in

Plăcuța comemorativă în amintirea legiunii românești din Italia, de la vis la o realitate

Proiectul demarat acum trei ani de comemorare a legiunii românești din Italia la Padova, a lui Marco Baratto, acum se poate considera o realitate.

Această inițiativă, dintotdeauna dorită de dl. Baratto, a văzut lumina zilei datorită sprijinului instituțiilor românești din Italia, Ambasadei și Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică și marii sensibilități pe care Primăria din Padova a demonstrat-o primind în mod favorabil propunerea. Aceasta este dovada unui oraș gata să comemoreze profundele legături care îl leagă de cultura și istoria europeană.

Ceremonia s-a desfășurat joi 29 septembrie 2016 în Sala de Consiliu a Primăriei din Padova în prezența consulului general al României la Trieste, dl. Cosmin Dumitrescu, a directorului adjunct al Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică, dl. Cristian Luca, a consilierului pentru Cultură de la Primăria din Padova, dl. Matteo Cavatton.

Plăcuța comemorativă a fost oferită de dl. Baratto, în calitatea sa de delegat pentru nordul Italiei al Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” și reprezintă un mod pentru a crea noi punți pe drumul memoriei comune dintre Italia și România. Un drum care trece și prin redescoperirea paginilor de istorie care au unit cele două națiuni și cele două popoare.

Domnul Baratto este de mai mulți ani angajat în promovarea relațiilor culturale dintre Italia și România. Lunile acestea a fost solicitat să coordoneze grupul de lucru de pe lângă Consulatul General al României la Milano care se ocupă de celebrările Marelui Război și Unificării Naționale a României.

În urmă cu un secol România intra în război alături de Italia, iar la finalul acelui conflict mondial ambele națiuni au dus la îndeplinire lungul proces de unificare a respectivelor popoare.

Artizanii acelui proiect, pe timpul primului conflict mondial, au fost și voluntarii români ai Legiunii Românești din Italia (în majoritate originari din Transilvania) înființată la Avezzano dar care a primit propriul drapel de război la Ponte di Brenta.


Citiți și:

Premieră în Lombardia: Placă în memoria soldaţilor români deţinuţi la Pizzighetone

Românii din Lombardia sunt invitați la Pizzighettone: prima placă oficială în memoria soldaţilor transilvăneni

Ca italian, ca modest amic al comunităţii româneşti, vă spun un singur cuvânt: ”Mulţumesc!”

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cutremur în ambasade, vor fi retrași de la post incompetenții trimiși pe pile: «În rețeaua externă au fost trimiși oameni pe criterii de prietenie sau de rudenie»

Diaspora nu s-a înghesuit la creditele Prima Casă, banii vor fi folosiți pentru românii din țară