Menu
in

”Sinucigaș din cauza disprețului oamenilor”. Întreprinzător român se spânzură la Treviso, primea refugiați și era disprețuit de italieni

Un întreprinzător român care deschisese de câteva zile o pizzerie și un hotel în localitatea Motta di Livenza, provincia Treviso, s-a sinucis, după ce sute de rezidenți italieni au protestat în fața localului său. Motivul protestului? Românul primea refugiați în hotelul luat în gestiune, după ce a câștigat o licitație organizată de Prefectură.

Iulian Claudiu Diaconu, 50 de ani, originar din Constanța, administratorul pizzeriei La Fenice, de luni 10 octombrie găzduia 16 solicitanți de azil în hotelul amenajat deasupra localului, în încăperile fostului hotel Dalle Nogare. De pe 26 septembrie luase în mod oficial în gestiune încăperile fostului hotel. A răspuns licitației organizate de Prefectura din Treviso pentru găzduirea imigranților și a primit acceptul să cazeze 16.

Luni după-amiază, sosiseră primii refugiați la bordul unui microbuz și la Motta s-a dezlănțuit furtuna. A doua zi, marți seara, 200 de cetățeni au participat la un miting de protest împotriva sosirii refugiaților. Chiar și primarul Paolo Speranzon se plânsese că nu a fost informat din timp de prefect privind sosirea imigranților, cerând în plus controale medicale și o supraveghere adecvată. Cei circa 200 de protestatari au expus pancarte cu mesajul ”migranti=bussiness”.

Primarul i-a scris prefectului că Diaconu nu ar avea autorizațiile în regulă pentru a găzdui persoane. «Încăperile utilizate pentru solicitanții de azil au fost luate în locație de domnul Iulian Claudiu Diaconu, născut la Constanța, în România, și rezident la Gemona del Friuli, cu contractul din 26 septembrie și au destinație și astăzi de bar, restaurant și pizzerie», subliniază Speranzon în scrisoarea adresată prefectului. «Coincidența de date între contractul de locație și deschiderea noii activități suscită perplexitate și dubii, la care se adaugă lipsa oricărei autorizații conformă legii pentru exercitarea de activitate hotelieră sau de închiriere camere. La momentul actual Diaconu exercită activitatea hotelieră în formă abuzivă și oricum neregulamentară».

Joi, 13 octombrie, Iulian Claudiu Diaconu, a fost găsit fără viață, atârnând de o funie, în interiorul localului său. Corpul a fost descoperit de un angajat, un pizzar nord-african, care a chemat carabinierii.

Ziarele locale au scris despre posibilitatea ca bărbatul să se fi sinucis din cauza unor datorii la jocuri de noroc.

Corriere del Veneto a virbit cu familia întreprinzătorului, care a acuzat atmosfera de linșaj din localitate: «Sinucigaș din cauza disprețului oamenilor».

Actul de acuzare, scris negru pe alb, atârnă pe geamul ușii de intrare în pizzerie: «Tatăl meu nu s-a sinucis, l-ați ucis voi»; «Nicio datorie, cu atât mai puțin legată de viciul jocurilor». Fosta soție Marzia și fiica mai mare Alina vor să continue găzduirea refugiaților.

«Nu vrem ca imigranții să fie alungați – spune Alina. Nu ne putem ocupa direct de gestionarea lor, dar suntem aici pentru a evita să fie expediați cine știe unde.

Tatăl meu a dat mereu o mână de ajutor celor care aveau nevoie, și în trecut, când România nu era în Europa, și din acest motiv și-a dăruit toate hainele sale solicitanților de azil».

În spatele ei sunt patru foi de hârtie atârnate de geamul hotelului-pizzerie. «Acesta nu e un teatru, viețile acestor tineri sunt reale, merită un loc în lume, fatalitatea vrea, aici alături de voi – scrie pe unul dintre afișe. Tatăl meu voia să dea acestor tineri o posibilitate, lucru care în țara lor de origine nu e permis».

Afișul de alături este în schimb un atac la adresa primarului, rezidenților și mass-mediei: «Voi sporovăiți, tatăl meu suferea, tatăl meu s-a prăbușit – se citește. Cu dispreț cer celor care au fost împotriva lui să păstreze 5 minute de tăcere».

Este descătușarea unei familii care cere lămuriri privind o moarte pe cât de dureroasă pe atât de neașteptată: «S-a spus că avea datorii la jocuri – spun rudele lui Diaconu – dar nu este adevărat».

Diaconu, care potrivit anchetelor încredințate carabinierilor trecea print-o situație financiară dificilă îngreunată și de datorii, preluase pizzeria și hotelul anexat cu numai câteva zile înainte. Luase localul în gestiune și participase la licitația Prefecturii, oferindu-se să găzduiască 24 de solicitanți de azil. Luni sosiseră primii 16 însă marți Primăria a adresat o scrisoare prefectului din Treviso, Laura Lega, definind soluția inacceptabilă.

Apoi a intrat în scenă manifestația rezidenților, care l-a cutremurat pe omul de afaceri. Însă era preocupat și de chestiunea financiară. Responsabililor de la CPS, cooperativa care i-a fost atribuită de prefectură pentru gestionarea imigranților, odată informat că finanțările pentru găzduire aveau să sosească numai după câteva luni, le-a cerut un avans de 5.000 de euro.

«L-am văzut palid și preocupat – confirmă Paola Mason, reprezentant juridic al CPS. I-am spus că noi așteptăm de luni de zile fondurile, dar că vom încerca să-l ajutăm. Am plecat cu inima strânsă și a doua zi Diaconu fusese informat privind o eventuală reziliere a contractului».

Apoi ziua a continuat cu activități legate de cei 16 imigranți găzduiți. Până când, cu puțin înainte de ora 15, bărbatul a trimis un mesaj care prefigura ceea ce s-a întâmplat în continuare. «Vă rog trimiteți în seara aceasta pe cineva – scrisese într-un sms – să dea de mâncare tinerilor la 19.30. E o urgență, nu am pe nimeni care să mă înlocuiască».

localul gestionat de român

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version