in

Nona Evghenie, la întâlnirea despre Comitetele românilor din diaspora: „Am văzut o dorinţă fantastică de participare”

Sâmbătă, 18 ianuarie, la un sediu PD din Padova, a avut loc o întâlnire a susţinătorilor unui proiect de organizare a diasporei promovat de senatorul PDL Viorel Badea. Proiectul prevede înfiinţarea unor comitete ale românilor din diaspora după modelul comitas-urilor italiene.

Întâlnirea a fost organizată de Robert Răducescu, coordonatorul „Grupului asociativ român”, în acelaşi timp şi preşedintele asociaţiei „Romania Lombardia” din Bergamo şi primvicepreşedinte la organizaţia PDL Italia.

Gazda întâlnirii a fost Nona Evghenie, consilier local la Padova, care l-a adus la întâlnire şi pe primarul oraşului, Ivo Rossi.

Legea Comitetelor diasporei, întâlnire la Padova: „Avem dreptul să fim reprezentaţi”

Nona Evghenie ne-a spus că i-a plăcut spiritul întâlnirii. „Eu nu am de gând să mă înscriu în Comitetele românilor, dar am fost de acord cu organizarea întâlnirii pentru că am văzut o dorinţă fantastică de participare.

Au fost multe persoane venite de la mare distanţă până la Padova. Am încurajat participarea reprezentanţilor de asociaţii şi mă bucur că românii încep să participe.

Pe lângă propunerea de lege pentru instituirea figurii de Reprezentant al comunităţii, am discutat despre colaborarea între asociaţii, pentru a crea o reţea teritorială cu obiective precise.

Un alt punct important a fost subiectul participării la vot a comunităţii noastre, având în vedere că în curand vom avea alegeri administrative în numeroase localităţi din Italia, între care şi Padova, precum şi alegerile pentru Parlamentul European, la care românii din Italia pot alege să voteze pentru un candidat român sau un candidat italian.”

La Padova vor fi alegeri administrative pe 25 mai, la care Nona Evghenie va candida din nou pentru un loc în consiliu. Candidatul pentru postul de primar al coaliţiei de centru-stânga va fi Ivo Rossi, viceprimarul care a preluat conducerea oraşului după ce Flavio Zanonato a fost numit ministru în guvernul Letta.

Ivo Rossi a venit la întâlnirea românilor şi care a spus că românii, care reprezintă 5% din populaţia Padovei, sunt un segment foarte important al oraşului.

„Ivo Rossi a invitat comunitatea să se deschidă la dialog, iar dacă au anumite obiective pe viitor, el a spus că le primeşte cu mare drag. A mai spus că el nu poate cunoaşte exigenţele românilor dacă nu îi sunt aduse la cunoştinţă.”, povesteşte Nona Evghenie.

Ea este convinsă că a făcut o alegere bună alegând să activeze în politica italiană.

„Eu am avut noroc că nu am activat în politica românească, înainte de a milita în politica italiană, pentru că n-aş fi putut probabil să mai urmăresc modul de acţiune al unui partid italian.

Aici partidele au scopuri diverse faţă de cele din România. Le recomand românilor să se apropie de politica italiana, dar nu de politica italiană de facebook, ci să participe efectiv la viaţa politică locală.”

Sorin Cehan

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Legea Comitetelor diasporei, întâlnire la Padova: „Avem dreptul să fim reprezentaţi”

DRP a deschis sesiunea de finanţare pentru anul 2014