Menu
in

O româncă în conducerea Lega Nord Vercelli. ”Înainte de a fi leghistă… SUNT ROMÂNCĂ”

Începând cu 1 octombrie, o româncă face parte din consiliul director al partidului Lega Nord, filiala Vercelli, în Piemonte. Cornelia Cioacă, originară din Corabia, județul Olt, este în Italia din 2001. De foarte mulți ani militează alături de Lega Nord, partidul condus de Matteo Salvini, care atrage acum circa 13% din simpatiile electorale. Acum este responsabilă cu imigrația și siguranța în organizația provincială Vercelli. Am întrebat-o pe Cornelia cum a ajuns în această funcție, mai ales că Lega Nord este considerat un partid anti-imigranți.

Cornelia Cioaca, ai reusit sa ajungi în consiliul director Lega Nord la Vercelli. De când ești în Lega Nord și cum ai reușit, româncă fiind, să te afirmi într-un partid anti-imigranți?

«În urma accidentului mortal al lui Gianluca Buonanno, Secretariatul Provincial din Lega Nord Vercelli, urma să stabilească un Congres pentru alegerea noului Secretar provincial. La 1 octombrie au avut loc alegerile la Sala Polivalentă din localitatea Arborio (Vc), ieșind învingător Paolo Tiramani pentru a duce mai departe proiectele deja începute de către Gianluca.

Din Consiliul director, ca Responsabil Provincial pe probleme de siguranță şi imigrație în Lega Nord Provincia di Vercelli, fac parte și eu: o româncă în Lega Nord. Sunt în Lega Nord de 9 ani, inițial înscrisă ca susținătoare şi mai apoi ca militantă așa cum prevedea Statutul și Regulamnentul Mișcării în vigoare. Prima militanță îmi fu aprobată și înmânată de însuși Gianluca Buonanno.

Nu cred că am făcut mai mult sau mai puțin din ceea ce fac alți militanți italieni. A fi militant în Lega Nord nu presupune neapărat să fi italian. Ceea ce se apreciază este în primul rând persoana. Nu am făcut niciodată un secret din faptul că sunt româncă. Mai mult şi forurilor mai înalte, inclusiv Salvini, m-am prezentat cu aceeași frază: „Sunt militantă româncă”. Îmi aduc aminte că la o întâlnire cu Salvini, din cadrul unei manifestări a Ligii Nordului, m-am prezentat cu aceeași frază. Reacția lui Salvini? Mi-a întins mâna în semn de salut și… „Sei la benevenuta!”(Ești binevenită!).»

Ce vei face în funcția de responsabil cu imigrația la Vercelli?

«Deviza Departamentului Federal de Siguranță şi Imigrație din care fac parte este „REALISMO MA NON RAZZISMO” (realism, nu rasism), deviză pe care o îmbrățișez și o susțin. Ne aflăm într-un context global delicat atât la nivel economic, social şi cultural. În cadrul Departamentului avem un program pe care îl voi adopta şi adapta în baza exigentelor teritoritoriale reale din Provincia Vercelli. Pentru a enumera câteva aspecte prezente în program:

În primul rând trebuie trebuie făcută o diferență între imigranți, pe criteriul regularitate, neregularitate, clandestinitate. Un alt aspect e cel al muncii şi al calității acestea(lupta împotriva muncii la negru), cetățenie… Sunt foarte numeroase problemele legate de Imigrație. Ce cred că este foarte important de specificat şi combătut este lipsă de cunoștințe în ceea ce privește categoriile de imigranți. Trebuie înainte de orice făcută diferența între comunitari şi extracomunitari.

Între regularitate şi neregularitate. Cunoaștem foarte bine deasemenea necesitatea, în cazul nostru, al românilor, combaterii unor mentalități greșite care de-a lungul anilor s-a creat în ceea ce privește DIFERENȚA ÎNTRE ROMI ŞI ROMÂNI!!! Este o mare diferență de origine, cultură, obiceiuri și tradiții. În ultimul timp au loc numeroase divergențe pe teme culturale și religioase. Este necesară tutelarea creștinătății, fie că suntem ortodocși, fie că suntem catolici. Sunt valorile incontestabile care trebuiesc tutelate și păstrate.»

Câți imigranți crezi că sunt înscriși în Lega Nord? Mai sunt și alți români?

«Este prematur ca în două zile de la alegeri să am încă situația străinilor înscriși în Lega Nord în Provincia Vercelli. Lega Nord Provinciale are 5 filiale la: Vercelli, Borgosesia, Varallo Sesia, Gattinara, Santhià. Până în moment cunosc doar situația în filiala din Vercelli unde avem 3 cetățeni înscriși la Lega Nord: 2 cetățeni români și 1 cetățean albanez. Sunt înscriși în Lega Nord şi în celelalte filiale însă nu am încă cifre oficiale.»

Salvini aprobă înscrierea străinilor în partid?

«Da. Salvini aprobă înscrierea străinilor în Lega Nord. Însuși Responsabilul Federal al Departamentului di care fac parte este Toni Iwobi-de origine nigeriană, militant de 21 de ani în Lega.»

Ce trepte intenționezi să mai urci în Lega Nord? Este un partid meritoratic sau ai avut pile ca să obții această funcție?

«Lega Nord ESTE o mișcare care pune mult accent pe meritocrație. Ceea ce Umberto Bossi ne repeta mereu era „Chi sbaglia, paga”(Cine greșește, plătește) şi cred că a plătit mai mult decât oricine altcineva.

