in

Reporter italian într-un magazin românesc din Bari: ”Porcul are un gust diferit de cel care se găsește în Italia”

Sarmale, brânză de burduf, mici, halva… Acestea sunt câteva dintre produsele pe care este posibil să le achiziționezi dintr-un magazin foarte deosebit care se află în cartierul Madonnella din Bari. Aici, pe via Dalmazia 12, se află din 2009 ”Ca la mama acasă”, un magazin alimentar care vinde în mod exclusiv alimente românești, scrie publicația barinedita.it. Reporterul italian a fost foarte încântat să afle detalii.

„Sunt circa două mii de români rezidenți în oraș”, explică Ciprian, de 32 de ani, proprietar al magazinului care provine din Piatra-Neamț. „Persoane care erau obișnuite să mănânce într-un anumit mod și care și în Italia ar dori să continue să guste produsele cu care au crescut. De aici a venit decizia de a deschide un magazin specializat. La început nu era ușor să se aducă la Bari produse din România, dar în timp am reușit să-mi creez o rețea de furnizori”.

În magazin se află și soția lui Ciprian, Michela, care descrie câteva dintre produsele tipice vândute: „Adevărata particularitate a magazinașului sunt mezelurile, micii și tochitura. Aceasta din urmă este făcută cu bucăți de porc”, spune femeia. „Porcul este foarte utilizat în România, însă are un gust diferit de cel care se găsește în Italia, fiindcă animalele sunt crescute la țară și li se dă o hrană mai puțin industrială”.

Tochitura se prezintă într-un ambalaj din plastic din care se întrevăd bucăți de cârnați prefierți care apoi se prăjesc și se mănâncă însoțiți de mămăligă și burduf ras, brânză tipic românească. „Salamurile noastre se mănâncă fie gătite, fie crude”, adaugă Michela „în funcție de gusturile personale. Avem salamul de casă, salamul de vară și salamul de pui făcut din carne de pui”.

Printre produse e și peștele, în special afumat, precum macroul. ”Macroul – intervine proprietara – este un pește pe care nu l-am văzut niciodată în Italia și care este foarte apreciat de clienții noștri”.

O altă particularitate a bucătăriei românești sunt sarmalele. Este vorba de o rețetă foarte elaborată făcută din chiftele din carne măcinată, orez și condimente învelite în foaie de varză sau viță vândute de Ciprian deja ambalate. Sarmalele de fapt sunt o rețetă tip românească, după cum ne explică o clientă română tocmai intrată în magazin care se pregătește să cumpere ingrediente pentru a le pregăti acasă. „Pentru sarmale se folosesc foi de varză în saramură care se vând numai în acest magazin. Varza românească se lasă să crească mai mult și foile sunt mai mari și compacte și în special mai gustoase.”.

Michela arată cu mândrie butoaie mari cu murături și legume întregi în oțet, care se pot folosi pentru micul dejun. ”Dimineața mâncăm sărat – afirmă. În special cei care muncesc la câmp trebuie să se hrănească în mod substanțial, de exemplu cu salam, murături și pâine”.

După ce ne-a ilustrat deliciile sărate ale bucătăriei românești, a sosit momentul să trecem la dulciuri. Michela deschide un ambalaj cu halva, un dulce pe bază de semințe de floarea soarelui de culoare bej care pare o bucată de pastă compactă. Gustăm o felie și are un gust foarte intens care care face să-ți vină în minte gustul caramelelor cu lapte. „Îmi amintește de copilărie – afirmă femeia – când trăiam la țară și halvaua era o specialitate care se găsea numai la oraș. Să reușesc să o mănânc aici la Bari, mă face să simt mai puțin nostalgia legată de țară”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Și-a ucis soțul italian cu opt lovituri de cuțit și apoi i-a tăiat penisul, româncă din Modena pedepsită cu 10 ani de ospiciu

Un bătrân din Sardinia a lăsat îngrijitoarei un milion de euro prin testament, românca însă a pierdut banii în instanță