in

VIDEO/Sorin Oprescu i-a avertizat pe românii neintegraţi din Roma: „Băi, societăţile nu mai sunt fraiere!”

Gianni Alemanno şi Sorin Oprescu au participat joi, 16 iunie la o întâlnire cu membri ai comunităţii româneşti şi au inaugurat biroul primăriei Bucureşti la Roma, un punct de referinţă pentru românii din Roma, dar şi o punte de legătură între Italia şi România.

Alemanno le-a spus celor circa 100 de români adunaţi vestea că "de azi este activ un oficiu bilateral pentru români la Roma", care oferă toate informaţiile necesare românilor sosiţi aici pentru muncă, care vor să se întoarcă acasă, care au lăsat în ţară persoane de care trebuie să aibă grijă. A fost anunţată înfiinţarea unui serviciu de informaţii a primăriei în limba română, prin angajarea unui operator telefonic român la serviciul 060606.

Alemanno a spus că românii nu trebuie să-şi piardă identitatea lor culturală şi că este nevoie de puncte de referinţă pentru comunitate, dar că acestui efort important al Primăriei, românii trebuie să-i răspundă cu "respectul faţă de legile italiene, faţă de Roma".

Al treilea mesaj al lui Alemanno, poate cel care îl interesează cel mai mult, deşi mandatul îi expiră abia peste doi ani, a fost electoral: "Vă invit să vă înscrieţi pe listele electorale. Voi puteţi vota la alegerile administrative, la cele pentru alegerile de sector.

Sunteţi cetăţeni comunitari, deci folosiţi-vă acest drept. Pentru ca să vă integraţi deplin, trebuie să vă înscrieţi pe listele electorale, în aşa fel încât să puteţi vota la următoarele alegeri, ori pe mine, dacă veţi vrea, sau dacă nu, pe altcineva. Numai aşa veţi avea un reprezentant în Consiliul primăriei şi veţi fi importanţi".

În final, Alemanno a mai precizat: "Fiecare popor are, pe de o parte, cetăţeni oneşti, iar pe de altă parte cetăţeni mai puţin oneşti. Obiectivul nostru e să-i valorizăm la maxim pe cei oneşti, şi să-i dăm afară pe cei necinstiţi. Dar este şi în interesul vostru, dacă vom face acest lucru, pentru a nu lăsa ca o minusculă minoritate să strice imaginea unei întregi comunităţi, cea a românilor. Din motive istorice şi culturale, românii şi italienii trebuie să fie ca fraţii".

"Nu mai merge"

Sorin Oprescu a ţinut un discurs în care a repetat de mai multe ori că îl respectă pe Gianni Alemanno pentru că s-a ţinut de promisiunea de a deschide un birou pentru români. Oprescu a spus că problemele care există cu romii trebuie rezolvate fără ură şi discriminare: "Eu n-am nicio problemă să vorbesc cu ei. Am stat în periferia Bucureştiului, am operat mulţi – tot aşa arată pe dinăuntru, ca noi toţi – le cer să-i descurajeze pe cei care nu au de muncă, pe cei care stau cu mâna intinsă şi crează probleme." În legătură cu sprijinul pe care romii îl pretind Primăriei, Oprescu a spus că "nimeni nu poate să ţină pe nimeni, fără să muncească".

Pentru infractori, toleranţa zero, pentru că nu aşa poţi trăi într-o societate: "Băi, societăţile nu mai sunt fraiere", a fost mesajul lui Oprescu pentru cei care comit fapte antisociale. "Nu merge la nesfârşit, nicio societate nu poate să tolereze aşa ceva. Să nu creadă vreun infractor că dacă e prins, îl iartă cineva. Nici la noi acasă nu ne convine aşa ceva."

Biroul de la Roma, condus de Ramona Bădescu, se va ocupa în principal cu îndrumarea celor care nu reuşesc să obţină acte de rezidenţă şi a celor care vor să se întoarcă acasă, în România, dar biroul poate fi util, a precizat Oprescu, pentru "orice fel de problemă aveţi", fiind "o mână de ajutor instituţionalizată".

Primarul Bucureştiului a făcut în final un apel la asociaţii, să găsească o cale de a colabora: "Nu ştiu cum facem, găsim mereu un motiv să ne certăm unii cu alţii. Nu zic că trebuie să ne iubim, să ne pupăm, dar lipseşte solidaritatea, coeziunea."

Alemanno şi Oprescu, membri de onoare ai Asociaţiei Românilor din Italia

La sfârşitul întâlnirii, Eugen Terteleac, preşedintele Asociaţiei Românilor din Italia, le-a acordat celor doi primari diplome de membri de onoare ai asociaţiei, anunţând şi un alt titlu de membru de onoare ARI, acordat lui Gheorghe Zamfir, diploma fiind primită de impresarul Gabi Stancu.

Preşedintele ARI a menţionat că asociaţia a mai acordat titlul de membru de onoare mai multor personalităţi, între care poetul Adrian Păunescu şi Papa Benedict al XVI-lea. “Suntem în bună companie”, a spus Alemanno, în timp ce Sorin Oprescu a ţinut să spună că pentru el, “această diplomă contează”.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Minor român agresat sexual de doi italiani care i-au promis “o înghețată”

Rasa criminală