in

Preotul Alin Iarca din Pescara l-a pus la punct pe consilierul violent: «Cereţi-vă scuze». Aliano: «A fost o răbufnire»

Singurul care l-a determinat pe consilierul Aliano să îşi revizuiască poziţia a fost preotul ortodox din Pescara, Alin Iarca, care locuieşte tocmai la Montesilvano. Mai întâi, preotul a solicitat, prin intermediul cotidianului pescarez „Il Centro”, scuzele consilierului. A urmat o întâlnire între cei doi.

„Aliano ar face bine să-şi ceară scuze public poporului român care reprezintă majoritatea străinilor prezenţi în Italia. Noi nu ne regăsim în cuvintele consilierului, poate a spus acele nebunii pentru a câştiga ceva voturi. Eu cunosc comunitatea. Este adevărat, sunt şi persoane care nu sunt de treabă, însă sunt puţine faţă de toate celelalte care lucrează şi se ocupă de familiile lor şi de întreaga comunitate. Să nu uităm că mare parte a femeilor românce lucrează ca îngrijitoare, se ocupă de mamele voastre, de părinţii vârstnici, şi tot mai des înlocuiesc fiii care în această perioadă par să fi uitat de părinţi.”.

Român bătut de un consilier local din Montesilvano. „L-am lovit cu atâta satisfacţie…”

„Eu aş vrea să-l întâlnesc pe Aliano, aş vrea să-l salut, poate doar a avut o experienţă urâtă cu vreun român. Însă aş vrea să-l fac să înţeleagă că infracţionalitatea nu are naţionalitate”.

Şi pentru a fi şi mai convingător, părintele Iarca l-a informat pe Aliano: „Comunitatea noastră parohială donează sânge comunităţii italiene de două trei ori pe an. Următoarea e în noiembrie, vor merge să doneze 30 de persoane, toate române. Comunitatea noastră doreşte să se integreze şi să dea tot ce poate pentru a fi iubită de concetăţenii noştri italieni, fiindcă fiii noştri s-au născut aici şi studiază aici.”

Faţă în faţă cu preotul român

Aliano nu a putut refuza întâlnirea şi a acceptat să se întâlnească cu preotul la sediul ziarului „Il Centro”. Cum s-a încheiat? Cu îmbrăţişări, cadouri, schimburi de numere telefonice şi promisiunea solemnă de a merge împreună să distribuie în gară pachete cu alimente oamenilor străzii, români şi italieni, şi să doneze sânge la spital. În timpul întâlnirii, Aliano a recunoscând „superficialitatea” cuvintelor sale pe Facebook, care au provocat atâtea reacţii, naţionale şi internaţionale.

„Am tras acele palme străinului care mi-a lovit maşina cu piciorul, şi aş face din nou asta, sub impulsul momentului. Însă aş face-o din nou şi dacă în locul acelui bărbat ar fi un italian sau chiar un politician. Mai mult, în acel caz i-aş trage şi câteva şuturi„, a spus Aliano.

În ciuda a ceea ce el însuşi a definit ”o răbufnire” pe Facebook”, Aliano în faţa preotului ortodox a respins în mod categoric acuzaţiile de xenofobie care i-au fost aduse după zarva mediatică provocată de afirmaţiile sale: „Am trăit şase luni în România, mi-am încredinţat copiii unei profesoare românce, când eram consilier regional chiar am plătit din propriul buzunar pentru intervenţia socială de urgenţă. Nu sunt rasist, nu aveam nicio intenţie să generalizez prin cuvintele mele de pe Facebook. Chiar dacă da – recunoaşte Aliano – acea postare aş rescrie-o, însă în manieră mai specifică”.

Reacţie MAE, cazul românului bătut la Montesilvano: ”România respinge orice manifestare prin care cetăţenii săi sunt discriminați, jigniți şi denigraţi”

Astăzi am câştigat un amic şi împreună vom face lucruri măreţe”, îi răspunde părintele Alin Iarca. El i-a amintit consilierului că ”violenţa generează violenţă”, că ”cea mai bună apărare e fuga, şi nu atacul”, că ”Domnul nostru a spus iubiţi-vă aproapele” şi că ”problemele de integrare se pot rezolva numai prin educaţie, lectură şi rugăciune”.

Aliano aprobă din cap, însă nu rezistă şi îi răspunde preotului: ”Dar trebuie să spunem că ceva oi negre au scăpat şi pe la voi, şi au devenit lupi. Pentru că această lipsă de ocupaţie a numeroşilor care au sosit în Italia generează prin sine delincvenţă. Ministrul vostru de Externe ar fi trebuit să vorbească diferit şi invitaţia mea este să lucrăm toţi împreună pentru integrarea socială”.

Este de acord cu acest lucru părintele Alin care la finalul întâlnirii, mereu cordial şi zâmbitor, i-a dăruit lui Aliano cartea ”Biserica ortodoxă” (”o voi citi cu plăcere”, mulţumeşte consilierul) şi o icoană ortodoxă (”o voi agăţa la Primărie pentru Maragno”, răspunde celălalt) şi în timp ce rectifică că niciodată nu s-a gândit că italienii sunt ingraţi, rămâne pentru o clipă fără cuvinte când Aliano la final anulează întreaga lecţie spunându-i: ”Dacă aş fi agresat din nou, chiar dacă ar fi un preot pakistanez, i-aş da din nou două palme”.

”Vă învăţ un lucru”, mai încearcă părintele Alin, ”Ştiţi de ce Domnul nostru ne-a lăsat două urechi şi o singură gură? Pentru a asculta mai mult şi a vorbi mai puţin”. Pacea a fost făcută.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

MAE contra sabotorilor: Membrii din comisii care nu se prezintă vor fi amendați

Sicilia, încă o româncă violată de angajator. Prefectul din Ragusa a creat un comitet de siguranță.