in

„Mămăliga lui Decebal” la Osimo

Duminică, 26 septembrie, a avut loc în localitatea Osimo – Ancona evenimentul cultural denumit „Festa dei popoli” care a reunit comunităţile de străini rezidente în provincia Ancona. Comunitatea românească a fost prezentă cu un stand gastronomic, a prezentat costume populare româneşti şi a susţinut un spectacol de dansuri populare.

La evenimentul care a avut loc în faţa parohiei San Carlo din Osimo au participat câteva zeci de români rezidenţi în provincia Ancona şi Macerata, din regiunea Marche. Organizaorii standului românesc, familia Ileana şi Mircea Vlad, au pregătit pentru vizitatori surprize gastronomice tradiţionale şi au expus costume populare româneşti din colecţia proprie şi a domnului George Teseleanu, Consul Onorific al României la Ancona. Prezentă pentru a şasea oară consecutiv în rol de organizatori, familia Vlad s-a declarat mulţumită de rezultate şi interesul pe care l-au arătat vizitatorii standului. «Am pregătit sarmale cu mămăliguţă, o reţetă străveche denumită „mămăliga lui Decebal”, brânzeturi româneşti si murături. Alţi români ne-au adus vin românesc şi s-au îmbrăcat în costumele populare puse la dispoziţie şi de domnul Consul Onorific, George Teseleanu. Aprecierile au fost pozitive şi pot spune cu certitudine că am fost la înălţime. Un mic regret am avut, acela că prezenţa românilor nu a fost la nivelul aşteptărilor noastre. Doar câteva zeci de români nu reprezintă o comunitate de câteva zeci de mii de persone rezidente în regiune.», a precizat Ileana Vlad.

George Teseleanu, a susţinut la începutul manifestării un discurs în care a evidenţiat efortul comun pe care îl depun italienii împreună cu comunităţile de străini, pentru o convieţuire bazată pe respect şi respect: «Italia, o ţară mereu primitoare şi atentă se îndreaptă către o perioadă în care deschiderea către diversitate nu este negociabilă. Începe un drum lung şi plin de speranţă: e drumul către construcţia unei Italii multietnice şi multiculturale, o ţară în care italienii şi imigrantii pot merge umăr la umăr către un viitor prosper şi de convieţuire liniştită. Italia de astăzi este diferită de cea de ieri dar şi de cea de mâine, iar noi astăzi, avem posibilitatea de a construi un fundament pentru un viitor bazat pe cunoştinţe, respect şi integrare.»

În cadrul spectacolului organizat la sfârşitul evenimentului, formaţia de dansuri populare „Dor călător” a asociaţiei „Spirit Românesc”, director artistic Gabriel Pîrjolea, a susţinut un program de dansuri şi cântece din mai multe regiuni româneşti.

 

A.R.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Plată retroactivă pentru pensie

Patron italian, mulţumit de angajaţii români