in

Maria Diana Apintei, candidată la Pomezia

Pomezia ar putea avea un consilier român, dacă Maria Diana Apintei, o româncă de 32 de ani, originară din Piatra Neamţ, va reuşi să convingă românii să vină la vot. Cu dorinţa de a ajuta conaţionalii şi cu experienţa sindicală a soţului ei, ea crede că va putea schimba în bine situaţia românilor din localitate. Pe primul loc în lista de proiecte se află înfiinţarea unei biserici româneşti, lucru pe care îl va susţine şi în caz de eşec.

„Sunt o persoană normală, muncitoare, care cunoaşte bine problemele cu care se confruntă românii din Pomezia. Nu am posibilitatea financiară de a face o campanie electorală care să cuprindă spectacole, mese festive sau materiale video, aşa cum văd că procedează majoritatea. Dar am dorinţa de a ajuta conaţionalii şi cred că ştiu problemele lor.”

Maria Diana Apintei a absolvit liceul de chimie „Gheorghe Cartianu” din Piatra Neamţ iar în prezent frecventează cursurile la distanţă a facultăţii de Marketing şi Afaceri Economice Internaţionale din cadrul filialei Roma, a Universităţii „Spiru Haret”. Este căsătorită, are un copil şi este în Italia din 2002. Lucrează cu mai multe societăţi de servicii prin intermediul unei agenţii de muncă.

Biserică şi case

Pomezia este o localitate foarte apropiată de Roma, situată pe litoral şi are o populaţie de peste 60.000 de locuitori, din care circa 3000 sunt români. La alegerile din luna mai, românii din Pomezia o pot vota pe Diana, care promite în primul rând că se va bate pentru biserică.

Comunităţii româneaşti din Pomezia îi lipseşte o biserică ortodoxă şi asta este în opinia Dianei, problema cea mai acută. „Pentru cei aproximativ 3000 de români rezidenţi la Pomezia, nu există o biserică românească. Voi propune construirea unui loc de cult sau măcar înfiinţarea unei biserici. Românii merg la Roma sau în localităţile învecinate dacă au nevoie de un preot.”

Lista de propuneri a Dianei pentru comunitatea românească mai cuprinde rezolvarea unor probleme legate de locurile în grădiniţe, şcoli, precum şi înfiinţarea unui birou pentru obţinerea informaţiilor. „Sunt probleme cu care sunt convinsă că se confruntă românii de peste tot din Italia.

În localităţile aglomerate numărul locurilor în cămine şi grădiniţe, mai ales, sunt reduse.

Trebuie găsită o soluţie pentru asta, trebuie să fie cineva care să se zbată pentru străini mai ales. Iar o a doua chestiune este cea legată de lipsa unui birou unde românii să se poată informa despre muncă, acte, documente, etc. Eu am o îndelungată experienţă, mai ales pentru procedurile de găsire a unui loc de muncă prin intermediul agenţiilor. In plus, soţul meu, fiind funcţionar sindical, îmi poate fi mereu alături pentru informaţii sau sfaturi legate de problemele create la locul de muncă.”

Ceea ce doreşte foarte mult este să poată rezolva şi problema caselor populare. „Mulţi români nu ştiu că au acest drept, în special cei care au situaţii materiale sau familiare dificile. Un alt motiv pentru a exista o persoană în consiliu şi a se zbate pentru ei.”

Modelul Chifu

Românca e convinsă că în calitatea de consilier va putea organiza multe evenimente culturale şi va putea stabili chiar relaţii cu primării din România. „Am citit despre o iniţiativă a consilierului Adrian Chifu, din Verbania, cea legată de înfrăţirea ântre oraşe şi cea cu abecedare pentru copiii românilor. Mi-a plăcut foarte mult şi aş susţine şi eu din plin asemenea activităţi.”

Diana Apintei va candida pentru postul de consilier şi îl va susţine pe actualul primar, de stânga: „Candidez în calitate de consilier şi sustin actualul primar Enrico de Fusco în alianţă cu PD, IDV si PS. Politica de centru stânga reprezintă pentru mine un ideal în care cred. Cred în politica care este de partea muncitorului, care este împotriva rasismului şi militează pentru egalitate socială. Candidatura mea o văd ca pe o şansă a comunităţii, mai informată şi mai integrată. E foarte adevărat că este o noutate pentru noi românii, chiar dacaă am citit că mai sunt consilieri români în primăriile din Italia.”

100 de voturi

Mesajul româncei adresat conaţionalilor din Pomezia este de a se înscrie pentru a vota. A reuşit până în prezent să înscrie aproape 100 de români pe listele electorale. „Mai e timp până pe 4 aprilie şi după aia încă două săptămâni pe listele suplimentare. Este încă timp, dar românii din Pomezia trebuie să şi vrea acest lucru.”

Diana Apintei s-a întâlnit recent cu politicieni locali din cadrul PD iar aceştia îi vor pune la dispoziţie un spaţiu unde va putea să se întâlnească cu comunitatea şi să explice proiectele pe care le are. La întâlniri va avea şi suportul politicienilor români.

Duminică, 20 martie voi sta la dispoziţia românilor interesaţi şi mă voi putea întâlni cu ei în clădirea de lângă Sper să pot invita cât mai mulţi români şi să-i conving că e nevoie de un consilier în cadrul primăriei. Va urma o a doua întlnire, la distanţă de o săptămână, moment în care voi avea invitaţi oficialităţi de seamă din România şi Italia. Sper să fie prezenţă numeroasă şi să demonstrăm că ne interesează viaţa noastră.”

A.R.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Moţiunea a picat. Relaţiile româno-maghiare au încins atmosfera în Parlament

Roma/ Un român s-a sinucis la “Altare della Patria”