in

„Tradiții prin ochi de copii”, concert de colinde la Roma, organizat de asociația „Împreună pentru Athos”

Asociația „Împreună pentru Athos” (Insieme per l’Athos), condusă de Giuseppe Sergio Balsamà, sărbătorește Crăciunul alături de comunitatea românească și în acest an, promovând la Roma un Concert de Colinde intitulat „Tradiții prin ochii de copii”.

Fotografie de la o ediție trecută

Evenimentul, organizat în colaborare cu Accademia di Romania din Roma, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei și Radio România, cu patronajul Ambasadei României în Republica Italiană, al Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun și al Ambasadei Republicii Moldova în Italia, se va desfășura sâmbătă, 18 decembrie 2021, începând cu ora 17:30, la Basilica dei Santi XII Apostoli, lângă Piazza Venezia.

Menținerea tradițiilor

Spiritul acestei inițiative nu este doar acela de a propune un spectacol muzical însuflețit de melodii vesele și festive de Crăciun, ci, mai presus de toate, de a reprezenta o oportunitate care poate păstra vie și menține tradițiile a căror origine se pierde în negura vremurilor și pe care poporul român a transmis-o cu generozitate de la o generație la alta.

„Colindele”, însă, pe lângă faptul că stârnesc emoții profunde în rândul românilor care trăiesc sărbătorile de Crăciun departe de țara lor, atrag din ce în ce mai mult interesul italienilor care recunosc în acestea una dintre cele mai înalte expresii ale culturii române.

Atmosfera sărbătorilor de Crăciun

Cu aceeași curiozitate și participare emoționantă a copiilor români născuți în Italia, asociația italiană “Insieme per l’Athos–Onlus” dorește să se apropie de acest univers religios original pentru a împărtăși, prin „Colinde”, această pagină de teologie populară creștină și de a savura atmosfera sărbătorilor de Crăciun.

La cea de-a VI-a ediție a evenimentului „Tradiții prin ochi de copii” vor participa coruri din diferite parohii ortodoxe și catolice din regiunea Lazio: Corul de copii al Parohiei Intrarea Domnului în Ierusalim din Roma, Corul de copii al Parohiei Intrarea în Biserică a Maicii Domnului din Roma. Grupul Nepsis al Parohiei Înălțarea Sfintei Cruci din Roma, Corul Parohiei Catolice din Roma și Corul de copii al Parohiei Sfântului Proroc Ieremia din Guidonia. De asemenea, în calitate de invitați, vor participa Corul Polifonic Sfântul Roman Melodul din Roma și Grupul Arpeggio.

Spectacolul va fi prezentat de copii

Spectacolul va fi prezentat, în exclusivitate, de patru copii români: Miriam Cosma, Iuliana Antonia Pintea, David Hațeg și Stefano Gravelli, coordonați de Robert Alexandru Angheluș, mare parte dintre aceștia născuți în Italia, sensibili la vechile obiceiuri populare transmise de părinții lor și care au învățat să cunoască mai bine tradițiile frecventând parohiile românești din Italia și participând la cursuri de limba română.

Ediția din acest an a evenimentului „Tradiții prin ochi de copii” este promovată, în calitate de parteneri media, de: agenția italiană de presă Askanews, publicația Gazeta Românească, TVR Internațional și Televiziunea Patriarhiei Române – Trinitas Tv.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]
ministru interne scandal

Prima reacţie a ministrului Bode în scandalul momentului: „Polițiștii au acționat CORECT”

romani pib italia

Românii contribuie cu 15 MILIARDE de euro la PIB-ul Italiei