in

Studenţii români şi basarabeni din Bologna, împreună pentru „o schimbare de mentalitate”

Sâmbătă, 20 octombrie, la Bologna, a avut loc seminarul cu tema “Rolul tinerilor într-o societate de imigranţi”, organizat de către un grup de studenţi din România şi Republica Moldova, care studiază în Italia.

La eveniment au participat Dan Eugen Pineta, Consul General al României la Bologna, Gheorghe Miloşan, Consulatul României la Bologna, Vadim Zmeu, Consulatul Republicii Moldova la Bologna, George Teseleanu, profesor universitar, precum şi un grup numeros de studenţi români şi basarabeni care studiază la Bologna.

Întâlnirea a fost mediată de către Olga Coptu, jurnalist Gazeta Basarabiei şi Andi Rădiu, jurnalist Gazeta Românească. Principalul proiect al studenţilor din Bologna a fost înfiinţarea unei asociaţii care să se răspândească apoi şi în alte centre universitare, cu scopul de a prezenta în mod oficial mesajele şi propunerile studenţilor români aflaţi în afara ţării către guvernanţii din cele două ţări.

Studenţii au propus înfiinţarea unei burse a locurilor de muncă pentru cei care studiază în afara ţării precum şi legături mai strânse între ei şi autorităţi.

În discursurile de început, cei trei consuli au transmis disponibilitatea pentru dialog şi pentru încurajarea proiectelor viitoarei asociaţii. Consulul General la Bologna, Dan Eugen Pineta, a acceptat propunerea studenţilor de a avea întâlniri periodice. “Nu promit întâlniri lunare, dar măcar trimestrial cred că am putea fără probleme.”

Consulul Gheorghe Miloşan i-a încurajat pe studenţi să aplice pentru cât mai multe proiecte europene.

Schimbarea mentalităţii

George Teseleanu, profesor la universităţi din Italia şi România a transmis studenţilor un mesaj prin care îi încuraja către performanţă şi către schimbarea mentalităţii societăţii actuale, a corupţiei şi încurajarea meritocraţiei.

“În România şi Moldova de cele mai multe ori, posturie se dau cunoscuţilor, se dau pe pile, se dau rudelor, se dau după criterii care deseori nu au legătură cu meritele şi capacitatea candidatului. În Italia încă găsim prejudecăţi care ţin pe cei veniţi din ţările foste comuniste dincolo de posibilitatea de a obţine un post bun… Am să vă spun ce concluzii am tras eu, atât din istoria mare precum şi din a mea, personală.

Timpurile sunt cele pe care le faceţi voi! Fiecare, în matca pe care şi-o croieşte, poate deveni un şuvoi care să schimbe epoca din care face parte. Voi sunteţi cei care gândiţi moda, voi sunteţi cei care veţi spune timpurilor ce forme să ia! Corupţia poate fi diminuată, prejudecăţile pot fi înfrânte. Nu sunt cuvinte mari. Sunt doar idei bazate pe practică, pe exemple ce curg pe lângă mine şi pe lângă voi zi de zi”, a spus George Teseleanu în discursul său.

Vocea studenţilor

Iată câteva opinii ale studenţilor din Bologna, participanţi la întâlnire.

Florin Dobros, Facultatea de inginerie:

«Întâlnirea a reprezentat un succes din mai multe puncte de vedere. Este de remarcat faptul că o comunitate şi-a făcut auzită vocea în faţa autorităţilor şi reprezentanţilor ţării noastre mult mai eficient decât ar fi putut fiecare dintre noi pe cont propriu. Rezultă deci evident că o organizaţ ie a tinerilor cu capacităţi are toate motivele ca să se înfiinţeze şi să existe pe termen mediu şi lung.

