in

Năzbâtiile patronate de Departamentul pentru românii de pretutindeni, pe bani publici: „CUTURĂ” pentru românii din diaspora

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, refuzând să vadă adevăratele probleme ale românilor plecați, „se face că lucrează” și aruncă cu banii publici în stânga și în dreapta, nimerind din ce în ce mai prost. Zeci și sute de mii de lei date la „asociații” care vor să reprezinte „cultura și tradițiile” românești peste hotare. Cultură care, după toate semnele, este batjocorită într-un mod grav, îndepărtând oamenii și mai mult de „acțiunile” organizate sub patronajul DRP. Pretext însă pentru funcționarii guvernamentali să se plimbe din ce în ce mai mult peste hotare.

„Culturi și Tradiții”

La mijlocul lunii octombrie s-a desfășurat la Caltanissetta, în Sicilia, un „festival” promovat și finanțat de Guvernul României, prin Departamentul Românilor de Pretutindeni (DRP). Caltanissetta are circa 400 de români rezidenți înregistrați. Festivalul a fost organizat de o asociație numită ASIR, care a făcut un bis și în capitala Italiei, tot pe bani publici.

Pe pagina de socializare FB a departamentului, precum și pe site-ul instituției apare anunțul, cu sobrietate:

“15/16 octombrie 2022 Festivalul “Schimb de Culturi și Tradiții România-Italia”.

O delegație a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni a participat la evenimentele desfășurate în cadrul festivalului ce s-a desfășurat în orașul Caltanissetta, Sicilia, Italia, organizat de Asociația Socio-Culturală Emigranți Români. Gheorghe Cârciu, secretarul de stat DRP a transmis participanților la eveniment un mesaj: Ne bucurăm că, în afara țării, comunitatea românească organizează evenimente care unesc inimile românilor și întăresc relațiile de prietenie cu cei din statul de reședință. Cultura are puterea de a ne conduce într-o călătorie a tradițiilor și obiceiurilor, care fundamentează dezvoltarea identității noastre etnice și și lingvistice.

Românii s-au bucurat de prezentarea de costume populare și de produse tradiționale românești, precum și de muzica interpreților populari ce au urcat pe scenă.  La eveniment au participat și reprezentanți ai autorităților locale.”

La acest material sunt atașate trei fotografii , în prima fiind președinta ASIR, Elena Stuparu alături de referentul la Serviciul comunități istorice DRP, Domnul Alin Stănescu și șefa Departamentului Juridic DRP, Doamna Oana Petrescu. 

CUTURA” la toți românii din Italia, pe banii guvernului. „Minciună și uzurpare”

Elena Stuparu, președinta ASIR, anunțase evenimentul în grupul românilor din Catania în 5 octombrie, împreună cu un afiș plin de greșeli în titlu și tradus în limba italiană cu termeni “rotalieni”. Românii din Caltanissetta nu știau de eveniment, Elena Stuparu neavând raporturi strânse cu comunitatea românească din Caltanissetta. Dealtfel, afișul cu pricina se află și pe pagina FB a asociației ASIR

Pe afiș apare în partea de sus, la instituțiile publice care sprijină evenimentul, și Consulatul General al României la Catania. Am solicitat un punct de vedere cu privire la evenimentul desfășurat Domnului Consul Ioan Iacob, iar răspunsul a fost imediat: “nu a participat nimeni la festival din partea Consulatului General al României la Catania și nu am acordat patronajul; minciună, uzurpare, a trecut pe afiș fără să aibă consimțământul! Am sesizat Departamentul, anterior evenimentului!”

Au fost prezente 12 (douăsprezece!!!) interprete de muzică populară, iar prezentarea concertului a fost făcută de către Elena Stuparu și Georgel Nucă, ultimul în calitate de partener media al televiziunii Etno. De asemenea, au existat patru mici standuri cu vânzarea produselor tradiționale: ii, baticuri, stegulețe ale României, cozonaci, etc.

De la Academia de Poliție, lansată în diaspora

Dorina Sabău este stabilită la Caltanissetta de peste 18 ani și ne declară: “Elena Stuparu a mai venit cu astfel de evenimente în urmă cu doisprezece ani, cu șase ani și mi-a spus că a terminat Academia de Poliție la București, că este avocat și că are multe relații. Este evident că are, deoarece după fiecare cântare, domnia sa urca pe scenă și mulțumea public Guvernului României la Caltanissetta. Păcat că românii n-au știut de spectacole, poate ar fi venit și cei din Canicatti sau de pe aproape… eu mi-am cumpărat un batic cu 20 de euro pentru biserică, dar o ie cu 40 mi s-a părut exagerat, că era industrială!”

„Ambasada României NU A ACORDAT patronajul”

După acest festival, a urmat un alt spectacol susținut financiar de Guvernul României, prin Departamentul Românilor de Pretutindeni la Roma, la Fonte Nuova, intitulat “Festival Românesc -Zilele Comunității Românești”, desfășurat în perioada 29-30 octombrie, tot de asociația ASIR.

Pe afișul răspândit pe canalele de socializare și la locul manifestării, precum și în alte zone ale capitalei apare Ambasada României în Italia, printre instituțiile care și-au acordat susținerea. Am solicitat Ambasadei României în Italia să confirme dacă a acordat patronajul și răspunsul primit în data de 28 octombrie, cu 15 minute înainte de începerea festivalului este:

Mulțumindu-vă pentru mesajul dumneavoastră, precizăm că Ambasada României în Italia nu a acordat Asociației ASIR patronajul pentru organizarea vreunui eveniment la Roma în perioada 29-30 octombrie a.c.

