in

Ministrul diasporei la Roma: Credincioșii ortodocși români din Italia vor avea zile libere cu ocazia sărbătorilor religioase

Ministrul Delegat pentru Relațiile cu Românii de peste Hotare Angel Tîlvăr s-a întâlnit pe data de 27 iulie 2015, cu şeful Departamentului pentru Oportunități Egale de pe lângă Președinția Consiliului de Miniștri, Ermenegilda Siniscalchi, se anunță într-un comunicat al DRP.

Ministrul român a salutat încheierea negocierilor privind acordul dintre Episcopia Ortodoxă Română a Italiei și statul italian „Intesa con lo Stato”, care va aduce beneficii credincioșilor ortodocși români și a subliniat rolul bisericii de nucleu al comunității.

Dintre aceste beneficii menţionăm că credincioșii ortodocși vor avea zile libere cu ocazia sărbătorilor religioase, vor putea alege să doneze 8 la mie din impozite către Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, preoții vor putea beneficia de asistenţa socială INPS ca membri ai clerului și vor putea fi prezenți în școlile din peninsulă.

Cei doi oficiali au vorbit despre excelenta relație bilaterală, care are o dinamică deosebită atât la nivel politic, cât şi economic, existând un potenţial semnificativ de dezvoltare care trebuie să fie fructificat. Ministrul Angel Tîlvăr a amintit rolul fundamental pe care îl joacă comunitatea românească din Italia în dezvoltarea acestor relații.

Totodată, demnitarul român a vorbit despre determinarea autorităţilor române de a contribui în mod substanţial la asigurarea unui tratament corespunzător statutului de cetăţeni comunitari pentru românii rezidenţi în statele membre ale Uniunii Europene. În context, ministrul român a vorbit despre nevoia unei mai bune informări a muncitorilor români în legătură cu drepturile și obligațiile pe care le au în raporturile de muncă cu angajatorii italieni.

În cadrul întrevederii, a fost abordată și tema traficului de persoane care generează fenomene conexe cu impact direct asupra comunităților formate ca expresie a liberei circulații. Angel Tîlvăr a arătat că Parlamentul României a fost primul dintre parlamentele naționale ale statelor membre UE care a inițiat o procedură menită să contureze parteneriatul și schimbul informațional dintre actorii relevanți din toate sectoarele administrației publice și societatea civilă, în scopul combaterii acestui fenomen.

A arătat, de asemenea, că Parlamentul României elaborează anual un Raport care reprezintă o evaluare a mecanismelor instituite și a tendințelor fenomenului.

Ministrul Diasporei, întâlnire cu autorități din cadrul Primăriei Romei. ”Românii să beneficieze de predare în limba română”

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

«Mi-am luat desaga și am plecat în lume, dar fiul meu va intra în magistratură»

”Gânditorul” Sorin Ovidiu Vântu, în căutare de audiență pe spatele Diasporei: ”Vă e ruşine să vă întoarceţi în ţară”