in

Milano, noul cinema românesc

Pe data de 7 noiembrie 2010 s-a desfăşurat la Cinemateca Oberdan din Milano a treia ediţie a Festivalului „Noul cinema românesc”. Evenimentul, organizat de regizoarea româncă Maria Stefanache, s-a bucurat de un important succes de public.

 

Manifestaţia a fost un adevărat maraton cinematografic, desfăşurându-se pe parcursul întregii zile de duminică, până noaptea târziu. Evenimentul a fost structurat în jurul proiecţiei de scurtmetraje şi documentare ale unor regizori români şi italieni, care au constituit apoi obiectul discuţiilor dintre invitaţi şi spectatori. În deschiderea ediţiei, reprezentantul primăriei din Milano, consilierul Andrea Mascaretti, i-a felicitat pe organizatori pentru initiativă, susţinând că de prea multe ori românii sunt văzuţi de către italieni prin prisma unor stereotipuri negative, „deseori de vină fiind jurnaliştii care povestesc numai faptele negative, iar pe cele pozitive nu le promovează”. Ideea de a organiza un astfel de eveniment cultural aparţine Mariei Ştefanache, o româncă originară din Iaşi, stabilită de aproape 20 de ani în Peninsulă. Românca şi-a câştigat un loc în elita românească din nordul Italiei, după ce a pus bazele unui Centru de producţie teatrală pe care îl conduce la Milano. Imediat după delictul Mailat, la sfârşitul lui 2007, un grup de români, printre care şi regizoarea româncă, alături de scriitoarea Violeta Popescu, a dorit să arate şi „cealaltă faţă, artistică, de valoare, a României”, organizând prima ediţie a festivalului cinematografic.

Ediţie inedită

Ediţia din 2010 a avut drept scop prezentarea unor filme având ca obiect societatea românească contemporană, dar şi a unor documentare despre viaţa românilor de excepţie din întreaga lume şi a italienilor stabiliţi în România. Manifestaţia a debutat cu proiecţia filmului „Italieni în România”, o producţie a Mariei Stefanache, realizată în 2010. Filmul documentar propune mărturiile a zece italieni stabiliţi la Bucureşti, care vorbesc despre viaţa pe care o desfăşoară în România şi despre trăsăturile de caracter, de cele mai multe ori pozitive, ale românilor. A urmat documentarul „Razboi pe calea undelor”, al lui Alexandru Solomon, care prezintă un fragment din istoria recentă a României şi rolul avut de postul de radio Europa Libera sub regimul comunist. Un film care i-a impresionat atât pe spectatorii români, cât şi pe cei italieni. „Pe unii i-am văzut cu lacrimi în ochi”, ne-au spus organizatorii.

Români în lume

Momentul culminant a fost proiecţia filmului „Noi, români în lume”, care a adunat în sală peste o sută de spectatori. Filmul este un proiect al regizoarei Ştefanache, care şi-a propus obiectivul ambiţios de a cutreiera lumea în căutarea personajelor excepţionale de origine română, din diferite domenii. La manifestaţie şi la dezbateri au participat personaje publice şi artişti italieni interesaţi de România: regizoarea Maria Mauti, fotografa Ursula Fait, stabilită la Bucureşti şi politologul Giorgio Galli. La sfârşitul evenimentului, Maria Ştefanache a făcut bilanţul celor 12 ore dedicate artei cinematografice româneşti: „A fost un succes, pe măsura eforturilor depuse. Cel mai emoţionant moment pentru mine a fost să aud cuvintele unui român stabilit aici de mai mulţi ani, care mi-a mărturisit că este prima oară când se simte român, cu adevărat. Aceeaşi satisfacţie mi-au dat-o şi italienii, care m-au întrebat unde se pot cumpăra şi viziona filmele prezentate. Aş vrea să mulţumesc celor două românce care m-au ajutat să realizez ediţia acestui ani, Olimpia Pleşa şi Oana Marinescu, fără de care nu am fi obţinut rezultatele frumoase de care ne-am bucurat cu toţii.”

 

Miruna Căjvăneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Dorul de casă, ca un ţipăt

Nicoleta Tacu, asociaţionism şi politică