Menu
in

„Sărbătoarea Recoltei” sărbătorită de românii din Roma. «Aceasta este adevărata noastră imagine»

Aproximativ 300 de românce au dansat şi cântat, dar s-au şi înfruptat cu sarmale şi mici în cadrul Zilelor Recoltei, eveniment organizat duminică, 28 septembrie, la Centrul comercial „La Strada” din Roma.

„Este a doua ediţie pe care am reuşit să o organizăm. Anul trecut a fost o ediţie pilot, un experiment, pentru a încerca să punctăm recolta pământului şi aici în cadrul comunitaţii româneşti din Roma”, ne explică Gabriel Pîrjolea de la Asociaţia „Spirit Românesc”, consilier în cadrul Primăriei din Riano, delegat pentru Turism, Relaţii cu Comunitatea Străină şi Proiecte Interculturale, cel care a observat încă din 2013 că este nevoie de o astfel de sărbătoare.

„Am reuşit să strângem la fel de mulţi oameni, care au avut bunăvoinţa şi curiozitatea de a gusta din produsele tradiţionale româneşti, de a fi împreună şi de a sărbători aşa cum se sărbătoreşte acasă, la noi, în România, Ziua Recoltei, ziua bogăţiilor pe care natura ni le dă în fiecare toamnă”, spune cu mare bucurie, la finalul evenimentului Gabriel Pîrjolea.

„Freamăt românesc”

„După o perioadă în care românii se gândesc numai la muncă, familie, cheltuieli, problemele cu care se confrută zi de zi, încercăm din când în când să alungăm acei nori de îngrijorare de pe chipurile românilor oferindu-le acel freamăt românesc, acel sentiment că nu sunt abandonaţi, că există şi aici, în Cetatea eternă, Roma, oameni care pun la dispoziţie instrumente cu care să aducem din când în când cultura, tradiţiile şi tot ceea ce înseamnă românesc în mijlocul comunităţii” completează Gabriel Pîrjolea, mulţumit de cum s-a desfăşurat evenimentul.

„Chiar dacă de fiecare dată ne întâlnim cu mici dificultăţi, încercăm ca acestea să fie un punct de la care să construim următoarele manifestări” ţine să precizeze consilierul local.

Românii şi în special româncele au cântat şi dansat împreună cu poetul şi interpretul de muzică populară George Lupaşcu.

„Este o posibilitate frumoasă de a ne întâlni cu toţii, noi, românii din Roma. Cred că nu ar fi lipsit de interes să ne întâlnim cât mai des la asemenea sărbători şi să facem în aşa fel încât să simţim, să trăim în inimi şi acele sărbători care ne urmăresc peste tot. Chiar şi aici în Italia dorim să ne sărbătorim zilele noastre aşa cum le-am sărbătorit şi în ţară”, spune George Lupaşcu într-una dintre pauzele de cânt şi dans.

„Dacă uităm de sărbătorirea acelor zile care ne reprezintă pe noi ca români, atunci există riscul să ajungem în timp în situaţia în care să nu mai ştim ce şi cine suntem” mai completează interpretul de muzică populară.

Mici şi sarmale

Încă de la primele ore ale dimineţii, în loc de mic dejun, românii au optat pentru câte o porţie de mici sau una de sarmale.

„Mi-era poftă. De cum am intrat aici am simţit mirosul de mici şi cum îmi era foame deja, am mâncat chiar înainte de ora 11” mărturiseşte Maria Budoran. Femeia lucrează ca asistentă medicală într-o clinică privată din Roma şi duminică obişnuieşte să vină la cumpărături la magazinul românesc.

„Sunt în Italia de 14 ani, dar tot timpul vreau să am ceva românesc în frigider. Acum am văzut că sărbătorim Ziua Recoltei şi am decis să rămân câteva ore. Eu sunt originară dintr-un sat din judeţul Neamţ şi îmi amintesc cu mult drag de obiceiurile de la câmp. Chiar îmi lipsesc, chiar dacă atunci, tânără fiind nu le trăiam la aceeaşi intesitate sentimentală ca acum” mărturiseşte cu lacrimi în ochi Maria.

Libertatea de duminică

„Mă simt foarte bine. Îmi place foarte mult să dansez” spune Mariana Neacşu, care tocmai s-a desprins dintr-o horă moldovenească. „Am grijă de un bătrân, iar duminică sunt liberă şi atunci vin la întâlnirile cu romnânii. Astfel simţim şi noi puţină libertate, simţim nevoia să ne mai exteriorizăm” mărturiseşte femeia originară din Bacău, stabilită de trei ani la Roma.

