in

Lyana Galis, o scriitoare româncă în Italia: „Am pierdut contactul cu noi înşine”

Lyana Galis a lăsat România pentru Italia la vârsta de 19 ani, cu mai bine de două decenii în urmă. Astăzi locuieşte la Milano. A absolvit Facultatea de Litere din Torino, iar de profesie este scriitoare şi profesoară de limba engleză la gimnaziu. Cartea ei, "Voiaj la Poarta Sufletelor", foarte apreciată în Italia, vorbeşte de fenomene paranormale, cu care Lyana convieţuieşte de mică.

În România, a publicat, în 1995, "Acorduri" (Ed. Niculescu), un volum de poezii foarte apreciat de critică, iar în 1997 a apărut romanul "Desculţi în paradis" (Ed. Universul), "un roman profund, delicat, cu nuanţe autobiografice, care descrie viaţa Anei, o fetiţă din Transivlania, crescută sub comunism, plecată încă adolescentă în Occident cu dorinţa de a găsi împlinirea şi fericirea în mult visatul paradis.

Descumpănirea ei a fost mare in momentul în care descoperă că mult visatul Occident este plin de greutăţi, începând cu greutatea adaptării, de a fi acceptat, a te despărţii de cei dragi, de a rupe preţioasele prietenii, a lupta pentru a-şi crea un viitor şi o identitate.

Destinul ei este întortocheat şi o duce pe meleagurile Oregonului, unde trăieşte câţiva ani. Romanul pune accentul pe trăirile sufleteşti şi pe adevăratele valori printre care revelaţia că adevăratul paradis este în tine însuţi".

Romanul, totuşi, în Italia nu a fost primit cu entuziasm, editurile răspunzând că nu e comercial, preferând genurile thriller sau de acţiune.

A fost, în schimb, primit cu laude "Voiaj la Poarta Sufletelor" (Ed. Mediterranee), un volum ce tratează fenomenele paronarmale cu care Lyana convieţuieşte de mică: vise despre viitor şi premoniţii ce i se întâmplă în mod spontan şi care fac parte din fiinţa ei, precum celelalte simţuri.

"Există o lume paralelă, mult mai complexă"

Au scris desprea ea reviste ca "Diva e Donna" sau "Chi", a fost invitată în emisiuni tv precum Italia sul Due, Uno mattino, Maurizio Costanzo Show, dar Lyana precizează: "Au făcut mai multe articole despre mine, dând însă articolelor titluri şoc şi necorespunzătoare. Eu nu sunt altceva decât o scriitoare atentă la tot ce este în jurul meu, cu clara conştiinţă pe lângă acest corp efemer şi cele cinci simţuri există o lume paralelă, mult mai complexă despre care foarte puţini ştim.

Am încercat în cartea mea să expun în povestiri scurte de ce am ajuns la această concluzie. De mic copil am realizat că multe vise îmi arătau viitorul şi mă ajutau să comunic cu persoane dragi dispărute. Atâta tot. Reacţia mea a fost extrem de normală,  întrucât capacitatea noastră de a nu voiaja cu gândul pe nişte şine induse de societate ci  a lăsa mintea liberă de condiţionări, pentru mine era firească. Acestă capacitate o are fiecare din noi, dar raţiunea o blochează."

Prefaţa lui Pippo Franco

Prefaţa volumului a fost scrisă de actorul comic italian Pippo Franco,ce apreciază opera scriitoarei. Lyana povesteşte călătoriile întreprinse în India, Cambogia şi Mexic, în care autoarea trăieşte o fascinantă şi intensă experienţă ce-i revelă o dimensiune paralelă celei materiale.

Ce-au pierdut oamenii îndepărtându-se de sfera spirituală, din punctul de vedere al scriitoarei?

"Din păcate odată cu avansarea tehnologiei, cu toate comodităţile pe care le avem, am pierdut contactul cu noi înşine, smerenia, capacitatea de a privi cerul, de a visa şi de a crede în noi şi în miracole. Ni se pare că totul ni se cuvine şi totul a devenit stânjenitor de dat de la sine. Ziua de mâine însăşi.

Ne putem întoarce la noi înşine, păstrându-ne sensibilitatea, bunul simţ, iubirea faţă de viaţă, entuziasmul de a trăi, capacitatea de a ne emoţiona în faţa unei raze de soare şi a zambetului unui copil."

Inutil să negăm, deseori, necunoscutul ne sperie, iar lumea nevăzută, cea a spiritului, este ceea ce, ca fiinţe umane, nu cunoaştem prin definiţie. "Este imposibil să cuprindem măreţia creaţiei şi trebuie să ştim că în invizibil stă de fapt esenţa. Iubirea, sentimentale, Dumnezeu nu se văd, nu sunt materiale, şi cu toate astea ele există, acolo stau adevăratele valori. Omului nu trebuie să-i fie frică de necunoscut, pentru că în fond, că îi este frică sau nu, legile care îl guvernează există oricum ar fi, că le întelegem, le cunoaştem sau nu. Realitatea este una singură, chiar dacă o ignorăm şi nu o putem cuprinde".

Şi în viitor? "Planul meu de viitor este să nu trec prin viaţă inutil, să îmi pot publica şi celelalte romane pe care le am, printre care unul referitor la viaţă şi un altul referitor la tainele şamanilor din junglă şi a viziunii despre existenţă văzută prin prisma lor. Viaţa este atât de frumoasă încât este o sursă infinită de inspiraţie. Mi-aş dori mult sa fiu cunoscută şi în ţara mea."

Ruxandra Drăgoescu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Carne de cal românească vândută pe post de carne de vită, scandal ce ia proporţii în Europa

Au ordonat unor prostituate să-şi ucidă rivalele