Menu
in

Sindicatul românilor, Federimmigrati, a semnat un acord cu UIL

Pe 22 februarie a fost semnat la Roma acordul între Federimmigrati – Federazione Sindacale Immigrati, sindicatul care are în conducerea centrală şi regională doar români, cu unul dintre cele mai importante sindicate din Italia, UIL- FPL. Acordul prevede posibilitatea acoperirii tuturor ramurilor de muncă, inclusiv cel al muncii domestice şi în construcţii, precum şi folosirea sediilor sindicatului italian.

La începutul acestui an a fost înregistrat şi funcţionează legal un sindicat al muncitorilor străini din Italia, „Federimmigrati – Federazione Sindacale Immigrati„, care are în funcţiile principale de conducere doi români, Călin Cincu şi Leo Vlass. Sindicatul se adreseză în primul rând conaţionalilor noştri, având deja în multe regiuni filiale şi reprezentanţi din cadrul comunităţii româneşti. Principalele categorii vizate sunt muncitorii din construcţii şi persoanele care lucrează ca menajere sau îngrijitoare.

Ambiţiile reprezentanţilor noii structuri sunt foarte mari, aceştia anuntând încă de la începutul anului că urmau să se întâlnească pentru stabilirea unui acord cu unul dintre cele mai mari sindicate italiene UIL (Unione Italiana del Lavoro), ramura FPL (Federazione Poteri Locali).

„La sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut am avut o întâlnire cu secretarul general UIL FPL Giovanni Torluccio şi am convenit să avem o întâlnire la Roma pentru a ne prezenta proiectul legat de comunitatea românească”, povesteşte Cincu. Proiectul a fost evaluat pozitiv şi în data de 22 februarie, la sediul sindicatului italian din Roma, din via Tor di Fiorenza 35, a fost semnat acordul de afiliere între Federimmigrati şi UIL/FPL.

Din partea Federimmigrati au fost prezenţi Călin Cincu, preşedinte, Leo Vlass, secretar naţional şi Avram Ioniţă, responsabil regional Lazio, Abruzzo, Molise.

Ce prevede acordul

Acordul prevede acoperirea tuturor sectoarelor de activitate, inclusiv munca domestică, asistenţă bătrâni şi menajere, agricultură şi construcţii, alături de metalmecanicişi şoferi. Se vor putea folosi sediile UIL din teritoriu iar serviciile vor fi cât mai diversificate.

Câlin Cincu explică: „Sindicatul nostru va putea tutela românii din mai toate sectoarele de activitate. Nu vor lipsi cele legate de munca domestică şi aici mă refer la „badante” şi „colf”, categorie în care se regăsesc cel mai mare număr de români care muncesc în Italia şi care nu au atenţie prea mare din partea sindicatelor. Noi ne-am specializat şi informat detaliat despre această categorie şi în discuţiile pe care le-am purtat cu cei de la UIL am specificat acest lucru.

Bineînţeles că nu vor fi ignorate sau tratate mai superficial alte categorii cum sunt cei din agricultură, construcţii, şoferii sau metalmecanicii. UIL ne pune la dispoziţie posturi de lucru în structurile lor, acolo unde avem nevoie, precum şi serviciile CAF (centru de asitenţă fiscală). În funcţie de numărul membrilor înscrişi în zonă, vom avea program cu publicul, 2-3 zile pe săptămână. Membrii noştri vor primi deasemenea două legitimaţii, prima de membru Federimmigrati iar cea de-a doua pentru serviciile UIL.”

„Multe femei sunt înşelate de către angajatori”

Tutelarea menajerelor

O atenţie deosebită este acordată persoanelor care asită bătrâni sau lucrează ca menajere. Despre particularităţile acestei categorii ne-a explicat Leo Vlass, secretarul naţional al Federimmigrati: „Pentru „badante” sau „colf” vom avea anumite servicii de care acestea au neapărată nevoie, cum ar fi înregistrarea şi completarea contractului de muncă, eliberarea fluturaşelor de salariu (busta paga), declararea veniturilor sau documente care sunt necesare la INPS.

Asistenţa va fi integral în limba română, venind astfel în ajutorul româncelor care sunt de puţin timp în Italia şi nu cunosc anumite lucruri sau termeni specifici. Multe femei sunt înşelate de către angajatori, nu-şi cunosc drepturile şi nu ştiu la cine să se adreseze. Persoanele din această categorie vor avea inclusă şi poliţa de asigurare care acoperă responsabilitatea civilă până la 150.000 de euro şi plata avocatului în cazul în care acestea au nevoie.”

Pe lângă serviciile oferite de cele două sindicate, membrii vor putea beneficia gratuit de intermedieri de credite imobiliare în România şi garanţii pentru închirieri de imobile sau apartamente, procedură care înlocuieşte garanţia (caparra) care se plăteşte pe trei luni la încheierea unui contract de închiriere.

A.R.

Responsabili regionali ai Federimmigrati sunt Ion Săvoiu în regiunile Lombardia, Liguria, Trentino Alto Adige, Vasile Bob în Veneto, Friuli, Venezia, Giulia, Angela Buliman în Piemonte, Valle D’Aosta, Ştefan Stănăşel în Toscana, Mirela Gorneanu în Sicilia, Calabria, Avram Ioniţă în Lazio, Abruzzo, Molise. Sunt în curs de definire reprezentanţii din regiunile Puglia, Campania, Basilicata, Sardegna şi Marche.

 
Federimmigrati
Călin Cincu Remus
Tel. 0544 437790
cel. 392 5379314,
cincu@federimmigrati.it
www.federimmigrati.it

 

 

 

 

 

 

Citeşte şi Românii au un sindicat al lor în Italia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version