Menu
in

Românii i-au făcut cadou Papei 20 de brăduţi

ROMA – 29 decembrie 2010 – Asociaţia Românilor din Italia (ARI), împreună cu Asociaţia Moldovenilor “Dacia” au fost primiţi, azi, în audienţă  generală de către Papa Benedict al XVI Iea. Românii i-au făcut cadou Suveranului Pontif 20 de puieţi de brad aduşi din România, spre a fi plantaţi chair în grădinile Vaticanului.

Din cei 20 de membri ai delegaţiei prezenţi în aula Paolo VI, 13 au fost îmbrăcaţi în costume populare moldoveneşti. Românii au putut urmări discursul Papei aşezaţi în primele rânduri. După ceremonie, grupul de conaţionali au oferit un spectacol inedit în Piaţa San Pietro: ei au intrepretat un mic program de colinde şi dansuri tradiţionale româneşti de Crăciun, spre entuziasmul turiştilor.

Eugen Terteleac, preşedintele ARI ne-a declarat, imediat după eveniment: “A fost emoţionant: am donat Papei 20 de puieţi de pin negru, care au făcut parte din lotul de 1000 de copaci aduşi din România cu ocazia Zilei Naţionale.  Ni s-a spus , din partea resposanbililor de protocol, că puieţii vor fi plantaţi chiar la Vatican. Delegaţia de români a fost primită  foarte călduros: deşi sala era plină cu delegaţii din toată lumea, ni s-a dat prioritate să ne aşezăm chiar pe rândul al doilea din aulă, o poziţie foarte vizibilă şi onorantă”.

Dupa audienţa generală, românii au dat un spectacol cu obiceiuri româneşti chair în Piaţa San Pietro. “Am cântat colinde şi am dansat. Sute de turişti s-au oprit şi au dansat împreună cu noi. Cel mai apreciat a fost dansul caprei, iar românii îmbrăcaţi în costume naţionale au fost fotografiaţi şi filmaţi. Chiar şi un cuplu de spanioli, mire şi mireasă, au ţinut să danseze cu noi!”, a mai povestit, emoţionat,  Eugen Terteleac.

ARI i-a oferit Suveranului Pontif  diploma de membru de onoare al asociaţiei: “Diploma fost acceptată de şeful de protocol. Am fost emoţionat pentru că Papa a primit diploma de membru de onoare al Asociaţiei noastre”, a mai spus Terteleac.

Miruna Căjvăneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version