Menu
in

„Am lucrat în regulă, m-a dat afară și nu am luat nimic. Ce fac?”, menajerele întreabă, ambasada răspunde

Ambasada României în Italia, în colaborare cu sindicatul Fisascat Cisl din Roma și regiunea Lazio au organizat în 6 iunie, într-o zi de joi după amiaza, când în general femeile românce sunt libere, un „seminar interactiv” dedicat lucrătorilor români din domeniul asistenței acordate familiilor, personal casnic și de îngrijire.

Seminarul a fost mai degrabă o discuție liberă, în cadrul căreia organizatorii au încercat să le ofere informațiile necesare celor aproximativ 40 de românce prezente în sală. Inițiativa acestui „seminar” aparține Mirelei Videa, atașat pentru probleme de muncă și sociale din cadrul Ambasadei României de la Roma și Iulianei Zahariuc, responsabilă pentru străini din cadrul sindicatului Fisascat Cisl (lucrătorii din Comerț, Turism și Servicii) din Roma și Lazio.

Întrebările româncelor prezente în sală s-au referit, în principal, la condițiile de pensionare și de obținere a prestațiilor de securitate socială, la obligațiile fiscale și, în special, la plata impozitului pe venit, dar și la modalitățile de obținere a unui loc de muncă în Italia. Unele dintre femei aveau scrise pe bilețele alte întrebări, din partea unor „badante” care nu au reușit să vină la seminar.

Gazda întâlnirii, Pietro Ianni, secretar general al Fisascat Cisl a deschis discuțiile. „Este o comunitate foarte mare în regiunea noastră și consider că este corect și de datoria noastră să dam un semnal de apropiere acestei comunități în funcție de posibilitățile noastre: de a le garanta drepturile, de a-i susține în obținerea acestor drepturi, de a susține demnitatea lor și în special de a-i sprijini atunci cănd au nevoie”, explică pentru Gazeta Romănească, Pietro Ianni motivul pentru care atenția lor este îndreptată spre „badante si colf”.

Din cauza actualei crize financiare, Pietro Ianni consideră că „se accentuează” drumul lucrătorilor din toate sectoarele spre muncă la negru, ceea ce înseamnă că „drepturile esențiale nu sunt garantate, că se înmulțesc acordurile private, în sensul că îți spune: îți dau 50 euro în plus, dar nu te încadrez legal”. „Acei 50 de euro pot fi însă importanți mai târziu, cănd ajungi la pensie și constați că nu ai din ce trăi”, completează Pietro Ianni. El s-a declarat interesat să organizeze o campanie de informare a cetățenilor romăni în legătură cu drepturile lor încă de acasă, dinainte de venirea lor în Italia.

Ghid pentru „badante”

„Având în vedere că acest eveniment a confirmat nevoia de informare a lucrătorilor, căt și interesul manifestat de către participanți, vom continua acțiunile în acest sens”, afirmă Mirela Videa, atașatul pentru probleme de muncă din cadrul Ambasadei României de la Roma. „Referitor la asistența acordată familiilor, foarte mulți romăni lucrează în acest domeniu. Aceștia își desfășoară activitatea în familii și nu în cadrul firmelor, iar principalele surse de informare din Italia, în privința drepturilor și obligațiilor la locul de muncă sunt reprezentate de Ambasadă, presa românească din Peninsulă și partenerii sociali. În acest context, ne-am gândit că un astfel de eveniment ar veni în întămpinarea nevoilor comunității, completând acțiunile de informare realizate pănă în prezent”, explica Mirela Videa.

Pănă la sfărșitul acestui an, ambasada și-a propus să realizeze „un ghid dedicat lucrătorilor romăni din acest domeniu, pe care să-l distribuim la nivel național prin misiunile diplomatice române din Italia, biserică, asociații și sindicate”, mai spune Mirela Videa. Un ghid destinat asistentelor familiale este necesar, consideră și Iuliana Zahariuc, care a constat că în ultima perioadă numărul persoanelor care cer informații privind asistența fiscală, sindicală și a prestațiilor sociale a crescut foarte mult.

Nevoia de informare

Mihaela și Simona sunt două tinere din Adjud, stabilite la Roma de 10, respectiv 6 ani. Niciuna dintre ele nu lucrează. „Am lucrat în regulă, m-a dat afara și nu am luat nimic. Asta nu este corect”, spune Mihaela, de o lună șomera, dupa șase ani de muncă în același loc. Simona, în vărstă de 20 de ani, nu are loc de muncă de doi ani. „Nu vor să mă ia, deoarece spun că-s prea mică, n-am lucrat în niciun domeniu, nu am experiență și de aceea nu mă iau la lucru”, se plânge tânăra, care uneori este solicitată să însoțească un copil la școală. Ambele tinere au ieșit mulțumite de la seminar și promit că vor participa și la altele, deoarece este important să-și cunoască drepturile.

„Avem nevoie de informare. Nu avem prea mult timp liber ca să stăm să căutăm și să citim toate legile. Tocmai de aceea aceste explicații oferite de autoritățile competente sunt vitale pentru noi”, mai spune Mihaela. „M-a ajutat foarte mult. Am trecut peste un impas foarte mare, deoarece am avut în România un împrumut în bancă. Dacă nu veneam aici, nu-mi salvam strictul necesar”, povestește Matilda Corodescu din Roman, care este de trei ani in Italia. „Lucrez din prima zi de cănd am venit aici în regulă, cu contract de muncă și îmi primesc toate drepturile”, spune femeia, care lucrează ca asistentă familială. Deși la seminar au fost invitați să participe și reprezentanții asociațiilor de români, în sală nu a fost prezent niciunul dintre ei.

C.V.

Viața grea a îngrijitoarelor românce: „Suntem exploatate la negru”

Aruncată în stradă după moartea bătrânei asistate: „Sunt disperată, singură și neajutorată”

Carmen, de la „badante” la sindicalistă

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version