Având în vedere că asociația sus-menționată a utilizat logo-ul Ambasadei, precum și cel al Consulatului Catania cu alt prilej, fără a fi solicitat acordul, vă informăm că îi vom contacta pentru a le solicita clarificări. Eugen ROȘCA, adjunct Misiune, Ministru consilier în cadrul Ambasadei României în Italia.

Cine face strategia pentru diaspora

Președinta ASIR a participat, imediat după festivalurile organizate cu sprijinul financiar al Guvernului României, și la acțiunea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), beneficiar al proiectului cu finanțare europeană și proprie, intitulat pompos „Cadrul strategic pentru dezvoltarea infrastructurii politicilor publice derulate de DRP”, organizat în data de 2 noiembrie 2022 la București, pentru stabilirea structurii și elementelor fundamentale din Strategia Națională pentru Românii de Pretutindeni 2023 – 2026 și din Planul de prioritizare a intervențiilor destinate acestora.

Așadar doamna președinte ASIR a stat la aceeași masă cu consiliera lui Klaus Iohannis, Sandra Pralong, cu actualul secretar de stat Gheorghe Cârciu, cu foștii miniștri Cristian David și Natalia Intotero și cu alte personaje din toate epocile și de toate culorile. Iată câteva fotografii, de pe pagina secretarului de Stat Gheorghe Cârciu. și de pe pagina Președintei ASIR

Fotografii: Președinta ASIR, alături de Secretarul de stat, Gheorghe Cârciu și alături de alți participanți la „dezbateri”

La studii declarate stăm bine

Cv-ul președintei ASIR depus la Fonte Nuova are declarat, la capitolul studii: Universitatea Bioetera București/drept comercial și civil, Master în Drept și Afaceri Internaționale la Academia de Poliție din București, fără a fi precizat dacă este absolventă. Elena Stuparu nu rezulta în Italia sau România înscrisă în nici un Barou, nefiind avocat. Pe pagina sa personală de FB a trecut la capitolul studii: Universitatea Sapienza din Roma, că este actriță, organizatoare de evenimente, prezentatoare etc. Se ocupă și de plasare de forță de muncă, printre altele.

Am transmis mai multe întrebări președintei ASIR, dar nu am primit niciun răspuns.

Întrebări pentru Gheorghe Cârciu

Pe site-ul DRP, rezultă admis un proiect depus de Asir, intitulat “Ziua Națională a României 2022”, cu suma de 50.000,00 lei, înregistrat cu nr. DRP 6453. 03.10.2022. Pentru a clarifica misterele ASIR, am solicitat DRP-ului în data de 31 octombrie 2022 să ne răspundă la câteva întrebări.

Din păcate, până astăzi, 14 noiembrie, nu am primit niciun răspuns de la biroul relații presă DRP sau secretariatul instituției. Așteptăm!

Către Secretar de Stat, Domnului Gheorghe  Florin Cârciu

Prin prezenta vă solicit informații publice conform Legii 544/2001 cu privire la activitățile desfășurate de către Asociația Socială Culturală Emigranți Români (ASIR), președinte Elena Stuparu în luna octombrie 2022, cu sprijinul financiar al Departamentului Românilor de Pretutindeni. ASIR a utilizat pe afiș un logo instituțional, fără a cere acordul și patronajul Ambasadei României la Roma, respectiv acordul și patronajul Consulatului Român la Catania.

– Câte proiecte a depus asociația ASIR în acest an și câte au fost aprobate?

– Aprobarea proiectului (proiectelor) ASIR a fost efectuata de o Comisie. Cine sunt membrii acestei comisii care a aprobat proiectul ASIR?

– Care este valoarea totală a sprijinului financiar nerambursabil oferită de către Guvernul României, prin DRP, către ASIR?

– Cine este responsabilul de proiect ASIR in cadrul Departamentului?

– Ce măsuri se impun după verificarea unor astfel de „evenimente culturale” pe bani publici?

La Caltanissetta s-au deplasat doi reprezentanți DRP, Referentul pentru comunităti istorice(Sicilia nu aparține în mod evident) și șefa Biroului Juridic (în ce scop?). Care sunt cheltuielile efectuate de către Departamentul pe care îl conduceți pentru această activitate desfășurată în Sicilia: costuri transport, cazare, masă, etc. Care a fost necesitatea deplasării Domniilor lor în Sicilia, ce obiective DE INTERES PUBLIC pentru diaspora  au urmărit, în afara transmiterii mesajului Dumneavoastră?

Va multumesc anticipat si sper un răspuns rapid pentru o bună informare a diasporei cu privire la proiectele sprijinite financiar de către Guvernul României.

Cu respect,

Crina Suceveanu,

jurnalist Gazeta Românească, Italia

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 11 In medie: 4.5]
trufa record 2023

Italia: cea mai scumpă trufă din istorie, scoasă la licitație pentru o sumă record. ”Este la fel de scumpă ca aurul”

Anastasia Alashri

Anastasia, o tânără de 23 de ani, venită din Ucraina de câteva luni, găsită moartă la Fano, copilul de trei ani a rămas al nimănui