in

Românii din Spania candidează la alegerile locale. Chiriță Florica, la Torrejon de Ardoz: ”Vreau să reprezint comunitatea la un nivel care să ne aducă cinste”

Pe data de 24 mai 2015, în Spania vor avea loc alegeri locale (municipale, provinciale şi comunitare). În cadrul alegerilor municipale au drept de vot şi cetăţenii străini rezidenţi în Spania printre care şi cetăţenii români. Pentru a-şi putea exercită dreptul de vot un cetăţean trebuie să fie înscris până în 30 decembrie 2014 în Registrul Electoral Spaniol (Censo electoral).

La nivel naţional sunt înscrişi 418 187 de cetăţeni străini dintre care : din România: 105.938, din Marea Britanie: 100.114, din Germania: 44.398.

Românii reprezintă cea mai mare comunitate de străini din Spania, sunt cetăţeni care de-a lungul timpului s-au integrat perfect în societate. De aceea avem de-a face cu conaţionali care au fost aleşi de partidele spaniole să ne reprezinte în consiliile locale. Vom vorbi despre cei care reprezintă Partidul Social Democrat şi Partidul Socialist al Muncii din Spania (PSOE).

Chiriță Florica împreună cu președintele PSD Spania, Serbu Cătălin


Prima pe această listă este preşedintele PSD Torrejon de Ardoz, Chiriţă Florica.

Chiriţă Florica are 47 de ani, este originară din Giurgiu, acolo unde a absolvit liceul Tudor Vianu. În anul 2006 a ajuns în localitatea Torrejon de Ardoz, un oraş din Comunitatea de Madrid care are cca. 130 000 de locuitori şi o importantă comunitate românească. ”Sunt peste 10 000 de conaţionali, fiind una din comunităţile de români mari ale Spaniei. Din fericire integrarea în cadrul comunităţii a fost una facilă, neavând probleme de discriminare sau de altă natură.”

”În anul 2010 am înfiinţat asociaţia ”Muntenia”, asociaţie culturală cu care am desfăşurat nenumărate acţiuni ce au promovat cultura României în cadrul societăţii spaniole, în prezent fiind preşedinta asociaţiei.

”Din 18 octombrie 2014 am devenit preşedinte al organizaţiei PSD Torrejon de Ardoz acesta fiind şi debutul în politică şi alături de colegii socialişti din Spania dorim să reprezentăm comunitatea românească la un nivel care să ne aducă cinste ca români şi să îmbunătățim imaginea oarecum deteriorată de care avem parte. De asemenea sunt membru militant al Partidului Socialist Spaniol (PSOE), partid înfrăţit cu PSD şi care a decis propunerea mea ca şi candidat la alegerile locale în funcţia de consilier local PSOE> Torrejon de Ardoz.” a adăugat ea.

”Comunitatea românească din Torrejon de Ardoz numără peste 10 000 de suflete şi cum am mai afirmat deja este una dintre principalele comunităţi din Spania. Problemele cu care se confruntă sunt probleme general valabile în cadrul comunităţilor româneşti din Spania: şomajul şi dezrădăcinarea. Alături de colegii socialişti spanioli vom milita pentru micşorarea diferenţelor sociale create în ultimii ani din cauza crizei economice şi sociale profunde cu care se confruntă Spania, voi milita pentru eradicarea cazurilor de abuzuri asupra tuturor categoriilor de cetăţeni ai Torrejonului, comunitari sau nu.”

”Principalele proiecte cu care vin în întâmpinarea problemelor cetăţenilor sunt înfiinţarea unui centru CEPI (Centre de Participare şi Integrare în Comunitatea Madrid) ca loc de întâlnire unde cetăţenii români pot primi, sub îndrumare specializată, informaţii diverse, cursuri de formare profesională benefice reintegrării în piaţă muncii, ateliere practice şi multe alte activităţi.”

Un alt proiect la care ţin este dezvoltarea Cursurilor de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească pentru copiii români din comunitate atât de necesare în condiţiile unei puternice tendinţe de dezrădăcinare a tinerilor şi nu în ultimul rând crearea unor acţiuni culturale de promovare a culturii româneşti din Torrejon şi Spania.”

Cătălin Serbu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Scrisoare despre FERICIREA de a lucra la secţia consulară de la Roma

Sicilia, a atacat carabinierii pe care îi chemase să-l ajute