Menu
in

«Meritocraţie, nu pile»: O profesoară de limba română a intrat în greva foamei în faţa Ambasadei de la Roma

Roma 26 august 2011- Gianina Ina Ghiuţă, o profesoară româncă stabilită la Guidonia de câţiva ani, a intrat azi dimineaţă în greva foamei, în faţa Ambasadei României de la Roma.

Profesoara protestează împotriva modului în care s-au repartizat posturile de cadru didactic la Concursul de Limbă Cultură şi Civilizaţie Românească.

Gianina şi-a pus la gât o pancartă cu un mesaj puternic: “Meritocraţie, nu pile!” prin care contestă punctajul obţinut la interviul susţinut la Roma pe 24 august, în faţa comisiei de evaluare numită de Ministerul Educaţiei de la Bucureşti.

Punctaj maxim la dosar

“Am obţinut un punctaj maxim la dosar, printre candidaţi: 22 de puncte, dar am fost penalizată la interviu. Unul din motive a fost  că prezentasem, printre altele, un proiect intercultural pe care l-am realizat în Italia, care era prin urmare scris în original in limba italiană. Mi-au spus că proiectul trebuia să fie în limba română. Apoi, am fost respinsa”- spune Gianina Ghiuţă.

Contestatie

Imediat după publicarea rezultatelor pe situl Institutului Limbii Române, profesoara a trimis prin fax şi prin email o contestaţie, cerând recalcularea punctajului. Nu a primit niciun răspuns, aşa că a decis să se prezinte la sediul Ambasadei, acolo unde a avut loc şi interviul. Tot la sediul Ambasadei azi dimineaţă a avut loc, “în şedinţă publică” (după cum se citeşte pe situl ILR) şi repartizarea posturilor pe toată Italia.

“Ştiam că azi se vor repartiza orele de curs, de aceea m-am prezentat la Ambasada încă de la ora 8:30 dimineaţa, pentru a cere explicaţii, după ce nu am primit niciun răspuns la contestaţia trimisă de mine prin fax şi email. Am vorbit cu doamna Corina Chertes, preşedinta Comisiei, care mi-a spus că nu este prevăzută prin regulament depunerea de contestaţii, deci nu am ce face şi să mă prezint la anul din nou”- a povestit Gianina Ghiuta.

Foto: Gazeta Romaneasca

Greva foamei

Convinsă că i s-a făcut o nedreptate, profesoara de limbă română a decis să apeleze la o formă extremă de protest: greva foamei. “Vreau să merg până la capăt, pentru a-mi apăra drepturile. Predau limba română şi latină din 2007,  am fost profesoară de liceu în România, iar în Italia am făcut cursuri de specializare la Universitatea “La Sapienza”. Am colaborat doi ani la rând cu primăria din Guidonia pentru realizarea unui proiect intercultural, care s-a bucurat de un mare succes. Am predat limba, cultura şi civilizaţia românească în cadrul aceluiaşi proiect la copiii români din Tivoli, Zagarolo şi Monterotondo, obţinând aprecierile directorilor de şcoli şi părinţi. Nu în ultimul rând, am răspuns bine la toate întrebările puse de Comisie, fiind chestiuni pe care le cunosc în amănunt. Am urmat cursuri de specializare ţinute chiar de cei de la ILR, sunt absolut convinsă că punctajul obţinut este mai mic decât cel scontat”.

ILR: „Nu se poate contesta o proba orala”

Am luat legătura cu ILR- la sediul de la Bucureşti, pentru a afla poziţia lor oficială faţă de protestul Gianinei Ghiuţă.  Eugenia Trofin, de la  ILR, ne-a spus că nu era la curent până la acea oră ( ora 12 în Italia) cu protestul. În legătură cu contestaţia, ne-a precizat următoarele: “Nu este prevăzută nicio modalitate de contestaţie, iar o probă orală nu poate fi contestată nicăieri în lume. Legat de greva foamei, cred că este o atitudine care are la bază dorinţa dumneaiei de a intra în proiect”.

Miruna Căjvăneanu

Iata una din ultimele activitati didactice organizate de Gianina Ghiuta la Guidonia:

Sfârşit de an şcolar/ La Guidonia, o româncă i-a ȋnvaţat pe italieni şi străini să se respecte reciproc

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version