in

Problema românilor: lipsa informaţiei

Prezenţa unui român ca funcţionar în cadrul sindicatelor italiene este foarte importantă, mai ales pentru cei care sunt de puţin timp în Italia, nu cunosc foarte bine limba sau procedurile legale şi au nevoie de asistenţă fiscală sau sindicală. Cristina Dobrescu, funcţionar de doi ani în cadrul "Confartigianato Imprese Roma SRL" din Pomezia, 35 de ani, este originară din Bucureşti.

Este în Italia din 2001, când a venit cu un contract de muncă pentru doi ani. "Intenţia mea nu a fost să rămân, dar nici nu am avut motive să mă întorc în România. Am lucrat tot timpul, am făcut cursuri de perfecţionare, m-am integrat, mi-am făcut prieteni, am călătorit.

Titularii firmei pentru care lucram în Bucureşti mi-au oferit un contract de lucru în Italia de doi ani, era o firmă de informatică italiană. Iniţial am fost operator pc pentru doi ani – 8 luni în primăria Genovei, iar restul la Roma pentru ISTAT -, după care am lucrat pentru o societate care colabora cu o firma de curierat TNT. Din 2006 până în 2011 am lucrat ca operator fiscal într-un centru de asistenţă fiscală al sindacatului UIL cu sediul în Pomezia. Din martie 2011 lucrez ca funcţionar pentru sindicatul Confartigianato la Pomezia."

Cristina spune că profesia îi oferă multe satisfacţii: "Cunosc multe persoane noi, pot să ajut străinii informandu-i, am mereu câte ceva de învăţat pentru că se fac cursuri de perfecţionare şi actualizare, iar relaţiile cu colegii au fost şi sunt foarte bune".

Sindicatul se ocupă de asistenţă şi consultanţă pentru începerea unei afaceri, servicii de evidenţă contabilă, consultanţă şi asistenţă economico-financiară şi fiscală, consultanţă managerială, servicii de salarizare şi resurse umane. "Punem la dispoziţia clienţilor un set complet de servicii, de natură contabilă, financiară, fiscală, juridică, resurse umane, management.", spune Cristina. "Confartigianato îşi propune să ofere într-un singur loc toate serviciile necesare iniţierii şi desfăşurării unei activităţi economice, la costuri minime, scutindu-l pe client de birocraţia aferenta instituţiilor statului, de timpul pierdut inutil datorită problemelor născute din lipsă de experienţă a celor care au iniţiativa deschiderii unei afaceri."

Cristina se ocupă de partea fiscală (declaraţia de venit 730, Modelul ISEE), consulenţă şi angajări pentru asistenţi domiciliari (colf e badanti), informându-i pe clienţi de drepturile pe care le au în baza contractului naţional: "Aş putea spune că sunt foarte multe persoane care nu îşi cunosc drepturile şi cărora le este frică să le revendice."

Românii şi străinii în general se simt ascultaţi, informaţi, îndrumaţi şi ştiu că pot găsii soluţii la probleme cu care se confruntă. "Le vorbesc în limba română, sunt mulţi care îmi cer să vorbesc în română. Iar ca o concluzie, din ceea ce am putut observa la locul de muncă şi nu numai, principala problemă a conaţionalilor mei ar fi în primul rând lipsa de informaţie."

Andi Rădiu

Cristina Dobrescu

Confartigianato

Tel. 06 91623069

Largo Columella 19

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Andreea Marin participă la o emisiune de mare succes în Spania

Italieni goniţi din casă de proprietarii români