in

VIDEO/ Magda Nica, arta sticlei suflate în centrul Romei

La doi paşi de Ponte Sant'Angelo, pe o străduţă din centrul istoric al Romei, turişti din toată lumea trec şi se opresc în faţa unei vitrine împodobite cu obiecte de sticlă suflată: sculpturi, amfore decorative, bijuterii colorate. Un mic muzeu: este vorba despre "La Fornace", magazinul româncei Magda Nica.

Magda Nica nu se consideră o artistă, în adevăratul sens al cuvântului, ci o "autodidactă" a sticlei suflate. Pasiunea ei pentru sculptura în sticlă suflată s-a născut în timp, după ce a ajuns la Roma, cu peste 13 ani în urmă. In România, după terminarea studiilor la facultatea de limbi străine din cadrul Universităţii din Bucureşti, Magda Nica s-a îndrăgostit de viitorul ei soţ, Claudio: "Am început să vin în Italia, pentru el, viaţa mea fiind împărţită timp de mai bine de un an, între cele două ţări. Până într-o zi, când Claudio mi-a spus că, dacă vrem să fim împreună, trebuie să decidem să trăim în acelaşi loc. Iar el nu a vrut să renunţe la Italia, deci iată că l-am urmat eu"- îşi aminteşte românca.

Primul impact cu Italia a fost unul puternic: Magda a intrat într-o lume a artei, apropiindu-se de viaţa culturală a Romei: "Frecventam muzeele, mergeam la expoziţii; iar din 1998 am început să aduc din ţară obiecte din sticlă decorată".

Artist sticlar

In timpul călătoriilor în România, Magda a vizitat numeroase laboratoare şi cuptoare unde erau fabricate obiectele de sticlă. Fascinată de tehnica de creaţie a maeştrilor români, a decis ca să încerce, şi ea, să-şi deschidă propriul laborator, la Roma.

Aşa a început viaţa de "artist sticlar" a Magdei, care s-a specializat ulterior în două tehnici diferite: cea a sticlei suflate şi cea "în fuziune". De-a lungul anilor, a reuşit să-şi creeze o echipă de colaboratori, români şi italieni, cu care lucrează într-o adevărată "simbioză artistică".

In atelierul de la Roma al artistei au fost create vase, "tablouri" în sticlă, globuri gigant şi alte opere decorative. "Cu cât un obiect este mai mare, cu atât a fost mai greu de realizat"- ne explică Magda, în timp ce ne arată ultimele opere, create pentru următoarea ei expoziţie.

Una din realizările tehnice inovative ale româncei este introducerea unor materiale metalice în obiectele de sticlă: "O noutate în domeniu, pentru că sticla şi metalul au o temperatură de topire foarte diferită, iar sticla riscă să se spargă, după un anumit timp".

Aprecierile din partea publicului nu au întârziat să apară, operele Magdei făcând parte din colecţii din întreaga lume. Artista a expus în 2005 la Atena, în 2006 la Tokyo, în 2007 la Milano, în 2008 la Timişoara, apoi la Roma, în 2009. Recent, Magda s-a întors de la un simpozion desfăşurat în Egipt, iar o parte din globurile ei face parte dintr-o colecţie permanentă, la Paris.

Sursa de inspiraţie pentru operele sale? "Nu am o unică sursă de inspiraţie. Una din colecţiile mele a fost dedicată planetelor, iar ultima este dedicată elementelor fundmentale ale Terrei, cum ar fi apa".

Faimă mondială

De şapte ani, Magda Nica şi-a deschis un mic magazin- expoziţie cu vânzare, în plin centrul Romei. Nu vrea să amintească toate personajele faimoase, "vipuri" care i-au trecut pragul, pentru că "mă bucur mai mult când ceea ce fac este apreciat de oamenii simpli, când reuşesc să le aduc lor zâmbetul pe buze". Recunoaşte clienţii într-o clipă, doar uitându-se la obiectele pe care le ating prima oară: "In special, se recunoaşte stilul new-yorkezilor, care caută mereu să iasă în evidenţă cu ceva", surâde românca. Cu mulţi clienţi, Magda a stabilit un raport special, de prietenie, care durează de-a lungul anilor: "Cu unii iubitori de artă se stabileşte un fel de empatie, ne regăsim peste ani. Spre exemplu, o familie din Austria îmi trimite un email înainte de a veni la Roma, pentru a şti dacă sunt în oraş".

Odată a intrat în magazinul ei o doamnă japoneză, care, după ce s-a uitat cu atenţie la exponate, a rugat-o să-i dea posibilitatea să fotografieze magazinul: "După o oră a venit cu un fotograf profesionist. Era o jurnalistă, iar colecţia mea a apărut în revistele de profil din Japonia. După câteva luni, aveam clienţi japonezi care citiseră despre mine şi au venit anume să cumpere. In plus, acum furnizez patru magazine din Japonia!"- povesteşte Magda Nica.

In 2009, în urma unei expoziţii la Accademia di Romania, Magda Nica a primit premiul "Baiocco", al municipiului XX din capitala Italiei, fiind considerată drept "cel mai bun artist străin de la Roma". Unul din momentele pe care Magda nu le va uita niciodată? "Intr-o zi, în ajunul Crăciunului, un cuplu de veneţieni au cumpărat un vas de sticlă! A fost o mare satisfacţie să văd că un obiect creat de mine a fost apreciat de cei care s-au născut şi au crescut înconjuraţi de decoraţii de Murano!".

Miruna Căjvăneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Berlusconi: “Imi plac românii”

Evenimentul cultural Romania Mon Amour, editia a doua