este proprietara unui magazin şi a unui laborator care produc şi comercializează produse de patiserie, panificaţie şi pizza. Produsele sale sunt foarte apreciate de italieni. „Din păcate români vin foarte puţini şi cred că e doar pentru că nu au timp să se intereseze de o prăjitură bună, delicioasă aşa cum o mâncau doar acasă”, spune ea cu regret.

Lenuţa Corlade, Lena cum o strigă toată lumea, are 43 de ani şi este originară din judeţul Bacău. A venit în Italia urmându-şi soţul, gândindu- se că o familie trebuie să fie unită. Locuieşte la Strona, în provincia Biella-Piemonte. „Sunt în Italia din 1998. Am hotărât să vin în Italia pentru că soţul era deja venit din anul 1995.

Având doi copii, fetiţa s-a născut la câteva luni după ce tatăl a plecat în Italia, a trebuit să ne gândim la viitorul lor şi la faptul că o familie trebuie să aibă toţi componenţii în aceeaşi casă. Am făcut bagajele şi am plecat. A fost o decizie înţeleaptă. Acum copiii sunt mari. Octavian, 19 ani, a terminat liceul în 2011, secţia contabilitate – programatori la Institulul Bona din Biella şi în prezent studiază Statistică la Universitatea „Bicocca” din Milano. {tefana are 16 ani şi studiază contabilitate – programatori Institulul Bona din Biella.”

Aventura cuptorului

Lena Corlade ne-a povestit parcursul profesional pe care l-a avut în Italia, până să-şi deschidă propria afacere. „La doar o lună după ce am ajuns în Italia am început să lucrez pentru o cooperativă, având rol de controlor de calitate, iar în 2000 m-am transferat într- o brutărie acceptând un contract de doar 3 luni. De aici a început în Italia aventura în lumea cuptorului.

După cele trei luni de probă mi s-a propus să lucrez cu un contract fix devenind responsabilă-şef de echipă. În acest loc se produceau grisine, biscuiţi de toate felurile, pâine şi în general produse de panificaţie. Am rămas la ei până în 2006 când am decis să plec într-o fabrică cu producţie biologică alimentară. A fost o schimbare radicală pentru că aveam de-a face cu făini biologice – kamut, farro, integrală, „00”.

Pentru mine acest loc a fost o întrecere continuă, pentru că mă ocupam de programarea producţiei, gestiunea personalului, circa 40 de persoane, organizare de cursuri de ucenicie, schimburi de lucru şi multe altele legate de mersul bun al producţiei. În acest stabiliment se produceau biscuiţi, brioşe, pâine, crostatine, felii de pâine uscată (fette biscottate) şi multe altele. Aici s-a produs cotitura profesională pentru mine.”

Laboratorul propriu

Lena a demonstrat că e o bună profesionistă şi cu toată experienţa acumulată în peste 10 ani de muncă şi-a luat inima în dinţi şi a deschis propria afacere. „Am învăţat pe mulţi cum să lucreze, frământând pasta împreună cu ei, montând maşini de format biscuiţi, confecţionând produsele. Am creat sisteme şi scheme de lucru şi cu mare satisfacţie mi se spune că se lucrează şi astăzi urmărind aceste metode.

Profesional a trebuit să fiu mereu obiectivă, să ajung mereu să obţin ceea ce vreau de la ceilalţi, mă refer la rolul de conducere avut, demonstrându- le că se poate, muncind cot la cot cu ei. Am dus bătălii dure, dar am ieşit cu bine cu fruntea sus. Ajunsesem să dedic muncii tot timpul meu, până într-o zi când am decis să deschid un laborator propriu.

În mai 2011 mi- am dat demisia. În iulie am deschis „Dolce e Salato – Le Delizie di Lena”. Împreună cu famila, soţul şi cei doi copii, am construit totul în doar două luni de zile.” Pasiune şi profit

Ne-a vorbit cu mare pasiune despre munca sa şi e mulţumită că face ceea ce îi place. „Având de-a face în toată cariera cu multe produse şi de orice fel şi dulci şi sărate, am înţeles reacţiile făinii cu anumite ingrediente şi cred că experienţa făcută mă ajută să găsesc echilibru într-un produs.

Îmi plac provocările în muncă şi crearea oricărui produs dulce sau sărat pentru mine este o stimulare a capacităţii de lucru. Este o pasiune născută cu mulţi ani în urmă, conservată bine. Doar perfecţionându-te mereu poţi să rămâi competitiv şi să-ţi transformi afacerea în una de succes iar mie îmi place ceea ce fac.”

Reacţiile clienţilor sunt foarte bune, produsele sale sunt foarte apreciate. Singurul regret e că românii nu prea îi calcă pragul magazinului de desfacere. „Clienţii în general apreciază foarte mult produsul proaspăt, de-abia făcut şi fără conservanţi. Majoritatea clienţilor sunt italieni. Din păcate români vin foarte puţini şi cred că e doar pentru că nu au timp să se intereseze de o prăjitură bună, delicioasă aşa cum o mâncau doar acasă. Dezinteres total din partea romanilor. Pe de altă parte este foarte frumos când clienţii vin să mă felicite pentru ceea ce au mâncat şi era făcut de mine. E cea mai mare satisfacţie a mea”.

În căutarea noului

Lena nu vrea să se oprească aici. E într-o continuă perfecţionare. „Când am deschis mi-am propus să fac produse proprii, să nu mă limitez la produse dulci şi sărate care pot fi găsite în orice patiserie sau în orice brutărie. Îmi place foarte mult să personalizez orice produs, să creez reţete proprii şi sunt în permanenţă în căutarea noului.

Urmăresc transmisiuni culinare pentru a observa tehnicile profesioniştilor. Rămân întodeauna la reţeta mea adăugând câte un mic detaliu de moment. Deci pe primul plan rămâne crearea produselor noi. În ceea ce priveşte dezvoltarea deocamdată se pot face paşi foarte mici. Cred în ceea ce fac şi sunt convinsă că încetul cu încetul voi realiza ceea ce mi-am propus. Cu foarte multă muncă şi răbdare. {i cu sprijinul celor dragi.”

Andi Rădiu

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version