Dacă voi urca mai sus pe treptele ierarhiei din Lega Nord totul va depinde doar de mine şi de echipa cu care voi colabora.»

Ca imigrată, ai avut vreodata probleme pentru că ești româncă?

«Problemele fac parte din viața noastră cotidiană. Nu e neapărat necesar să găsim un țap ispășitor pentru a ne elibera de povara greutăților. Cred că noi românii suntem cei care ne-am integrat cel mai bine dintre toți cetățenii străini prezenți pe teritoriul Italiei. Avem un avantaj foarte mare și anume acela de a fi un popor latin şi creștin. Nu am avut nevoie de tratament special nici din partea statului italian, nici în particular din partea fostului ministru Kyenge. Am făcut totul singuri. Ca o paranteză… Acum câțiva ani o doamnă italiancă m-a întrebat dacă sunt ROM. Am explicat diferența cu educație și într-un mod cât mai natural.»

Lega Nord vrea ieșirea Italiei din UE, renunțarea la moneda euro și separarea Nordului de Sudul Italiei. Ești de acord cu aceste idei?

«Lega Nord e într-adevăr pro ieșirea Italiei din UE şi renunțarea la moneda unică, monedă unică ce a fost introdusă cu guvernul Prodi (PD) care promitea „Lavorerete un giorno in meno e guadagnerete di più” (Veți lucra o zi mai puțin și veți câștiga mai mult). Moneda unică nu a făcut altceva decât să înrăutăţească situația, atât în Italia cât și în țările membre tutelând bănci și multinaționale.

Aspectele negative pe care le-a produs introducerea monedei unice are repercusiuni grave și asupra situației românilor care lucrează și plătesc taxe din ce în ce mai mari pe teritoriul Italiei.

Lega Nord s-a născut ca mișcare a Nordului Italiei din persoane foarte legate de propriul teritoriu. Visul cel mai mare al „poporului padan” era secesiunea şi independența în care credeau și încă se mai crede. „Il Nord che produce” (Nordul care produce) Astăzi, în noua realitate, secesiunea şi independența momentan nu sunt posibile. În diverse ocazii Matteo Salvini a mulțumit lui Umberto Bossi, fondatorul Ligii Nordului fără care azi nu ar fi fost o Ligă a Nordului sau un Matteo Salvini-Secretar Federal.

Nu mai este o mișcare doar a Nordului. Există „Noi con Salvini”, „Il sud con Salvini”, Lega Nord Roma unde avem o prezență feminină – Claudia Bellocchi.»

Ți-ai păstrat cetățenia română?

«La cetățenia română nu voi renunța niciodată. Cum am mai declarat, „Înainte de a fi leghistă… SUNT ROMÂNCĂ”»

În urmă cu doi ani te-ai înscris în PSD Italia și ai avut funcții de conducere în filiala de la Vercelli. Nu vezi nicio incompatibilitate între Lega Nord și PSd? Mai ești membru în PSD Italia? Colegii din Lega Nord cunosc activitatea ta politică românească?

«Da. În urmă cu doi ani am făcut toate demersurile pentru înființarea unei filiale PSD Italia la Vercelli unde am ocupat și funcția de Președinte interimar. Sunt două activități diferite între ele exact ca şi două străzi paralele care nu se intersectează niciodată.

Văd însă o incompatibilitate ideologică, însă, între politica social-democratică românească și cea democratică italiană.

Din cauza unor incompatibilități caracteriale și principii morale cu directă ierarhie (ulterior exclus din Partid) de atunci a Președintelui PSD Italia… mi-am dat demisia.

Colegii di Lega Nord cunosc activitatea mea. Nu am făcut un secret publicând tempestiv și pe social network. Mai mult, sunt mândri.

Chiar a avut loc la Sinaia o întâlnire între Secretarul Național Piemont, Riccardo Molinari în cadrul unei întîlniri cu Frontul Naţional, la care a participat și eurodeputatul Laurențiu Rebega.»

Vin alegerile generale, vor fi aleși parlamentarii diasporei. Vei merge la vot? Pe cine vei susține?

«Cândva am citit un articol scris de Gazeta Românească unde un român care „a reușit” (cum se spune la noi) declară că nu este necesar să fi neapărat membru al unui partid din România pentru a apăra drepturile și interesele conaționalilor. Sunt de aceeași părere! I Din momentul în care de nenumărate ori am simțit pe propria noastră piele nepăsarea în ceea ce ne privește, pe noi cei din Diaspora, nu cred că ar fi cazul susținerii unui candidat din Diaspora orientat din punct de vedere politic.

Apărarea intereselor românilor din Diaspora nu are culoare politică. Din păcate, fără clasa politică este imposibil. În consecință voi vota un candidat independent pentru a da acea lovitură necesară în vederea eliminării ipocriziei şi lipsei de bun simț a multora, în special celor care de-a lungul anilor au obținut votul cetățenilor din Diaspora însă rezultatele muncii aleșilor nu au fost deloc la înălțimea așteptărilor.

Voi vota. Fiecare vot contează. Şi îndemn pe toți cei care reușesc să meargă la vot să o facă.»

Sorin Cehan


Citiți și:

SURPRIZĂ Fost lider Lega Nord, membru în Camera de Comerţ română în Italia: «Uniţi suntem puternici»

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version