in

Românii au un sindicat al lor în Italia

În luna decembrie a anului trecut a fost înregistrat şi funcţionează legal un sindicat al muncitorilor străini din Italia, care are în funcţiile principale de conducere doi români. Sindicatul se adreseză în primul rând conaţionalilor noştri, având deja pe tot teritoriul peninsulei filiale şi reprezentanţi din cadrul comunităţii româneşti. Principalele categorii vizate sunt muncitorii din construcţii şi persoanele care lucrează ca menajere sau îngrijitoare.

„Federimmigrati – Federazione Sindacale Immigrati” este denumirea sub care funcţionează de aproape o lună un sindicat, care are români atât în cadrul conducerii centrale cât şi în teritoriu.

Ideea unui sindicat al strănilor a pornit din anul 2003, de la Bologna, din interiorul asociaţiei „Cittadini nel Mondo”. Reprezentanţi ai comunităţilor de moldoveni, ucraineni, albanezi, marocani, peruani şi dominicani au pornit această iniţiativă, încercând de atunci să se alăture altor mari sindicate italiene. Ideea nu a fost concretizată, iar alianţele care au fost încercate au eşuat ori s-au desfăşurat pe timp scurt, fără rezultate concrete.

Astfel în anul 2004 s-a făcut prima confederaţie cu ISI (Intesa Sindacati Indipendenti – n.r.) dar care a eşuat după scurt timp. A urmat apoi o colaborare pentru foarte scurt timp cu Confil. Activitatea s-a rezumat doar la consiliere individuală fără activităţi de anvergură.

Un nou sindicat

La sfârşitul lunii septembrie a anului trecut, reorganizarea vechii formaţiuni sindicale trece în mâinile unui român, Călin Remus Cincu, rezident la Ravenna, întreprinzător particular în domeniul financiar bancar, precum şi membru în cadrul Camerei de Comerţ, Industrie şi Turism – desk Italia, cu sediul la Bologna.

Acesta decide să dezvolte această structură şi să o înregistreze cu o nouă formulă, care să aibă în schema centrală de conducere un experimentat sindicalist din categoria autotransportatorilor, Leontin Vlass. „Ideea înfiinţării unui sindicat al românilor o aveam de mult timp, ţinând cont de numărul foarte mare al conaţionalilor din Italia, a problemelor complexe cu care se confruntă şi nu în ultimul rând a barierelor care există datorită necunoaşterii limbii şi a legislaţiei italiene” ne-a declarat Călin Remus Cincu.

Începând cu data de 29 septembrie 2010, Cincu este numit comisar extraordinar în cadrul sindicatului. „Am primit ca sarcini redactarea şi modificarea unui nou statut, înregistrarea legală, schimbarea sediului, stabilirea cotei asociative şi numirea noilor membri din echipa de conducere. Împreună cu Leontin Vlass, care avea o experienţă bogată rezultată din activitatea din cadrul sindicatului camionagiilor, am început să punem bazele noii activităţi şi după doar trei luni am reuşit să ne îndeplinim obiectivele. începând cu data de 15 decembrie sindicatul funcţionează legal, are un statut şi poate cel mai important, are o structură în teritoriu, foarte bine pusă la punct, cu mii de membri deja înscrişi. Au fost numiţi responsabili regionali dintre conaţionalii noştri, care au rolul de a dezvolta echipele în teritoriu. Avem acoperire sin Sicilia şi până la Torino. Filiale puternice sunt şi la Roma, Ancona, Florenţa, Veneţia, Milano sau Bologna şi nu numai.” explică Cincu.

 

Leontin Vlass a fost numit secretar naţional, experienţa sa din cadrul sindicatului autotransportatorilor fiind de mare importanţă. Acesta ne-a explicat care ar fi intenţiile principale şi proiectele de viitor ale noii structuri sindicale. „Federimmigrati le dă posibilitatea românilor de a lucra într-o structură care are ca şi activităţi principale consilierea şi tutelarea muncitorilor români din Italia.

Sindicatul va reuşi să acopere cheltuielile şi costurile activităţii, să poată să se deplaseze acolo unde este cazul şi să apere legal membrii săi. Chestiunea principală pe care aş dori să o subliniez este aceea că ne adresăm lucrătorilor din construcţii, majoritari în Italia şi ca o noutate, menajerelor şi „badantelor” care în acest moment nu au o tutelă din cauza conflictului de interese din cadrul sindicatelor existente. Noi am găsit soluţia pentru aceste categorii, avem cadrul legal şi material. Nu lipseşte decât să acumulăm cât mai mulţi membri. Vom face întâlniri periodice cu reprezentanţii din teritoriu, cu cei care vor să înceapă o activitate sindicală în orice regiune a Italiei. Uşa e deschisă pentru românii din toate categoriile, nu doar construcţii şi menajere. Vreau să amintesc că am tutelat drepturile unei categorii numeroase, aceea a camionagiilor şi mulţi s-au transferat deja la noi.”

Ambiţiile reprezentanţilor noii structuri sunt foarte mari, aceştia urmând să se întâlnească pentru stabilirea unui acord cu unul dintre cele mai mari sindicate italiene UIL (Unione Italiana del Lavoro). „La sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut am avut o întâlnire cu secretarul general UIL FPL Giovanni Torluccio şi am convenit ca până la sfârşitul lunii ianuarie să avem o întâlnire la Roma unde vom prezenta proiectul nostru asupra comunităţii româneşti şi prin care sperăm să avem suportul şi logistica necesare. Dorim astfel să pregătim cetăţeni români pentru toate serviciile, care vor fi în limba maternă. Spus pe scurt, cu românii pentru români. Pentru înscrişi vom avea servicii de consiliere juriodică şi financiară, cursuri de formare profesională, găsirea de locuri de muncă, traduceri, apostile, recunoaşterea studiilor, servicii turistice, etc şi vom organiza chiar şi sărbători româneşti.”

Andi Rădiu

„Federimmigrati”
Ravenna, via Garigliano 46
tel. 0544437790 – 3925379314
Secretar general – tel. 05441825439, cel. 3890235978
[email protected]
Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Anamaria, patroană de service auto la Londra

O altă faţă a Europei