in

Premiu la Milano pentru creatoarea de modă Florina Ivașcu: „În Italia m-am maturizat din punct de vedere artistic”

Tânăra creatoare de modă Florina Ivașcu și-a terminat studiile de artă în România, la Cluj Napoca, dar s-a perfecționat și a cunoscut succesul în străinătate. Doi ani de zile și i-a petrecut la Milano, capitala modei, acolo unde a terminat masterul și unde și-a expus primele colecții. Perioada petrecută în Peninsulă o consideră o perioadă de maturitate artistică. În vara acestui an a participat la un concurs organizat de către revista Vogue.

Florina Ivașcu are 26 de ani și este originară din Slatina, jud. Olt. Este absolventă a Universităţii de Artă și Design din Cluj Napoca. În 2011, în ultimul an de master, a câștigat o bursă la „Accademia di Belle Arti di Brera” din Milano, unde a colaborat cu numeroși profesioniști în modă. Cu acea ocazie a câștigat și premiul concursului „Eco Fashion Lab”, Milano.

În perioada petrecută la Milano a urmat și cursul de modellistică de la AFOL Milano. A expus în mai multe locuri precum Triennale Art Museum. Un proiect – eveniment important la care a participat a fost „MDOOLS – Celebrating the Madonna Style”, tot la Milano.

A mai avut o colaborare cu „Atelier ABC Mannequins” unde a expus creaţiile de hârtie, reproduse după cele ale Madonnei în timpul concertului acesteia de la Milano din iunie 2012.

Optimism

Florina Ivașcu ne-a povestit despre perioada sa în Italia. „Am locuit în Italia 2 ani, timp în care mi-am urmat studiile și colaborările, după care am plecat la Paris. Ulterior m-am întors România. În privința activităţii mele din Italia pot să mă consider norocoasă.

La Milano am fost foarte bine primită, mi s-a oferit ajutor din toate părțile. Am cunoscut oameni foarte deosebiţi, atât români, cât şi italieni. Chiar dacă nu știam la început limba italiană, italienii m-au ajutat foarte mult.”

„În domeniul modei am întâlnit profesioniști în adevăratul sens al cuvântului, care pe lângă faptul că apreciază munca celuilalt, știu cum să facă să îți ofere noi viziuni. Îmi place optimistul lor, prejudecățile au lipsit și fac tot posibilul să creeze condiții optime pentru a putea să-ți desfășori activitatea.

Ei m-au ajutat să merg mai departe și nu doar că m-au încurajat, dar m-au susținut de fiecare dată când a fost nevoie.” a completat tânăra creatoare.

Pasiune

Florina a avut pasiunea pentru desen de mică. Iată cum ne-a descris ascensiunea ei în lumea modei, de la vârsta de nouă ani și până la finalizarea studiilor la Milano. „Am studiat încă de la 9 ani desenul, arta, perspectiva. Desenam foarte multe personaje și cream haine în miniatură, aveam o logică a formei pentru tipar destul de bună. M-am perfecționat în București pe grafică și inițial vroiam să-mi creez o carieră acolo.

În paralel am intrat și la design vestimentar în Sibiu și am ales să rămân acolo. Masterul am ales să-l continui la Universitatea de Artă și Design din Cluj, ajungând să finalizez ultimul an de studiu în Milano la Accademia di Belle Arti di Brera.”

Premii

Am rugat-o pe Florina să ne vorbească despre premiile pe care le-a mai obținut. „În 2010 am câștigat concursul Arts of Fashion 2010 din San Francisco cu colecţia „Cancer Flower”, inspirată din „estetica urâtului” și creația literară a poetului francez Ch. Baudelaire „Les fleur du mal”, unde am interpretat artizanal frumusețea lucrurilor urâte, suprapunând texturi și structuri.”

„Arts of Fashion Foudation U.S.A. mi-a oferit oportunitatea ca în vara 2012 să urmez Fashion Masterclass-ul din Paris unde mi-am desfășurat activitatea cu multă inspirație în Atelierele Muzeului Louvre – Les Arts Decoratifs creând piesele proiectului „Archi-Couture”.

Partea de broderie a colecției este realizată în colaborare cu prestigioasa casa de broderie MAISON LESAGE PARIS. Dezvoltarea colecției a fost conceptualizata mai departe și prezentată în mai 2013 la Gala Avanpremier, București, sub atenția criticului de modă Alin Galatescu.” a completat Florina.

În august 2013 Colecţia Arhi-Couture Toamna/Iarna 2014, semnată Florina Ivașcu, a fost clasată pe locul 2 în semifinala concursului internaţional „MUUSE x Vogue Talents Young Vision Award”.

„Cu acest concurs, Muuse x Vogue Talents, se dorește prezentarea nu doar a unor colecții de modă, însă se caută trend setters din generațiile tinere de creatori de modă.

Pentru mine este important să pot colabora cu o echipă pentru a-mi realiza colecțiile, o echipă care are potențialul și dorința de a mă promova.” declară Florina Ivașcu.

Planuri de viitor? „În viitor urmăresc să-mi dezvolt următoarele colecții pentru a fi prezentate și la alte evenimente importante din alte ţări. Să lucrez cu cât mai mulți colegi din țară sau din străinătate și să reușesc să contribui la îmbunătățirea sectorului de modă din România”.

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Caserta, biciclist ucis de o mașină pirat

Mircea Badea va fi tată. Iubita lui, Carmen Brumă, este însărcinată