Menu
in

Pavel Croitoru, primul român din diaspora în conducerea unui mare partid românesc, vicepreședinte la PNȚCD

Pavel Croitoru, 41 de ani, originar din Iași, a fost ales în funcția de vicepreședinte al PNȚCD, fiind unul dintre puținii români din diaspora care au ajuns într-o funcție atât de înaltă într-un partid politic din România.

Cu o bogată experiență politică, atât în țară cât și în Italia, acolo unde locuiește în prezent, Croitoru ne-a declarat că nu s-a înscris în partid considerând acest lucru ca o trambulină către Parlament sau vreo funcție publică, ci pentru că în trecut a mai activat în cadrul PNȚCD iar speranțele pe care le-a dat Klaus Iohannis, în opinia sa, au dispărut. ”Am pornit un proiect de identificare a unor persoane reprezentative și dorite de comunitatea noastră aici în Italia…” ne-a spus el.

A fost membru PNȚCD începând cu anul 1992, apoi, în Peninsulă a activat la UDRI (Uniunea Democrată a Românilor din Italia), în funcția de secretar general și în prezent la AR (Alianța Românilor), formațiuni politice ale românilor din Italia.

Când ai venit în Italia și care au fost motivele pentru care te-ai decis să pleci din țară?

«Pentru prima oară am ajuns în Italia în 2000 cu dorința de a ajunge în Elveția, dar destinul a decis să rămân aproape de Elveția la 30 km, într-o zonă deosebit de frumoasă pe Lago Maggiore, motivul principal fiind dorința de a realiza ceva mai mult, decât ar fi oferit la aceea vreme România.»

Ai întâmpinat probleme de când trăiești și muncești în Peninsulă?

«Românii au capacități deosebite care reușesc să le demonstreze în „vremuri de criză”. știu doar că am muncit enorm de mult pentru a învăța două meserii care să-mi permită un trai decent. totul se bazează pe voința, seriozitate și cinste.»

Când ai început activitatea în cadrul partidului și care a fost momentul în care ai reluat legăturile?

«Sunt membru PNȚCD din martie 1992 și imediat după ce președintele Iohannis și-a anunțat echipa prezidențială am reluat legătura cu partidul. În acel moment am simțit că ultima speranță a românilor din țară și străinătate nu este absolut deloc pe făgașul cel bun. Cu tărie afirm că am avut intuiție bună, lucrurile decurg deosebit de rău …»

«PNȚCD este cel mai semnificativ partid creștin democrat din România, care militează pentru unitate națională, morala creștină, democrație și nu în ultimul rând dreptate socială. Sunt cu adevărat valori care lipsesc altor partide din România, ca să nu mai vorbim de faptul că suntem un partid în care corupția nu există»

Crezi ca PNȚCD poate fi o alternativă pentru România și cetățenii ei din afara țării? De ce?

«PNȚCD este o alternativă pentru toți românii din țară și din afară granițelor! Din păcate lucrurile merg rău de tot și asta o demonstrează faptul că avem în afară granițelor 4-5 milioane de români și în fiecare an pleacă cel puțin 200.000 de români. Avem sate întregi părăsite, pământ nelucrat și copii lăsați acasă în grija rudelor sau a prietenilor, pe când avem tot ce ne trebuie acasă, acasă în România.»

Ce planuri are partidul în afara țării?

«PNȚCD propune românilor un program politic care poate fi găsit pe www.pntcd.ro și curând vom avea și un program destinat românilor din străinătate cu o serie de măsuri legislative, care să încurajeze repatrierea acestora. PNȚCD prin reprezentanții săi din afară granițelor și-a propus să aducă ACASĂ în PNȚCD toată suflarea țărănistă, bineînțeles acordând maximă atenție tuturor celor care doresc să vină alături de noi.»

Vei candida pentru Parlamentul României?

«Am pornit un proiect de identificare a unor persoane reprezentative și dorite de comunitatea noastră aici în Italia. Acest proiect este în curs de desfășurare, necesită câteva întâlniri mai particulare și apoi vom face un sondaj de opinie cu speranța că redacția Gazeta Românească ne va da o mână de ajutor, cum mereu a făcut acest lucru în străinătate. Cum am mai declarat sunt persoane cel puțin la fel de bine cotate ca mine, ce merită să ajungă în Parlamentul României pentru a reprezenta interesele românilor din străinătate.»

Se vor organiza întâlniri în diaspora cu liderii partidului? E ceva deja programat?

«Întâlniri vor exista cu siguranță pe viitor cu asociațiile românești din străinătate și imediat ce vom stabili un program al întâlnirilor vom anunța în timp util.»

Se vorbește despre posibile alianțe pentru alegerile de anul viitor?

«Pragul electoral de 5% forțează PNTCD să se gândească la o alianță electorală pentru alegerile parlamentare din 2016. în afară de PSD și PNL nimeni nu poate avea garanția că va atinge acest prag electoral. Așadar cu siguranță va exista o alianță electorală pentru anul viitor.»

Alianța Românilor va avea o colaborarea cu PNȚCD?

«În momentul în care am decis să revin activ în PNTCD am supus atenției membrilor fondatori o eventuală retragere din asociație. Scopul Alianței Românilor este bine definit, ceea ce nu a împiedicat încă de la început formarea noastră, indiferent de doctrina politică, mai ales ca membrii fondatori sunt liberali, social democrați și creștin democrați. Așadar „ALIANȚA ROMÂNILOR” merge mai departe cu tot grupul fondator și nu va fi sub influența niciunui partid politic din România sau Italia.»

Românii care doresc să ți se alăture, unde ar putea să te contacteze?

«Cei care doresc să se alăture PNTCD o pot face pe site-ul www.pntcd.ro completând cererea de adeziune iar de acolo secretariatul general va distribui fiecare cerere în funcție de județul sau țara de rezidență a solicitantului.»

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version