in

Mircea Dinescu a dat autografe la Târgul România – Italia de la Roma

Târgul România – Italia şi Spectacolul de Ziua Naţională, organizate de Asociaţia Românilor din Italia (ARI), au devenit deja evenimente tradiţionale la Roma, capitala Italiei, dar şi capitala românilor de pretutindeni, având în vedere că în Italia se află 2 milioane de români, cea mai mare comunitate românească din afara graniţelor ţării.

„Pentru că de 1 Decembrie se sărbătoreşte Marea Unire, evenimentele noastre au încercat întotdeauna să-i unească şi să-i aducă împreună pe români”, se spune într-un comunicat, în care se precizează că peste 20.000 de români au fost împreună la evenimentele din 30 noiembrie şi 1 decembrie, la Teatrul Tendastrisce (via Giorgio Perlasca 69, Roma).

Sâmbătă, 30 noiembrie, la ora 15.30, Târgul România – Italia, aflat la a treia ediţie, a fost inaugurat de secretarul de stat din Ministerul Economiei, Adrian Volintiru, venit special de la Bucureşti cu o invitaţie pentru românii din străinătate, de a se întoarce pentru a investi în România, dar şi pentru firmele româneşti, de a se extinde peste tot unde sunt comunităţi importante de români, în primul rând la Roma. La inaugurarea Târgului a fost prezent şi deputatul Mircea Grosaru, reprezentantul minorității italiene în Parlamentul României.

Unul dintre cele mai apreciate standuri a fost cel al poetului Mircea Dinescu, venit să-şi promoveze personal vinul produs în podgoriile pe care le deţine în România. Poetul a oferit personal vizitatorilor gustări din produse tradiţionale de la fermele sale, s-a fotografiat cu românii şi a dat autografe celor care-i cumpărau cărţile de poezii.

Târgul România – Italia organizat cu scopul de a promova firmele interesate de comunitatea românească din Italia. Au participat firme din industria alimentara, cu o largă gamă de produse tradiţionale şi bio, din turism (staţiuni de munte, mare, agroturism, turism medical, etc.), servicii (telefonie mobilă, transport aerian, bănci, transfer de bani, servicii medicale, consultanţă, etc.).

În după-amiaza zilei de 30 noiembrie, la Teatrul Tendastrisce a avut loc un spectacol de muzică populară, cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni. A doua zi, duminică, 1 decembrie, a doua zi a Târgului România Italia, a avut loc spectacolul cu ocazia Zilei Naţionale, transmis in direct în România de postul Realitatea TV.

Spectacolul a fost susţinut de artiştii Ştefania Rareş, Ovidiu Komorniyk, Andrei Păunescu, Cristina Turcu Preda, Ioana Bărbuliceanu, Aurel Moldoveanu şi alţii.

Pe scenă a urcat şi ambasadorul României în Italia, doamna Dana Constantinescu, care i-a felicitat pe români şi i-a îndemnat să facă toate eforturile pentru păstrarea limbii române şi în rândul noilor generaţii de români născuţi în Italia. Un moment emoţionant a fost cel în care a vorbit noul Badea Cârţan, în persoana lui Mirel Magop, românul care a venit pe jos din România până la Columna lui Traian, refăcând drumul legendarului personaj istoric.

În cadrul evenimentului, Realitatea TV a acordat două premii. Primul premiu a fost pentru Badea Cârţan (Mirel Magop), pentru patriotismul de care a dat dovadă prin repetarea acţiunii de acum 117 ani. Al doilea premiu a fost acordat de Realitatea TV directorului Gazetei Româneşti, Sorin Cehan, pentru jurnalism de calitate în diaspora.

În încheierea spectacolului, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a avut un mesaj emoţionant către participanţi: „să menţineţi vie flacăra românismului, oriunde aţi fi, şi să nu uitaţi că sunteţi, fiecare dintre voi, ambasadori ai României”.

În acest an, partea artistică a spectacolelor de Ziua Românilor de Pretutindeni şi Ziua Naţională a fost susţinută de Ministerul de Externe, prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.

Din 2013, „Târgul România – Italia” este organizat de către Camera de Comerţ şi Industrie a României în Italia (CIRO Italia) şi Asociaţia Românilor din Italia.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Fasole şi cârnaţi gratis de Ziua Naţională la Bucureşti

Topul băncilor cu cea mai bună reputație din România