in

„Renzi să-şi ia un consilier român”, sugestia lui Adrian Chifu pentru noul premier

Adrian Chifu, consilier local, candidat la postul de primar la Verbania: «Matteo Renzi este o mare speranţă atât pentru italieni cât şi pentru străini. Însă faptul că a renunţat la Ministerul Integrării lasă de dorit. Relaţia între străini şi Guvern va fi foarte neînsemnată .

Ar putea înfiinţa o Agenţie guvernamentală pentru integrare. Îmi place că este un politician tânăr, este la modă acum în Europa premier de 40 de ani. Are nevoie de curaj şi perseverenţa pentru a schimba ceva în Italia. Nu-mi place schimbarea de atitudine, până să devină secretar naţional PD avea multe idei pe care imediat ce a ocupat această funcţie le-a reciclat. Nu mai vorbim după ce a devenit premier.»

Ce vor românii de la noul premier: „Să crească puterea de cumpărare şi să trimită deţinuţii români acasă”

Cu ce politician român poate fi comparat?

«Se aseamănă foarte mult cu Victor Ponta , face parte din aceeaşi generaţie şi familie europeană ,are aceaşi ideologie de partid. Viorel Victor Ponta a dezamăgit prin comportament fals, bazat doar pe imagine, face poze cu mai marii lumii doar pentru a posta pe facebook , dar e lipsit de conţinut. Sper să nu se întâmple la fel şi cu Renzi .»

Victor Ponta: „Pentru binele românilor din Italia, îi urez succes lui Matteo Renzi”

Cu ce ar trebui să înceapă Renzi?

«Are o misiune foarte grea, sunt câteva reforme urgent de făcut şi mă refer la legea electorală (acordarea de locuri în Parlament minorităţilor), birocraţia, amortizare fiscală pentru IMM-uri . Modernizarea statului italian printr-o Constituţie modernă bazată pe nevoile actuale. O altă problemă sunt tinerii, 40% sunt şomeri după terminarea studiilor. Sunt lipsiţi de perspectiva , de viitor, iar asta îi face să părăsească Italia. Trebuie acordată o atenţie sporită acestei probleme. Cu toţii ne punem mari speranţe în reuşita lui Renzi .»

Care ar trebui să fie atitudinea guvernului Renzi faţă de comunitatea românească?

«Ar trebui să observe că România este o ţară model faţă de minorităţi, oferă şi locuri în Parlament, iar românii fiind cei mai numeroşi şi aducând cei mai mulţi bani la bugetul de stat, trebuie să fie reprezentaţi pe toate palierele. Ar trebui să-şi ia un român consilier strict pe problemele comunităţii noastre. L-ar ajuta foarte mult să ne înţeleagă nevoile şi să ia cele mai înţelepte măsuri.»

Despre fostul prim ministru, Enrico Letta?

«A fost un premier gol, şters, fără să trezească trăiri, sentimente, poate prea diplomat. Premierul trebuie să fie ca un primar: activ, energic, gospodar şi un bun observator al societăţii.»

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Încă un român ucis de un pirat italian!

Renzi, de ce mulţi ar vrea să eşueze