in

Ştefan Ciuraru, candidat PD la Settimo Torinese: „Viitorul nostru este aici”

La doar 25 de ani, are raporturi excelente cu actualul primar, Aldo Corgiat Loia, şi este tratat drept prieten apropiat de către viitorul candidat la fotoliul de edil şef al oraşului Settimo Torinese, Fabrizio Puppo. Este în acelaşi timp vicepreşedinte al organizaţiei locale PSD Diaspora şi invitat permanent al Secretariatului Partidului Democrat (PD).

În urmă cu trei ani s-a înscris în PD cu dorinţa de a se implica activ, reuşind treptat să-şi câştige prieteni şi să-i fie recunoscute meritele până la a fi desemnat candidat pe listele partidului. Acesta este Ştefan Ciuraru, băcăuanul venit cu zece ani în urmă la Settimo.

Îşi împarte timpul între munca de zi cu zi (instalator), partid şi numeroasa comunitate de români, încercând să schimbe ceva din interior. „Motivaţia de a intra în politică îşi are bazele în experienţa mea de imigrant. Trăiesc în Italia de mulţi ani iar treptat am avut ocazia să mă lovesc de diverse probleme, specifice nouă, imigranţilor. Concluzia acestor experienţe este că fiecare dintre noi, mai devreme sau mai târziu, are nevoie de un sprijin, de o mână întinsă care să îl ajute să depăşească un moment delicat, de informaţii şi resurse care să îi îmbunătăţească viaţa în mod concret”.

Geanina Necsat, candidată pe listele socialiştilor la Marsciano: „Eu am devenit italiancă născută în România”

L-am întrebat pe Ştefan unde se simte mai „acasă” – în PD sau în PSD şi mi-a răspuns cu diplomaţie: „Se spune că acasă eşti acolo unde ţi-e inima. Iar eu trăiesc la Settimo Torinese de mulţi ani. Cred că asta explică întru totul poziţia faţă de cele două formaţiuni politice. Însă abordarea exclusiv politica este cumva nepotrivită. „

Se prezintă cu proiecte ambiţioase, în care comunitatea de români este pe primul plan: „Proiectul meu pentru comunitate probabil ar necesita un articol de o pagină, separat de acest scurt interviu. În două cuvinte, axa de intervenţie va fi cea a familiei şi viitorului acesteia. Facilităţi pentru copii în şcoli şi grădiniţe, asistenţă socială din resursele locale pentru adulţii care trec printr-un moment delicat în ceea ce priveşte munca, tăierea hăţişurilor administrative pentru accesarea concretă a drepturilor italiene, româneşti şi europene.

Probabil 90% dintre rezidenţii români din Settimo Torinese nu se vor întoarce niciodată în ţara de origine. Viitorul lor este aici pentru că familia, copiii, sunt aici. Spre deosebire de alte realităţi politice, la Settimo votul fiecăruia dintre noi chiar contează, chiar are puterea de a schimba lucrurile. De aceea îi îndemn pe toţi conaţionalii noştri să se înscrie pe listele de vot suplimentare.” În 6 aprilie, la centrul Soneria din Settimo Torinese a fost prezentată oficial lista candidaţilor PD, din care face parte şi Ştefan Ciuraru.

La dineul oficial a fost prezentă şi o delegaţie a PSD Diaspora în frunte cu secretarul naţional Stela Arhire, sosită pentru a-l sprijini pe candidatul român.


Alegerile administrative parţiale din Italia se vor desfăşura pe 25 mai, în paralel cu cele europarlamentare. Românii rezidenţi pe teritoriul localităţilor interesate pot vota dacă sunt înscrişi pe listele suplimentare. Înscrierile se pot face până pe 15 aprilie.

 

Eugen Vîlcu

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Avellino, româncă de 41 de ani a încercat să se sinucidă, salvată de carabinieri

Apărătorii creştinătăţii? Misiunea creştină a Rusiei e numai fum în ochi