Un alt motiv este faptul că o asociaţ ie reuneşte persoanele în diferite activităţi care se extind de la studiu şi soluţii ale problemelor până la socializare şi organizare de activităţi în timpul liber, ce ar apropia mai mult o naţie ce apare pe plan extern cam dezbinată. Cert este că nepăsarea, lipsa de activitate, neîncrederea şi “mâna întinsă” nu trebuie să caracterizeze această organizaţie. Ca o primă reuniune, a fost benefică şi să sperăm că pe viitor ne va aduce mai mulţi participanţi.”»

Vladislav Diaceno, Facultatea de Economie:

«A fost o iniţiativă mai mult decât binevenită din mai multe puncte de vedere, cu o creştere multidirecţionată: social, personal, cultural şi profesional. Prin intermediul noilor cunoştinţe şi relaţii, se pot crea multe lucruri frumoase la nivel intern, cum ar fi: ajutor pentru cei noi veniţi a se încadra în mediul local; ajutor reciproc în problemele care le înfruntăm zi de zi, ceea ce leagă universitatea şi nu numai, făcând un schimb de cunoştinţe şi experienţe; totodată cu experienţa acumulată aici putem contribui şi la nivel extern, încercând să găsim soluţii pentru gap-urile legislative, birocratice sau crearea oportunităţilor.»

Monica Gheorghe, Facultatea de Economie, Specialitatea Health Economics and Management:

«Astfel de întâlniri sunt mai mult decât utile studenţilor la început de drum, care nevoiţi fiind să se integreze cât mai repde şi cât mai bine într-un alt sistem de învăţământ şi o altă societate, întâmpină nenumărate obstacole. Sper că în vitorul apropiat să avem o asociaţie în care acest gen de sprijin ca fie oferit în mod continuativ, dar a cărei activitate să nu se limiteze doar la acest aspect.»

Alexandra Cosmina Vlas, Facultatea de limbă şi literatură străină:

«În calitate de student, în primul rând aş vrea să spun că întâlnirea noastră de sâmbătă a fost binevenită. Atât ca student cât şi ca tânăr, drumul spre ne a cunoaşte, spre comunicare nu are cum să dea greş, niciodată. Prin această întâlnire, noi deja am pus ‘’fundaţia’’ unui proiect. Dar că această fundaţie să ţină şi că legăturile să fie sudate bine între ele, avem nevoie de a forma o asociaţ ie. Doar aşa vom putea împărţi mai uşor informaţiile, atât studenţilor ‘’boboci’’, cât şi tinerilor care tind spre o nouă universitate şi nu numai.»

Beregoi Cristina, Facultatea de Economie, Management şi Marketing:

«Am rămas foarte mulţu mită de discuţiile cu autorităţile ambelor ţări în urma căror am reuşit să mă informez în mod sigur referitor la temele care mă interesau. Am făcut cunoştinţă cu noi colegi de studiu care se află în Italia. Am reuşit să-mi fac noi prieteni, lucru care pentru mine are o valoare inestimabilă. Am reuşit să cunosc persoane care au finalizat deja studiile universitare la Bologna şi care şi-au împărtăşit experienţele cu noi. Consider că aceste seminarii au o mare valoare informativă pentru tinerii aflaţi la studii peste hotare, mă refer în mod particular la Bologna.»

Vasile Simon, Facultatea de Drept, Universitatea din Bologna:

«Fiecare moment îşi are locul, timpul şi valoarea bine stabilită în viaţă. Întâlnirea de sâmbătă a avut un scop foarte bine conturat, şi anume acela de a conştientiza rolul nostru, rolul tinerilor; pentru a putea înţelege pe deplin valoarea pe care o avem în societatea. Am învăţat pe parcursul vieţii, iar munca la realizarea acestui Seminar a confirmat-o, că doar acceptând pe un altul reuşeşti să te accepţi şi pe tine. Iar acceptândute pe tine şi pe ceilalţi reuşeşti să creşti, reuşeşti să construieşti lucruri mari, reuşeşti să devii o forţă!»

G.R.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

„După dealuri” al lui Cristian Mungiu prezentat pentru prima oara în Italia

Diaspora, nemulţumită de candidaţii trimişi de la Bucureşti: “Peticesc o autostradă nou-nouţă”