in

”Poate copiii românilor crescuţi prin lume vor mai putea face ceva pentru țară, pentru că noi nu am fost şi nu suntem în stare”

Cezar Nicolae este originar din Braşov și are 47de ani. Românul a pus pe picioare un proiect ambiţios numit ”Esami cardiologici a domicilio” care oferă consultanţă cardiologică la domiciliu în mod eficient şi rapid, cu rezultate a analizelor în maxim 48 de ore.

În interviul acordat agenției Diaspora Azi – APDA a acceptat să răspundă întrebării campaniei ”Ce crezi că ar trebui schimbat în România pentru ca românii din diaspora să se întoarcă”.

”Totul, de la A-Z. În primul rând desființarea actualei clase politice și justificarea averilor”, a răspuns el fără ezitare.

Când ați venit în Italia și cum a început cariera dumneavoastră de tehnician cardiolog în Italia?

Am venit în Italia în 1992. La început mi-a fost greu, ca orice român într-o ţară străină. Am urmat însă cursurile de limbă şi cultură italiană la Universitatea pentru străini din Perugia, în același timp munceam ca muncitor în fabrică, recepţioner în hoteluri, sau infirmier, pentru a-mi acoperi cheltuielile de studii, materialele didactice, chiria, etc. Am început ca simplu asistent medical şi am vrut să-mi perfecționez mai mult capacităţile în ştiinţa de asistenţă medicală, urmând cursurile la Universitatea de Medicină şi Chirugie “La Sapienza” din Roma, specializându-mă în cardiologie.

Foarte mulți medici pleacă din România, care credeți că sunt cauzele?

Exodul medicilor este justificat. Nu poţi opera cu bacterii în sala de operaţie. Nu poţi medica cu un dezinfectant ineficient. Nu poţi lucra cu un director de spital care răspunde cerinţelor politicienilor. Nu poţi opera o persoană cerându-i bani pentru a avea o operaţie sigură. Dreptul fiecărui cetăţean este acela de a avea siguranţa sănătăţii. Sănătatea este pilonul principal al unei societăţi.

În România trebuie schimbate generaţii de oameni pentru a schimba mentalitatea. Poate copiii românilor crescuţi prin lume vor mai putea face ceva pentru țară, pentru că noi nu am fost şi nu suntem în stare.

În momentul de față nu îmi pot imagina o Românie ca o Elveţie, unde forţa deciziilor importante stă în mâinile poporului, nu a clasei politice. Ei propun, poporul răspunde.

Comunismul e la fel peste tot, lasă generaţii întregi în urmă. Nu poţi schimba o ţară de băștinași comunişti peste noapte. Am fost în Cuba nu demult, este ca România în anii 90, puşi pe furat, preţuri mari şi servicii de joasă calitate. M-am întors traumatizat.

Ce ar trebui schimbat în România pentru ca românii să se întoarcă?

Totul, de la A-Z. În primul rând desfinţarea actualei clase politice şi justificarea averilor. Cei ce nu pot justifica, confiscarea tuturor bunurilor şi închisoare. Doar aşa se poate reconcilia şi naşte o societate. Șters tot mucegaiul şi recontruit din temelii.

Educaţia şi sănătatea sunt la baza oricărei societăţi. Profesorii şi sanitarii trebuie reevaluați şi plătiţi în baza rezultatelor. În Elveţia un profesor câştigă antre 7.000 – 10000 Fr., un medic între 9.000 – 15.000 Fr. De ce oare? Sistemul educaţional este printre cele mai bune di Europa, pentru că sunt bine retribuiţi şi se străduiesc să scoată o societate competenţă şi educată. Medicii se străduiesc să aibă o societate de oameni sănătoşi. Amândouă merg pas cu pas.

Nu poţi avea o societate educată nesănătoasă. Cum nu poţi avea o societate cu oameni sănătoși, dar needucaţi.

Iar Justiţia?! Justiţia trebuie dată pe mâinile oamenilor competenţi.

Andi Rădiu

[email protected]

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ragusa, avea droguri de 3 milioane de euro într-o rulotă veche, român prins cu 300 de kilograme de marijuana

I-a trimis mama pachet din Italia: jumătate de kilogram de droguri