Menu
in

Romii din Italia pleacă în România. „Dialogăm cu guvernul român pentru a găsi o soluţie”

După ce au ieşit la iveală multe afaceri necurate legate de fondurile publice alocate romilor, Primăria Romei a intensificat demolarea taberelor abuzive de romi şi controalele în cele autorizate. Aceleaşi lucruri se întâmplă în toată Italia.

Consilierul pe probleme sociale de la Primăria Romei, Francesca Danese a declarat că mulţi romi vor să se întoarcă în România, iar autorităţile locale fac tot ce pot să le uşureze plecare. În colaborare cu guvernul român, se pune la punct un plan de repatriere a romilor români. Au mai fost încercări şi în alte localităţi, cu promisiunea unor sume de bani. De această dată romilor li se promit locuri de muncă!

«Mulţi romi ar vrea să se întoarcă în România. De aceea dialogăm cu guvernul român şi cu întreprinzătorii italieni care sunt în România pentru a crea o legătură şi a realiza o activitate de formare care să le permită să se întoarcă acolo». Sunt cuvintele consilierului pentru Politici sociale de la Primăria din Roma, Francesca Danese, care a participat la o conferinţă de presă pe tema romilor împreună cu Asociaţia 21 Iulie.

Asociaţia 21 Iulie a organizat pe 6 mai o conferinţă de presă la Roma pentru a denunţa risipa de bani publici în taberele de romi. De la Primăria din Roma au fost plătiţi 2.750 de euro de familie, pentru ca persoanele să trăiască în adevărate lagăre. În 2014 au fost cheltuiţi 8 milioane de euro, cu 30% în plus faţă de anul precedent, pentru cele circa 240 de familii «segregate» în centrele de asistenţă a romilor din Capitală.

La prezentarea raportului, ilustrat de preşedintele Asociaţiei 21 Iulie, Carlo Stasolla, au participat printre altele preşedintele Comisiei pentru Drepturile Omului din Senat, Luigi Manconi, consilierul pentru Politici Sociale de la Roma Capitale, Francesca Danese, consilierul local al Radicalilor ales cu Lista civică Marino, Riccardo Magi, şi profesorul asociat de Sociologie de la Universitatea Sciences Po din Paris, Tommaso Vitale.

Alarma a fost lansată de Asociaţia 21 Iulie care prezentând raportul „Centre de asistenţă Spa” a calculat cât cheltuie Primăria din Roma pentru taberele de romi. Potrivit datelor asociaţiei, pentru centrele de asistenţă a romilor din Capitală, anul trecut Primăria a cheltuit 8.053.000 de euro, 29,8% în plus faţă de cât a fost alocat în 2013 (6.202.869 euro), cu o cheltuială anuală de 33.000 de euro de familie, un mic «salariu» de circa 2.750 de euro lunar.

Sume destinate funcţionării centrelor de asistenţă care, însă, încă o dată, se relevă a fi adevărate lagăre. «Gestionarea economică a centrelor de asistenţă a romilor – comentează preşedintele Asociaţiei 21 Iulie, Carlo Stasolla – reprezintă dovada politicilor sociale adresate în ultimii ani romilor şi sintilor din Capitală: centrul este conceput pentru a face persoanele să rămână cât mai îndelung posibil. Nicio reursă nu este utilizată pentru ieşirea din acestea prin intermediul unor parcursuri virtuoase de includere în muncă şi locativă».

«Asupra chestiunii romilor se joacă calitatea democraţiei ţării noastre – comentează preşedintele Comisiei pentru Drepturile Omului din Senat, Luigi Manconi. Este în curs o adevărată mobilizare a urii care are ca final ostracizarea acestei minorităţi».

Consilierul pentru Politici sociale, Francesca Danese, revendică „importante noutăţi” pe frontul politicilor de asistenţă a romilor. A făcut-o pe timpul prezentării raportului privind costurile şi gestionarea centrelor de asistenţă, ilustrat pe 6 mai de Asociaţia 21 Iulie.


«Nu se spune că o persoană nu poate ieşi din tabără, să-şi găsească de lucru şi să aibă o locuinţă – a explicat consilierul pentru Politici sociale, Francesca Danese, care a decis să acorde bonusuri pentru locuinţe şi romilor – apoi sunt mulţi romi care ar dori să se întoarcă în România. De aceea dialogăm cu guvernul român şi cu întreprinzătorii italieni care sunt în România pentru a crea o legătură şi a realiza o activitate de formare care să le permită să se întoarcă acolo».

La Roma există actualmente trei centre de cazare şi patru structuri pentru romii asistaţi după evacuările forţate din taberele lor abuzive.

„O cheltuială anuală de circa 33.000 de euro de familie pentru a segrega şi a încălca drepturile omului în aşa-numitele centre de asistenţă a romilor”, denunţă preşedintele Asociaţiei, Carlo Stasolla.

«Spaţii segregate şi lipsite de cerinţele minime stabilite de normativa regională», denunţă asociaţia, unde circa 900 de persoane, dintre care majoritatea minori, trăiesc în «situaţii deseori dramatice, caracterizate de spaţii înguste, lipsă de intimitate şi condiţii igienico-sanitare precare».

La un an de la publicarea raportului „Tabere de nomazi Spa”, care denunţase existenţa la Roma a unui „sistem de tabere de romi” cu valoarea de peste 24 milioane de euro, Asociaţia 21 Iulie fotografiază astăzi „sistemul de primire pentru romi” care «continuă să mute bani de la public la privat fără ca nimic să se schimbe pentru bunăstarea oraşului sau a romilor».

De exemplu, pentru a întreţine fiecare familie de romi în tabăra de pe via Salaria, primăria a cheltuit din 2009, an de deschidere, 231.970 de euro, în timp ce pe via Amarili, deschisă în 2010, au fost cheltuiţi peste 341.000 de euro de familie, aproape 70.000 de euro anual.

Un nou regulament în cadrul taberelor de romi, acordarea bonusului pentru locuinţă, şi o acţiune îndreptată către dialog cu fiecare familie. Obiectivul indicat este unul: să se închidă taberele şi centrele de asistenţă, pentru demararea de parcursuri de integrare. Şi pentru a-i face să se întoarcă în România.

Stereotipuri despre romi: „Trebuie să se întoarcă la ei acasă”, dar majoritatea sunt italieni

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version