Menu
in

«Mi-ar fi greu să mă acomodez în România, aproape nimeni nu îți spune „bună ziua, mulțumesc, vă rog!”»

După cinci ani, Delia L. s-a reîntors în România pentru un concediu scurt de 12 zile, împreună cu soțul și cele două comori: Sara văzuse România doar când era mică, iar Alexandru venea pentru prima dată, la trei ani și jumătate.

De la Trento spre Făget cu mașina a ajuns parcă mai repede ca altădată. A reușit să rezolve problemele administrative destul de repede, apoi să viziteze câteva obiective turistice împreună cu copiii. Prima surpriză a fost că drumurile nu sunt dintre cele mai întreținute, iar navigatorul italian nu reușește să identifice străzile.

A rămas uluită de câte mall-uri se găsesc la tot pasul, în fiecare oraș și de cât de scumpă este marfa, deși calitatea era net inferioară produselor din Italia.

Aproape nimeni nu îți spune „bună ziua, mulțumesc, vă rog”. Lumea este apăsată de probleme și este de înțeles.

A vizitat împreună cu cei dragi Maramureșul, Brașovul, Clujul și Sibiul, remarcând că există orașe care țin pasul cu Europa. A locuit la pensiuni tradiționale și a mâncat bucate minunate. În orașul natal Făget nu erau prea multe îmbunătățiri, ba chiar un pic în paragină. Dacă s-ar întoarce, acolo sigur nu ar avea perspective de lucru, iar în afară de apartamentul părinților nu mai are nimic acolo.

Cele două locuri de veci recent cumpărate sunt luate la ordinul expres al părinților. Cimitirul nu este departe de blocul lor. Părinții Deliei locuiesc în Italia de aproape 20 de ani. Dar vor să fie îngropați acasă! Nu ne place să ne gândim la acele zile, dar ardelenii sunt oameni care își planifică în detaliu viața și hotarul.

“M-am simțit bine și mi-au plăcut multe lucruri. Mi-era dor de România. În același timp mi-am dat seama că mi-ar fi greu să mă acomodez acolo, cu mentalitatea mea de acum, dar cred că în două luni aș găsi mecanismele de supraviețuire și planificare; mai greu ar fi pentru copiii noștri, să-i desprind de școală, de colegi, de locurile în care s-au născut și să-i integrez în România.

Deocamdată rămânem în Italia și ne-am dat seama că ne iubim și vecinii și orașul de adopție, după această vacanță petrecută acolo unde ne-am născut! “

Crina Suceveanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version