Menu
in

Reprezentanți ai Diasporei s-au întâlnit cu președintele Iohannis la Palatul Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe pe tema diasporei româneşti, că o soluţie pentru diminuarea fenomenului „brain drain” care afectează puternic ţară noastră este recunoaşterea diplomelor şi echivalarea studiilor, însă acest lucru se poate face doar dacă există voinţă necesară.

Şeful statului a mai arătat că autorităţile române au datoria de a face ca muncă în afara ţării să fie „o chestiune de alegere, nu de necesitate”, scrie hotnews.ro. În ceea ce îi priveşte pe românii care aleg să rămână în străinătate, „asigurarea condiţiilor pentru exercitarea dreptului de vot” este esenţială.

Marți, 15 septembrie 2015, Fundația CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români) și Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS), cu sprijinul Administrației Prezidențiale, au organizat la Palatul Cotroceni conferința „SMART Diaspora 2020+: Cum valorificăm potențialul strategic al diasporei românești”.

Participanții la această conferință sunt experți, decidenți din mediul public, diplomați, lideri ai mediului asociativ din diaspora și reprezentanți ai mediului privat interesaţi de potențialul diasporei românești.

În cadrul evenimentului se vor constitui grupuri de lucru formate din specialişti și reprezentanți ai diasporei, ai mediului privat și ai mediului neguvernamental, cu următoarele priorități:

  • performanțe mai bune ale statului și ale instituțiilor românești în apărarea și promovarea drepturilor cetățenilor români din diaspora,
  • contribuția diasporei la modernizarea și dezvoltarea economică a României,
  • politici publice pentru repatriere,
  • activarea diasporei pentru consolidarea influenței românești peste hotare și participarea diasporei la viața civică și politică a României.

Printr-un proces de consultare cu reprezentanți ai diasporei românești și experți în domenii relevante tematicilor menționate, aceste grupuri de lucru vor oferi un cadru pentru a continua dialogul început cu ocazia conferinței și vor avea ca scop elaborarea unor propuneri şi direcții de acțiune concrete ce vor fi prezentate public în cursul anului 2016.

Iohannis în realități paralele: Președintele îi ia în brațe pe elitiștii de la SMART Diaspora și ține la distanță STUPID Diaspora

Principalele declaraţii ale lui Klaus Iohannis:

Ţin să vă mulţumesc pentru tot ceea ce faceţi, pentru că duceţi cu voi peste tot performanţă. Administraţia prezidenţială a început discuţii cu alte instituţii, iar eu m-am întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din mai multe state europene. Avem acum şi un consilier specializat care a trăit mai multă vreme în străinătate şi s-a întors acasă.

Obiectivul nostru pe termen lung este o relaţie puternică a comunităţii româneşti şi a autorităţilor cu dispora.

Ţinta este de a valorifica potenţialul diasporei româneşti ca punte de legătură cu alte state, dar şi de a şti noi de acasă ce să facem pentru diaspora.

Eforturile noastre vor fi un succes atunci când muncă în afară ţării va fi doar o chestiune de alegere, nu de necesitate.

Trebuie să găsim răspunsuri la 3 întrebări:

1. Cum transformăm exodul creierelor, aşa numitul „brain drain”, din pierdere în câştig pe termen lung, cu alte cuvinte într-un „brain gain”? Cum facem ca specialiştii – medicii, profesorii, cercetătorii etc. – care pleacă din ţară să se şi întoarcă la un moment dat? Ştim că dvs, iniţiatorii evenimentului de astatzi, aveţi un set de propuneri. Una dintre problemele care poate fi rapid rezolvată, dacă există voinţă, este recunoaşterea diplomelor, echivalarea lor.

2. Ce facem pentru românii care aleg să rămână în străinătate? Cum îi sprijinim să îşi păstreze identitatea?

Asigurarea condiţiilor pentru exercitarea dreptului de vot al românilor din disaspora este esenţială. Partidele politice, după consultările de la Cotroceni, s-au angajat să introducă votul prin corespondenţă. Sper că până la finalul acestei sesiuni parlamentare să îşi onoreze promisiunea.

3. Cum sprijinim şi încurajăm diaspora să se transforme într-o voce mai puternică a României în lume? Românii de peste graniţa sunt o sursă de inspiraţie şi un sprijin de care România are mare nevoie.


 

Prietena miliardarului George Soros, numită de Iohannis responsabilă cu românii din Diaspora

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version