in

„A fost prima oară când am intrat într-o cabină de vot în Italia. Am avut emoții”

Elena V., din Dorohoi, lucrează la Roma de 6 ani de zile, ca „badante” și locuiește în unul din cartierele cu cei mai mulți români din capitala Italiei: Centocelle. Duminică, pe 26 mai, în singura ei zi liberă din săptămână , a votat pentru prima oară în Italia.

„În România am votat întotdeauna, în schimb acum a fost prima oară când am intrat într-o cabină de vot, în Italia. Recunosc că am avut emoții. Am citit pe internet articolele legate de candidații români. Chiar dacă inițial îl susțineam pe Alemanno, după ce am citit că există și români printre candidații pentru primăria generală, am hotărât să susțin o candidată româncă. Sper să câștige, așa am avea și noi pe cineva în primărie”.

Iată experiența trăită de Ovidiu Burdușa, proprietar de hotel în centrul Romei, care a trecut printr-o adevărată aventură pentru a putea vota. „Am votat pentru prima oară în Italia. Pot spune că am luptat puțin pentru a beneficia de acest drept. Nu mi-a sosit acasă buletinul electoral – nici mie, nici soției. Așa că joi m-am deplasat la Biroul Electoral central din Piazza Marconi, împreună cu soția, însărcinată în luna a șaptea, și cu fiica noastră, de un an și jumătate. Mi-au spus că scrisoarea cu buletinul este încă „pe drum” și că trebuie să aștept acasă.”

„Până sâmbătă, încă nu sosise. Ca să nu pierd dreptul de vot, m-am dus încă o dată la Biroul Electoral, sâmbătă. Mi-au spus că buletinul s-ar fi întors înapoi, dar nu îl aveau. Ne-au dat un duplicat. Cred că erau mai mulți români în situația mea, care, neprimind buletinul acasă, nu s-au mai deplasat să-l ridice, și au pierdut dreptul de vot. E păcat, pentru că e normal să ne afirmăm, e dreptul nostru”.

Fiind printre puținii români cu reședința în plin centrul Romei, a avut parte de peripeții și în ziua votului. „Secția de votare era chiar lângă Fontana di Trevi. La început, cei din comisie nu mă găseau pe liste. A venit președintele și m-a găsit pe listele suplimentare. Ne-au dat două liste enorme. Am avut senzație că citesc un ziar! Un alt lucru curios este că femeile intrau pe un rând, bărbații în alt rând. Părea că suntem la 1800!”a povestit el.

Ovidiu Burdușa nu ascunde preferința electorală: „Eu am votat pentru continuitate, am fost dintotdeauna simpatizant al dreptei, chiar dacă în sondaje am văzut că Alemanno este pe locul doi. La primăria pentru Municipiu am votat un român, pentru că e important să avem un conațional în administrația locală. Mă voi duce și la balotaj, cu siguranță”.

Fiind un atent observator al politicii din România, Ovidiu Burdușa face o observație finală, cu un ton mai în glumă, mai în serios: „Am auzit că și în România se propune un vot desfășurat pe parcursul a două zile. Vă dați seama cum ar fi? în timpul nopții, s-ar fura urna cu totul și ar înlocui-o!”

O altă româncă, Claudia I. , a fost nevoită să se ducă la Biroul Electoral Central pentru a ridica buletinul de vot. „Am mai votat la Roma, pentru alegerile europene. Dar buletinul de vot nu era valabil și pentru alegerile locale. Neprimindu-l acasă, m-am dus să-l ridic personal. Am votat pentru Alemanno și pentru unul din consilierii PDL italieni, pe care l-am întâlnit la evenimentele organizate de comunitate în anii trecuți.”

”Știam că există și români pe liste. Am primit două scrisori electorale acasă, de la Silviu Ciubotaru și de la Valerica Țarcă. Aș fi vrut să votez un român, dar nu m-au convins candidaturile din sectorul meu” a precizat ea.

Bogdan U., din sectorul V, a votat cu un candidat al PD, patron al unui prieten român. „Am fost invitați la o întâlnire electorală miercurea dinaintea alegerilor, ne-a promis sprijin pentru români și o clădire unde am putea înființa un centru pentru nevoile comunității„.

Cei mai mulți români, însă, nu au știut că au dreptul de vot, sau pur și simplu se declară neinteresați de viața politică din orașul unde locuiesc. „Am citit pe Facebook că se fac înscrieri pe listele electorale, am tot amânat să mă deplasez la primărie să mă înscriu. Când mi-am adus aminte, era prea târziu, a expirat termenul de depunere a cererii. îmi pare rău, pentru că am convingeri politice de stânga și mai ales am prieteni italieni care sunt foarte activi și aș fi putut să-i susțin, prin votul meu”- ne-a spus Iuliana C., de 35 de ani, economistă.

Eleonora și Costel trăiesc la Roma de peste 10 ani și s-au înscris „mai demult” pe listele electorale. „Îmi amintesc că parcă am votat la ultimele alegeri administrative, dar nici nu știu pe unde sunt buletinele electorale, nu prea ne interesează votul„.

Miruna Căjvăneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cristi Nahoi (PSD Italia) propune: „Alegeri primare pentru candidaţii comunităţii”

Rostul presei şi al proştilor în societate