in

FOTO/Leontina Ionescu, ofiţer de stare civilă la Marcellina: “Mă simt ca o mamă”

Pe 19 februarie, Leontina Ionescu, consilier la Primăria din Marcellina, lângă Roma, a celebrat căsătoria civilă între Lili şi Daniel Croitoru, un cuplu de tineri români. Nu este prima oară când consiliera româncă, stabilită de peste 20 de ani în Peninsulă, este împuternicită  de primarul oraşului pentru a oficializa evenimente care îi au ca ca protagonişti pe conaţionali stabiliţi în localitatea de lângă Roma. La Marcellina trăieşte o numeroasă comunitate de români: 1115 înscrişi la Evidenţa populaţiei, şi alţi 500 cu domiciliul în localitate.

Delegată pentru integrarea străinilor

“După ce am fost aleasă consilier, în 2009, primarul Alfredo Ricci m-a numit delegata lui pentru “integrare multiculturală”, cu referire la toţi străinii cu reşedinţă la Marcellina. De atunci biroul meu din primărie este deschis tuturor imigranţilor, dar şi italienilor care vin cu diferite probleme”.  La o lună după alegeri, primarul Ricci a trimis o scrisoare la consulatul României, prin care mă prezintă ca om de legătură între comunitate şi oficialităţile române, ca persoană de referinţă pentru Marcellina”.

Ofiţer de stare civilă

Una din primele întrebări pe care Leontina Ionescu i le-a făcut primarului, după ce şi-a luat în primire biroul, a fost: “Pot oficializa căsătorii între cetăţenii români?” “Astfel am obţinut şi un decret de depunere a semnăturii ca ofiţer al stării civile, înregistrat la Prefectura de la Roma, în ianuarie 2010. Un decret care îmi conferă  dreptul de a semna acte oficiale”- povesteşte Leontina Ionescu.

Noi italieni

Primul act oficial semnat de Leontina Ionescu a fost acordarea cetăţeniei italiene unui conaţional, în iunie 2010: “Imi amintesc şi acum emoţia lui lui Victor Secara, când i-a spus că este, oficial, cetăţean italian. Apoi a urmat un cetăţean argentinian. Iar în septembrie anul trecut am căsătorit primul cuplu de români””.

Ultimii pe listă, dar şi cei mai tineri, au fost Lili şi Daniel, care au rostit “Da” în faţa Leontinei Ionescu: “erau emoţionaţi şi fericiţi, ambii lucrează în Italia de câţiva ani. Dar Lili este în concediu de maternitate, pentru că aşteaptă deja un copilaş”.

Departe de casă

Pentru fiecare ceremonie, Leontina Ionescu aduce în sala consiliului din primăriei steagul României, pe care îl aşează pe masa centrală. Şi, în timp ce citeşte articolele din codul civil şi obligaţiile noii familii, îşi sterge şi ea câte o lacrimă pe obraz: “Mă simt ca o mamă pentru ei. Ambele cupluri au venit la primărie însoţite doar de martori. Şi mă gândesc la ceremoniile din ţară, unde familia este luată cu asalt de rude şi prieteni. E greu să fii singur şi departe de casă şi de ţară, într-un moment important al vieţii, ca nunta! Incerc să zâmbesc, să fac câte o glumă. Dar mă gândesc şi la părinţii mirilor, care sunt departe”

Dosare de cetăţenie

De când au aflat că Leontina Ionescu se ocupă cu acordarea cetăţeniei, mulţi români au venit la biroul din primărie, pentru a-şi depune dosarul de obţinere a cetăţenie. “Numai în ultimele luni am pregătit, dosare de cetăţenie pentru 16 români şi 4 albanezi. Am făcut totul, gratis, inclusiv traducerea actelor. Mă simt mulţumită când pot să-i ajut”.

Miruna Căjvăneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Peste 400 de români, evacuaţi din Libia. Urmează alţi 200

Ancheta/ Dentişti italieni cu diplomă românească