Menu
in

Sorin Robu, candidat Idv la Corciano: ”A venit vremea să mă implic în politică”

La Corciano, mică localitate de lângă Perugia, va candida Sorin Robu, 30 de ani, un român “cu gândire liberală”, mereu activ și prezent la activitățile românești din zonă. El propune celor 100 de români înscriși pe listele de vot un program vast, ce încearcă să cuprindă principalele probleme ale comunității din Corciano.

Deși partidul pe listele căruia candidează, Italia dei Valori – Di Pietro, este în cădere liberă în sondaje, Sorin Robu este convins că pe plan local situația e diferită. “E adevărat, acest partid a trecut recent prin tot feluri de scandaluri, situația nu e tocmai bună. Din ce știu eu, în această vară va fi un congres care va redresa partidul. Pe plan local, contează foarte mult candidatul, omul. La locale se ține cont în primul rând de persoană.”

Sorin Robu are 30 de ani, s-a născut la Rădăuți, în județul Suceava, este căsătorit și are un copil în vârstă de 1 an și jumătate. A venit în Italia în 2005. A stat o perioadă scurtă de timp la Verona, după care a venit la Perugia. “Începutul a fost greu, eu cred că știe toată lumea acest lucru, nu cunoști limba, nu cunoști străzile, nu cunoști persoanele, e ca și cum ai fi căzut din cer și nu știi în ce parte să o apuci. Am trecut încet, încet peste toate, cu bune și cu rele.

”În prezent lucrez în construcții, sunt “artigiano” (liber profesionist). Mi-am întemeiat o familie frumoasă și cred că a venit timpul să mă implic și în politica din Italia.”

Sorin Robu se declară simpatizant al liberalismului. “Mă simt liberal și nimic mai mult. Politica o fac eu însumi, împreună cu amicii, discutând ce e bine de făcut și ce nu, ce planuri ar putea fi de folos, atât pentru românii de acasă, cât și pentru cei de aici din Italia. Nu-mi place însă să fiu înregimentat politic.”

Ideea de a candida pentru o funcție de consilier i-a venit în 12 aprilie, destul de târziu pentru o campanie în toată regula. “Am avut la dispoziție doar patru zile pentru a convinge românii să se înscrie pe listele electorale. Trebuie să recunosc că meritul pentru care sunt acum pe liste îi aparține vicepreședintelui provinciei Perugia, Aviano Rossi, un bun amic al românilor, care a susținut dintotdeauna că trebuie să existe reprezentanți ai comunității românești în consiliile comunale sau instituții publice.”

”Am reușit să înscriu pe listele electorale peste 100 de români în doar 3 zile, ceea ce pentru mine este un număr foarte mare. Cu ajutorul unui bun prieten, Cristian Nuc, de la Asociația românilor din Perugia și cu preotul Radu Ionuț de la parohia Sf. Sava voi continua campania și sper într-un rezultat bun.”

Iată câteva puncte din programul electoral pe care Sorin Robu îl propune pentru românii din Corciano:

  • înfrățirea cu un oraș di România;
  • organizarea unui festival tradițional românesc anual;
  • amenajarea unui spațiu, cu ajutorul primăriei, dedicat comunități românești;
  • crearea unei secții de carte românească la biblioteca municipală;
  • înființarea unei funcții de consilier onorific român în Consiliul Local;
  • șanse egale la locuințe populare și subvenții;
  • înființarea unui Birou al emigranților.

Andi Rădiu

Emilia Precup, candidată în circumscripția XV Roma: ”Sper într-o mobilizare a comunității din Cesano”

Valerica Țarcă, o româncă pentru Primăria Romei

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version