Menu
in

Situație dificilă: peste jumătate dintre părinții români din diaspora nu vor petrece Paștele alături de copiii lor în țară

Părinții români din diaspora nu vin de Paște – Au plecat la muncă și și-au lăsat copiii singuri sau în grija rudelor. Cei mici suferă, dar speră ca măcar de sărbători, părinții să vină să îi vadă. Din păcate, de Paști, peste jumătate dintre românii care și-au lăsat copiii acasă nu vor veni să-i vadă. Probabil nu reușesc să întrerupă munca atât de mult timp sau să cheltuie sume destul de mari pentru o minivacanță acasă. Potrivit datelor unei anchete realizate de Salvați Copiii România, mai mult de jumătate, adică 55%, dintre părinții care lucrează în străinătate nu vor putea petrece sărbătorile de Paște alături de copiii lor în țară. Acest lucru arată o realitate dureroasă pentru multe familii despărțite de distanță din cauza migrației economice.

Părinții români din diaspora nu vin de Paște

Studiul național realizat de organizația Salvați Copiii arată că peste 500.000 de copii din România se află în situația de a avea cel puțin un părinte plecat să muncească în altă țară. Această statistică reflectă amploarea fenomenului migrației economice și impactul pe care îl are asupra vieții de zi cu zi a familiilor din România. Absența părinților în timpul sărbătorilor precum Paștele poate fi extrem de dificilă pentru copii, care resimt lipsa și dorul de prezența lor. În același timp, și pentru părinți este o experiență emoțională grea să nu poată fi alături de copiii lor în momente importante din viață.

În țară se nasc tot mai puțini copii, iar familiile românești din diaspora devin tot mai numeroase

Sentimentul de singurătate este acutizat

Conform unui studiu naţional cu privire la situaţia copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, realizat de Salvaţi Copiii România în 2022, 13,8% dintre copiii din România – 536.000 de copii – au avut în perioada iunie 2021 – iunie 2022 unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate, informează HotNews.

  • Regiunea Nord-Est – 138.065 de copii, respectiv 17.8% din copiii din regiune;
  • Regiunea Sud-Muntenia – 107.150 de copii, respectiv 20.3% din copiii din regiune;
  • Regiunea Nord-Vest – 71.374 de copii, respectiv 13.9% din copiii din regiune;
  • Regiunea Sud-Est – 57.513 copii, respectiv 12.1% din copiii din regiune;
  • Regiunea Vest – 48.177 de copii, respectiv 14.7% dintre copiii din regiune;
  • Regiunea București Ilfov – 45.725 de copii, respectiv 10.2% din copiii din regiune;
  • Regiunea Sud-Vest Oltenia – 44.025 de copii, respectiv 13.0% din copiii din regiune;
  • Regiunea Centru – 24.465 de copii, respectiv 5.1% din copiii din regiune.

„Pentru copiii ai căror părinți sunt nevoiți să muncească în alte țări, sărbătorile sunt grele, atunci când părinții nu reușesc să vină acasă. Sentimentul de singurătate este acutizat în astfel de momente și de aceea este vital ca legătura cu părinții să fie păstrată, chiar și de la distanță. Sunt consecințe emoționale, dar și sociale ale acestui fenomen atât de specific țării noastre”, spune Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version