in

Și-a deschis la Torino un magazin de îmbrăcăminte, încălţăminte şi accesorii de damă. ”Văd Italia ca pe o altă Românie”

Stabilită în Italia de numai doi ani, Cristina Mihăilescu a realizat în acest timp cât alții în 10 ani: și-a deschis un magazin la Torino și în timpul liber colaborează la un website de informare pentru comunitate, romeninitalia.com, alături de fondatoarea site-ului, Cătălina Sava.

Vine din județul Argeș, este licențiată în Administrarea Afacerilor şi Asigurări, are un băiat student la Universitatea de Arte Bucureşti. În România a lucrat în domeniul bancar și asigurări, iar până în iunie 2015, când a decis să se stabilească în Italia, a fost şi Coordonatorul Asociaţiei M10 Filiala Argeş, Asociaţie şi Partid înfiinţate de Monica Macovei după alegerile prezidenţiale din 2014.

La site-ul al cărui autor este Cătălina Sava, „La comunità romena în Italia”, este colaboratoare permanentă din 2010. În Italia a venit în 2007, dar până în 2015 a oscilat între România şi Italia. În mai 2015 s-a decis să se stabilească definitiv în Torino, oraş unde a deschis, în vara lui 2016, un mic magazin de îmbrăcăminte, încălţăminte şi accesorii de damă KRYS STYLE, magazin situat în Via Balme.

Cristina Mihăilescu, te ocupi, alături de Cătălina Sava de un site pentru informarea românilor din Italia. Ce te motivează să îți dedici timpul acestei activități?

«Motivaţia principală pentru care de fapt îmi dedic din timpul meu site-ului alături de Cătălina Sava este aceea de a îi ajută pe români să se integreze mai bine în Italia, să ţină legătura cu realităţile din Italia şi cu propria tara de origine, să evite capcanele şi greşelile inerente oricărui început de adaptare într o lume nouă, necunoscută, departe de ţară, pe site găsind absolut orice informaţie le-ar fi utilă.»

Unul dintre ultimele materiale publicate de tine s-a referit la protestele din comunitatea românească din Italia, legate de manifestațiile din România contra guvernului. Ai participat la vreun protest la Torino? Ce părere ai despre rolul diasporei în lupta anticorupție din România?

««Da, am participat la Torino la toate protestele şi flashmob-urile organizate de comunităţile de români stabiliţi în Torino şi Piemonte începând cu 1 februarie, când s-a organizat primul protest anti oug-uri şi anticorupţie în faţa Consulatului General al României din Torino sau în zone importante ale oraşului.

Diaspora românească în lupta anticorupţie are un rol la fel de important ca şi al românilor din ţară, să nu uităm că în Diaspora în prezent se afla circa 4 milioane de români, care au în ţară rude și prieteni. Diaspora s-a maturizat mult după alegerile din 2014, când românii din afară au realizat cât de important a fost votul lor pentru prezidenţiale, cu toate obstacolele întâmpinate la secţiile de votare din străinătate. Diaspora nu se mai limitează doar a contribui substanţial la prosperitatea ţării prin aportul financiar cu care sprijină, din economiile personale realizate de multe ori cu sacrificii din munca din afara ţării de origine, familiile sau rudele rămase în ţară, se implica activ în viaţa publică, se mobilizează, se organizează, sunt organizaţii ale românilor din străinătate care sunt foarte puternice, foarte active şi se implică în viaţa comunităţii, ţin foarte strâns legătura cu ţara, cu organizaţiile din ţară angajate în lupta anticorupţie.»

Ai o activitate la Torino, un boutique de îmbrăcăminte și încălțăminte. Cum ai decis să te ocupi de comerț în acest domeniu și ce putem găsi interesant în magazin?

«Ideea cu deschiderea unui magazin pentru comercializarea articolelor de îmbrăcăminte, încălţăminte şi accesorii nu este nouă, este una mai veche, fascinată fiind oarecum de modă feminină, acum îi venise timpul să se concretizeze. Mi-am dorit să lucrez într un domeniu fascinant şi să fiu independentă financiar, să îmi administrez singură timpul, banii, jobul, studiile mele din domeniul Administrării Afacerilor fiindu-mi şi ele utile. Majoritatea articolelor de îmbrăcăminte, încălţăminte şi accesorii care se comercializează prin magazinul meu sunt de provenienţă italiană sau americană, cum ar fi 07 Group, Double Agent, Coveri, Rossini, Renato Balestra, Miss Incantevole, brand- uri poate nu foarte cunoscute dar cu articole de calitate şi la preţuri accesibile oricui.»»

Se simte criza în domeniul tău de activitate? Ce crezi despre situația generală din Italia, economică și politică?

«Da, clar că se simte criză şi la mine, poate mai mult ca la alţii, eu fiind la început de drum în acest domeniu de activitate şi cu resurse financiare limitate comparativ cu alţi comercianţi din domeniu care au experienţă mai multă şi bani mai mulţi de investit. Italia o văd că pe o altă Românie, la un alt nivel, mult mai mare şi mai puternică, dar lovită şi ea puternic de criză economică în toate domeniile. Din punct de vedere politic, Italia este într o perioadă de decantare, la fel ca şi România, îşi caută drumul.»

Ce intenții pe termen lung ai? Vei rămâne definitiv la Torino sau te vei întoarce, eventual peste mulți ani, în România?

«Intenţii de viitor? Rămân în Italia, mă ocup de micul meu magazin, îmi doresc să îl fac să prospere, să devină în timp un boutique de referinţă şi care să îmi asigure un confort financiar satisfăcător unui trai decent şi lipsit de griji pentru mine şi fiul meu.

Dacă m-aş întoarce în România? Deocamdată mă întorc în scurte concedii, ori de câte ori îmi pot permite ca timp şi din punct de vedere financiar. Dar da, mi-aş dori să mă reîntorc definitiv acolo într-o zi, e şi ţara mea, acolo m-am născut, acolo îmi am rădăcinile şi majoritatea amintirilor, cu bune şi rele, care m-au făcut să fiu ceea ce sunt astăzi. Noi, românii din străinătate contribuim prin munca, cultura şi inteligenţa noastră la consolidarea şi ridicarea economiilor şi societăţilor altor state, în loc să le ridicăm direct pe cele ale ţării noastre. Nu vreau să ne dezrădăcinăm ca naţie, dar nu depinde doar de mine, sunt o picătură într-un ocean, îmi aduc contribuţia cât şi cum pot ca să nu se poată întâmpla asta. Sper că într-o zi România se va regăsi şi se va scutura de corupţie, de aici pleacă toată criza, şi politica şi economică şi socială. Dealtfel nici nu aş fi plecat vreodată, dacă nu ar fi fost criza economică şi politica care îmi afecta nivelul de trai. M-aş întoarce însă doar dacă aş avea siguranţa că acolo mi-ar fi mai bine ca aici şi nu doar pe termen scurt, ci gândind pe termen mediu şi lung, altfel nu văd de ce aş face-o, sunt o fire la fel de pragmatică, pe cât sunt de idealistă.»

Sorin Cehan

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Furau din pachetele de la Fiumicino. Doi români, prinși în flagrant și arestați

Comoara de argint descoperită într-o tabăra de romi din Torino: peste 300 de piese