in

Nu-și poate împlini visul de a studia la Academia Militară din Italia pentru că este român, o universitate din Elveția i-a oferit însă o bursă de studii

Valentin a obținut punctajul maxim la absolvirea liceului, în Italia. Din păcate, tânărul nu își poate îndeplini visul de a de înscrie la Academia Militară din Italia pentru că nu este încă cetățean italian, deși locuiește în Peninsulă de când avea 3 ani. O universitate elvețiană îi oferă o bursă de studii în schimb.

Valentin Necula, din Quarto D’Altino și de origine română, este unul dintre cei trei băieți care și-au încheiat anul acesta studiile liceale la Zuccante, cu punctaj maxim.  A fost suficient de bun pentru a obține nota maximă la școală și pentru a primi o ofertă de bursă de la o universitate elvețiană, dar nu suficient de bun pentru a se înscrie la Academia Militară din Modena.

Teroare în Italia, un polițist și un militar morți după vaccinul AstraZeneca, procurorii au deschis dosare pentru OMOR. AIFA a suspendat inocularea cu dozele din acest lot

Dar abilitatea nu are nicio legătură cu asta: Valentin – 19 ani, dintre care aproape 16 petrecuți la Veneția – este cetățean român conform legislației italiene, încă fără cetățenie italiană. 

„În momentul de față nu există acorduri cu România, cetățenia italiană este necesară pentru toate concursurile în cadrul forțelor armate”, se arată în e-mailul pe care Academia i l-a trimis băiatului, răspunzând la cererea acestuia de informații despre înscriere, scrie nuovavenezia.gelocal.it, citată de stiridiaspora.ro.

„M-am întors chiar ieri din România și toată lumea de acolo îmi spunea că nu mai sunt român. Vorbesc prost limba, mă îmbrac ca un italian, mă mișc ca un italian. Am chiar un accent venețian”, spune el, zâmbind la acest paradox. 

Conform legislației italiene, Valentin nu va deveni italian până la vârsta de 23-24 de ani, „când voi fi prea bătrân pentru a mă înscrie la Academie. Acesta a fost visul meu”. Procesul de obținere a cetățeniei este o cursă cu obstacole, paradoxală și jenantă, care dezvăluie o distanță siderală între instituții și realitate.

„Când eram minor, părinții mei erau interesați de obținerea cetățeniei. Pentru a solicita cetățenia mea, ar fi trebuit să meargă în România pentru a colecta personal anumite documente și apoi să solicite traducerea lor legală. O operațiune care a necesitat timp și bani: pentru călătorie, pentru traducerea de către un avocat, cu o contribuție suplimentară de 250 de euro. În plus, pentru ca eu să pot obține cetățenia, ar fi fost necesar ca părinții mei să o obțină prin promovarea unui examen B1 de limba italiană. Ei vorbesc foarte bine limba italiană, dar nu au încercat niciodată să scrie în italiană”, explică tânărul.

Valentin a făcut-o. Acest lucru este demonstrat de cele 100 de puncte obținute la bacalaureat și susținut de profesorii săi: „Mi-au spus că pot foarte bine să mă înscriu la Litere. Comisarul extern m-a sfătuit chiar să studiez latina, în această vară, pentru a cerceta originile limbii române”, spune băiatul. 

„Să termin cu 100 cu mențiune a fost o surpriză minunată. Am făcut-o pentru că întotdeauna am țintit spre ce e mai bun. La examen, mi-am prezentat propunerea de a gestiona un sistem de comerț electronic, la fel ca Amazon, am făcut și un mic „dulap” pentru colectare”

Valentin și-a oficializat în sfârșit cererea de cetățenie, acum nu-i mai rămâne decât să aștepte vremurile incerte ale birocrației, care i-a călcat deja în picioare o bună parte din vise. „Cu ceva timp în urmă, aș fi putut merge cu școala în Statele Unite, pentru a participa la simularea unui congres ONU. Dar nu am reușit să ajung”. Între timp, o universitate din Elveția i-a oferit tânărului o bursă de studii.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 3.5]

Atenționare de călătorie pentru Italia: GREVĂ GENERALĂ de 24 de ore la nivelul transportului aerian

Moncalieri, român prins după 17 ani de la un jaf, victima a murit de supărare la câţiva ani după incident