in

Ofelia Prodan, premiul I la Napoli

În luna mai la Nola, lângă Napoli, s-a desfășurat un festival literar internațional, Napoli Cultural Classic, ce cuprindea, printre altele, și un concurs literar aflat la a opta ediție. La categoria “Poezie în limbă străină” locul I a fost adjudecat de o reprezentantă a țării noastre, Ofelia Prodan, pentru poezia “Cablul”.

Iată motivele pentru care poezia Ofeliei a fost declarată câștigătoare: “Primul vers al compoziției poetice “Cablul” pare să amintească o simplă joacă de copii, dar prin intermediul unui crescendo conducător, plin de semnificație, poartă cititorul înspre istoria infinită a omenirii – opusul, diversul. Dintotdeauna omul luptă cu sine însuși și cu ceilalți pentru că e dificil să îl accepți pe celălalt care, în mod evident, e diferit de tine însuți.

Instrumentul material – cablul – cunoscut tuturor, devine cauză a supraviețuirii, rezistenței și, cine știe, a victoriei. Poeta creează trei strofe a câte șapte versuri și una de cinci unde persistența, forța, incitarea, devin structură conținutistică. Timpul devine un personaj.”

Premierea a avut loc în incinta sălii Medaglioni a Palatului Episcopal din Nola, rafinată clădire medievală. Ofelia a citit poezia câștigătoare într-o sală umplută până la refuz de către premianți și iubitori ai literaturii, înconjurați de manuscrise, fresce antice, sculpturi, iar un actor a citit versiunea în italiană. Poeta a mulțumit organizatorilor și a dedicat premiul regretatului critic literar Marin Mincu, fost profesor universitar de literatura română la Universitatea din Florența, ce a avut meritul de a-i fi făcut cunoscuți publicului italian pe Mihai Eminescu, Nichita Stănescu și mulți alți autori români.

Ofelia Prodan, născută la Urziceni în 1976, este membră a Uniunii Scriitorilor din România din anul 2009. A debutat cu “Elefantul din patul meu” (Editura Vinea), în 2007. În 2008 a primit Premiul pentru Debut al Asocia ției Scriitorilor din București și Premiul pentru Debut al revistei Luceafărul. A publicat șapte cărți, iar multe poezii i-au fost publicate în reviste în diferite țări și în numeroase antologii.

Ruxandra Drăgoescu


Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

2.300 de firme de construcții românești la Roma

Accident cumplit în Calabria: doi morţi şi şase răniţi în microbuzul condus de o româncă