in

Staţia de metrou Cumana din Napoli se numește ”Petru Bîrlădeanu”, dedicată românului ucis de Camorra

Staţia de metrou Cumana din Napoli a fost intitulată Petru Bîrlădeanu, după numele acordeonistului român ucis de un glonţ rătăcit al clanului Sarno.

De joi 26 mai, staţia Cumana di Montesanto a fost redenumită Petru Bîrlădeanu, după numele victimei inocente a Camorrei. Tânărul muzicant român a fost asasinat pe timpul unei aşa-numite acţiuni camorristice numite «stesa» (când tineri înarmaţi pe motociclete îşi marchează supremaţia, trăgând în aer pe străzile controlate de clan). În urmă cu 7 ani, tineri din clanul Ricci-Sarno au organizat o astfel de acţiune, pentru a-i intimida pe locuitori şi membrii clanului adversar Mariano. Persoane afiliate clanului Sarno şi aliaţi locali, pe 26 mai 2009, au tras focuri de armă în rafală.

Unul dintre gloanţe l-a lovit mortal pe Petru. Acordeonistul s-a stins în braţele soţiei sale, Mirela. În ianuarie 2015, Curtea de Casaţie a pronunţat trei condamnări definitive pentru Marco Ricci şi Maurizio şi Salvatore Forte, plecaţi din Ponticelli pentru un atac în inima oraşului Napoli. Aceştia au fost acuzaţi că au comandat şi executat acţiunea şi au primit 30 de ani de închisoare. A fost recunoscută şi o daună de imagine pentru Primăria din Napoli.

«Este un obiectiv foarte important pentru noi, o oportunitate pentru a valorifica memoria lui Petru», a comentat Maria Teresa Nicastro de la Comitetul Libera Vomero-Arenella, citată de Corriere della Sera.

«Redenumirea staţiei a fost posibilă datorită susţinerii Fundaţiei Polis, a preşedinţiei EAV (Organism Autonom Volturno) şi a Consiliului pentru Educaţie şi Politici Sociale al Regiunii. O susţinere puternică ne-a fost oferită, apoi, şi din partea cetăţenilor napolitani: foarte mulţi au aderat la strângerea de semnături iniţiată tocmai în urma ideii de intitulare a staţiei. De pe 26 mai această staţiei îi va spune pentru totdeauna povestea».

După saluturile preşedintelui EAV, Umberto De Gregorio, şi introducerea încredinţată Comitetului Libera Vomero-Arenella, la ceremonie au intervenit consilierul regional pentru Educaţie şi Politici Sociale, Lucia Fortini, preşedintele Fundaţiei Polis, Paolo Siani, preşedintele Filialei din Campania pentru rudele victimelor inocente ale criminalităţii, Alfredo Avella, referentul Libera în Campania, Fabio Giuliani, şi preşedintele comitetului ştiinţific al Fundaţiei Polis, Geppino Fiorenza. Pentru comemorarea acordeonistului român a intervenit şi muzicianul Roberto Ormanni. Niciun reprezentant al comunităţii sau a autorităţilor române nu a fost prezent.

Despre cazul Bîrlădeanu:

Îşi câştiga pâinea cântând cu acordeonul: Petru Bârlădeanu, ucis din greşeală, în indiferenţa generală

Război în Camorra

La Napoli era în curs un război între clanuri ale Camorrei. De-o parte clanurile Mariano-Elia-Lepre, de celaltă Ricci-Sarno. Potrivit presei, adevărata ţintă era unul din familia Mariano, familie veche din Quartieri Spagnoli. În piazza Montesanto, familia Mariani are o fabrică de brânzeturi. Acolo se aflau la ora opt seara Petru şi soţia sa, urmau să traverseze strada spre staţia Cumana. Au apărut opt asasini, pe patru motociclete. Opt bărbaţi înarmaţi care au început să tragă în faţa fabricii lui Mariano. Mesajul din partea clanului rival a fost clar.

Cei opt pistolari probabil îl căutau pe Marco Mariano şi pe nepotul Salvatore. Pentru raid au fost arestaţi doar trei camorrişti, deşi în total comandoul a fost format din opt persoane.

Marco Ricci, pe atunci de 29 de ani, mic boss camorrist în ascensiune, fiul boss-ului Enrico, zis „Giacomino”, exponent al Camorrei din Quartieri Spagnoli. Alţi doi killeri, verii Maurizio şi Salvatore Forte, legaţi de clanul Sarno din Quartieri Spagnoli, au fost arestaţi în Spania în octombrie 2009. Toţi trei au fost condamnaţi în 2012 la 30 de ani de închisoare fiecare, recunoscându-se caracterul camorristic al acţiunii.

Vitrină pentru acordeonul lui Petru

De pe 18 februarie 2010, acordeonul lui Petru, străpuns de glonţ, este expus într-o casetă la intrarea în staţia Cumanei din Montesanto la Napoli.

Câteva cuvinte sunt gravate pe o placă aşezată sub tastele de sidef. Pe placă scrie: „Petru Bîrlădeanu îşi câştiga traiul cântând în vagoanele metroului. Pe 26 mai 2009 a fost ucis de un glonţ rătăcit, tras de un clan camorrist. Numai conştiinţa vigilentă a cetăţenilor poate opri barbaria umană. Să nu-l uităm pe Petru”.


Citește și:

Mesajul primarului Luigi de Magistris pentru comunitatea românească: ”Români, iubiţi Napoli”

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Îşi câştiga pâinea cântând cu acordeonul: Petru Bârlădeanu, ucis din greşeală, în indiferenţa generală

Ciorbă de perișoare