in

„Satul fără mămici”, povestiri de Ingrid Coman

Sâmbătă, 24 noiembrie, Editura Rediviva din Milano a lansat volumul de povestiri bilingv "Satul fără mămici/Il villaggio senza madri". Autoarea cărţii este scriitorea Ingrid Beatrice Coman.

Tot atunci, editura a lansat şi volumul "Repere culturale româneşti în Peninsulă" (Annuario Culturale), în care semnează 30 de oameni de cultură români.

"Creionul roşu"- povestea unei fetiţe lăsată în grija mătuşii de către părinţii plecaţi în străinătate

Satul fără mămici este o culegere de 10 povestiri şi reprezintă o frescă a dramei prin care trec copiii abandonaţi în România de către părinţii plecaţi la muncă în Italia.

Am întrebat-o pe Ingrid Coman cum i-a venit ideea cărţii: «Volumul "Satul fără mamici" este un prim pas într-o lume delicata şi plină de suferinţă mută, şi anume cea a copiilor rămaşi în urmă, într-o lume în care părinţii sunt din ce în ce mai înghesuiti de nevoi si obligaţi la sacrificii de neînchipuit ca să-şi menţină propriile familii pe linia de plutire a supravieţuirii.

Cartea nu caută vinovaţi şi nu judecă. Se limitează la a aprinde o lumină acolo unde oamenii sunt lăsaţi în umbră, astfel încât să putem cu toţii vedea mai bine. Fiecare din cei zece copii încearca aşa cum poate el mai bine să priceapă ceva din lumea celor mari, care de multe ori este, pentru el, golită de sensuri. Fiecare dintre ei îşi oblojeşte rănile dorului cum poate. Fiecare dintre ei este o întrebare arzătoare nu numai pentru părinţi, ci şi în general pentru sistemul care a permis ca familiile să se destrame ca să poată supravieţui. De aceea ei devin, până la urmă, copiii tuturor. Citindu-i, sper să avem cu toţii mai multă compasiune, nu numai pentru ei, ci şi pentru părinţii care au trebuit să plătească un preţ atât de mare pentru pâinea cea de toate zilele.»

Cartea costă 10 euro şi o parte din veniturile obţinute din vânzare va fi donată copiilor.

Manifestarea a inclus un concert de muzică clasică şi o expoziţie de icoane transilvănene pe sticlă.

Scrisoarea unui copil către mama lui, plecată la muncă “prin străinătăţi”

Născută în 1971, Ingrid Beatrice Coman a venit în Italia la 23 de ani. A frecventat cursurile şcolii Holden din Torino şi a publicat în limba italiană 4 cărţi. Autoarea spune că cele zece povestiri i-au cerut "să fie aşternute pe hârtie", aşa că a "trimis în lume freamătul inimii" acestor copii, cu "speranţa că cineva îl va culege şi îl va povesti."

Cu volumul "Satul fără mămici", Editura Rediviva inaugurează colecţia de proză "Ti racconto il mondo", colecţie originală ce îşi propune să sensibilizeze cititorii prin intermediul literaturii, o literatură aflată în slujba solidarităţii umane.

Editura Rediviva este înfiinţată de Centrul Cultural Italo Român din Milano şi a luat naştere "ca o continuare firească a celor cinci ani de eforturi continue pentru aducerea la lumină a culturii româneşti în orice formă artistică. Echipa editorială îşi propune, printre altele, scopul nobil dar şi complex de a promova literatura română în Italia". Coordonatoarea editurii este scriitoarea Ingrid Beatrice Coman, iar Maria Florea Pop şi Violeta Popescu sunt consilieri editoriali.

Ruxandra Drăgoescu

Cartea poate fi achiziţionată online AICI

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Spectacole și expoziții de Ziua Națională a României, organizate de Asociaţia Românilor din Italia, la Roma

Povestea româncei care îi machiază pe Bill Clinton, Robert Redford și Michael Jordan