La Ziua recoltei, Mariana a venit împreună cu alte prietene şi vrea să ne precizeze că „aceste activităţi ne încântă foarte mult sufletele”.

Mai timid, într-un colţ, l-am întâlnit şi pe Mitel, un tinerel, originar din Brăila, care trăieşte la Roma de cinci ani. Băiatul spune că în cursul săptămânii nu este nici o problemă, însă „duminica este foarte greu, deoarece simţi dorul de ţară, de limba ta, de obiceiurile din ţara ta”.

Tocmai de aceea Mitel spune că participă la toate sărbătorile de la Centrul comercial „La Strada”. Din ţară îi lipseşte foarte mult tatăl, care a rămas acasă, iar uneori se gândeşte cu nostalgie la prietenii rămaşi acolo.

Au venit chiar să danseze şi să mănânce o porţie de sărmăluţe şi reprezentanţi ai mediului asociativ din Peninsulă.

„M-am oprit din dans, că nu mai puteam să joc şi vreau să mănânc nişte mici” ne spune Valerica Tarcă, preşedintele Asociaţiei socio-culturale Academia Eugen Ionescu din Roma, care trăieşte de 23 de ani în capitala italiană.

„Apreciez această iniţiativă şi faptul că încercăm să organizăm şi noi nişte evenimente deosebite. Noi suntem români şi ne simţim foarte bine aici, acum. Se simte spiritul nostru românesc, se vede o parte din cultura noastră, din tradiţiile noastre. Se vede că lumea după o săptămână de muncă de stres, de probleme, de griji de vorbit numai în limba italiană are plăcerea de a veni pentru a sta împreună, între noi, de a mânca româneşte, de a vorbi limba noastră, de a dansa jocurile noastre”.

Eugen Terteleac, preşedintele Asociaţiei Românilor din Italia a ţinut să-i felicite pe organizatori pentru aceasta Sărbătoare a Recoltei. „Era nevoie de un asemenea eveniment, era nevoie de un eveniment prin care să promovăm şi să menţinem obiceiurile, tradiţia, cultura, dar nu numai.

Văd aici produse româneşti: legume şi fructe aduse din România. Este un lucru extraordinar, pentru că în România se mănâncă încă sănătos şi probabil – uşor uşor – prin astfel de târguri vom reuşi să intrăm pe piaţa italiană cu produsele noastre tradiţionale” a mai precizat Eugen Terteleac.

Promovarea imaginii

Totodată românii au avut posibilitatea să cumpere şi legume sau fructe aduse chiar din ţară special pentru această sărbătoare.

„Totul este din România. Recoltă bogată. Avem de toate: struguri, mere, păstârnac, porumb, ţelină, leuştean, zacuscă, gem, magiun, dulceţă făcute de noi. Avem tot ce-i lipseşte românului. Am adus toate astea pentru ca să-l facem să se simtă ca acasă”, ne spune brăileanca Geanina Morar. În cele două zile, s-au vândut cel mai bine: păstârnacul, ţelina, sfecla roşie, prunele şi varza.

„Este un moment extraordinar de reîntâlnire cu tradiţiile noastre populare”, ne-a declarat Laviniu Enii, responsabil cu comunitatea de români din Peninsulă din cadrul Ambasadei României. Diplomatul a fost impresionat atât de atmosfera pur românească şi de veselia conaţionalilor, cât şi de belşugul standului de legume şi fructe aduse din ţară.

„Ambasada României susţine acest tip de manifestări care păstrează tradiţiile noastre româneşti şi care provoacă emoţii, sentimente plăcute în râmdul conaţionalilor, aduce amintiri frumoase” mai spune Laviniu Enii.

Printre români, la Sărbătoarea Recoltei, erau şi câţiva italieni. „În afară de conservarea tradiţiilor populare, noi ne propunem în primul rând să promovăm cultura tradiţională românească, să promovăm imaginea României aşa cum este ea cu adevărat” ne mai spune Gabriel Pîrjolea, organizatorul evenimentului.

„Noi încercăm să găsim o contrabalansare a imaginii României, imaginea românilor care în anii din urmă şi chiar şi astăzi prin ceea ce ei reuşesc să facă aici în Italia – şi mă refer la cei care se regăsesc zi de zi în paginile de cronică neagră ale ziarelor, încercăm, prin contactul direct cu italienii să aducem adevărata faţă a românilor prin gustul bucatelor, prin muzica tradiţională, prin costumele populare frumos colorate şi nu în ultimul rând prin oamenii, românii dragi, care vin şi participă la astfel de manifestări pentru că doar împărţind bucuria unor astfel de manifestări împreună cu italienii putem să vorbim de o integrare adevărată” completează consilierul local de la Riano, Gabriel Pîrjolea.

C.V.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version