Menu
in

Tradiții românești de Crăciun transmise de copii și pentru copii. ”Crăciunul e frumos acolo unde sunt tradiții”

Nu este deloc ușor ca la distanță de casă într-o lume destul de diferită, pe o vreme mult mai caldă, fără nămeți de zăpadă, ca în țară, românii din Italia să reușească să își mențină obiceiurile de Crăciun ca acasă. Porcul nu se poate tăia cu paie în curte, la colindat nu ai unde să mergi – decât așa pe la prieteni. Doar la biserică mai poți regăsi ceva din Crăciunul românesc după care mulți conaționali tânjesc în această perioadă. Și noroc că există atât de multe biserici – peste 260 în Peninsulă, de la nord la sud și de la est la vest. Spun noroc deoarece biserica a rămas în prezent singurul loc în care copiii români născuți în Italia descoperă tradițiile Crăciunului, află despre faimoasele colinde. Se mai vorbește și la cursurile de limba română din unele școli din Peninsulă, dar din păcate aceste cursuri sunt mult prea puține și deseori nu sunt frecventate de numeroși elevi români.

Din dorința de a prezenta și în afara bisericilor – fie ele ortodoxe, fie catolice – cum sunt menținute aceste obiceiuri chiar și la 2000 de km distanță de casă, la Roma, de trei ani consecutiv se organizează Concertul de Crăciun ”Tradiții prin ochi de copii”. Un spectacol realizat de copii pentru copii și adulți, dar și pentru italieni. Inițiativa este susținută de Asociația “Insieme per l’Athos – onlus” în colaborare cu Episcopia Ortodoxă Română a Italiei și Accademia di Romania din Roma, dar și de Ambasada României în Italia, Ambasada României pe lăngă Sfântul Scaun și de Ambasada Republicii Moldova în Italia.

La cea de-a treia ediție, care s-a desfășurat în Biserica Domus Mariae, prin sprijinul organizației Azione Cattolica Italiana, s-au întrecut între ele prin colinde și cântece tradiționale de iarnă – care mai de care mai diferite – opt coruri din parohii ortodoxe și catolice: Corul Parohiei Înălțarea Sfintei Cruci (Roma), Corul San Potito (Roma), Corul Parohiei “Intrarea Domnului în Ierusalim” (Roma), Corul Parohiei “Sfântul Proroc Ieremia” (Guidonia), Corul Parohiei ”Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” (Rignano Flaminio), Corul Parohiei Sfantul Nicolae (Orvieto), Corul Parohiei “Sfântul Mare Mucenic Mina” (Palestrina) și corul românesc“Cattolica”(Roma). Au participat în plus și grupul Arpeggio&Roua, corul de copii “Cantus Mundi”, soprana Daniela Maria Dumitru (Iași), interpreta Elena Lazăr, dar și grupul de colindători “Am fost ș-om fi” din Ieud, județul Maramureș (România) împreună cu maestrul Dumitru Dobrican, veniți special la Roma pentru acest concert.

Concertul a fost prezentat de patru copii născuți în Italia: Miriam Cosma, Giulia Pușchiu, Alexandru Făgărășian și Robert Alexandru Angheluș, toți patru ”însetați” să asculte și să descopere și ei aceste tradiții, cu atât mai mult cu cât niciodată nu au avut ocazia de a fi în România pentru a le trăi pe viu. Și în acest an la eveniment au participat și s-au supus întrebărilor celor patru prezentatori copii cei doi ambasadori ai Românei în Italia – George Bologan și la Vatican, profesorul Petru Liviu Zăpârțan. Pentru prima dată la concert a fost prezentă și ambasadoarea Republicii Moldova în Italia, Stela Stângaci.

În atmosfera colindelor vor să intre ”în vârful picioarelor” și italienii

Prin această inițiativă, Asociația ”Insieme per l’Athos” dorește să susțină valorile care caracterizează tradiția religiosă română și să împărtășească, în același timp, seminificativul patrimoniu cultural legat de obiceiurile antice a cântecelor de Crăciun, luate în rol, în acest caz, în special de copiii născuți în Italia.

”Nu există nici o îndoială că – pentru un popor cum este cel român – colindele reprezintă una dintre cele mai înalte și solemne expresii ale Crăciunului. Prin aceste cântece melodiose, purtătoare de simboluri profunde se sărbătorește nașterea lui Isus și sosirea noului an” consideră Giuseppe Balsamà, președintele Asociației ”Insieme per l’Athos”, un italian îndrăgostit de mulți ani de țara noastră.

”Noi, italienii, dorim, ca și copiii români născuți în Peninsulă, să cunoaștem și să descoperim acest inestimabil patrimoniu cultural al vechilor obiceiuri ale unui popor, vrem să gustăm, să trăim atmosfera de bucurie și de fericire intrând în vârful picioarelor în acest bogat univers cultural” a mai mărturisit, pentru Gazeta Românească, Giuseppe Balsamà.

Colindătorii din Maramaureș împresionați de corurile de copii români din Roma

Cei peste 400 de spectatori, care au fost prezenți în acest an la Concertul de colinde ”Tradiții prin ochi de copii”, au fost colindați și de grupul ”Am fost ș-om fi” din Ieud, județul Maramureș împreună cu maestrul Dumitru Dobrican.

”Ne bucurăm să fim împreună, ne bucurăm să vedem suflet românesc, să vedem oameni care nu și-au uitat tradițiile” recunoaște Doru Dăncuș, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, venit la Roma împreună cu colindătorii din Ieud. ”Astăzi am asistat la un eveniment extraordinar în care am văzut că într-adevăr neamul românesc nu va pieri niciodată, pentru că sunt copiii care vin din urmă și încearcă și-au și reușit să pună în valoare tot ce avem noi mai bun și mai adevărat: tradițiile noastre românești. A fost un moment absolut emoționant și sincer nu ne-am putut imagina că o să găsim în mijlocul Romei asemenea copii care nu și-au uitat tradițiile, dar ceea ce am remarcat și mai mult – și vreau să îi felicit pe această cale – au fost cei care i-au îndrumat și cei care îi îndrumă pe acești copii, părinții care îi susțin, pentru că acesta este un lucru important: copii trebuie să știe cine sunt, cine sunt părinții, cine au fost strămoșii lor și acest lucru nu trebuie să se uite niciodată” a mai comentat vicepreședintele Consiliului Județean din Maramureș.

”De fiecare dată, oriunde mergem, încercăm să aducem bucurie în sufletele românilor, ne bucurăm să-i găsim pe frații noștri uniți și am apreciat foarte mult rolul pe care îl poartă biserica și instituțiile culturale care sunt aici în Roma. Cred că biserica, așa cum a fost în urmă cu 100 de ani, în fruntea celor care au înfăptuit Marea Unire, are un rol important în continuare și este acela de a menține comunitățile de români unite. Ori acest lucru l-am văzut aici la Roma și chiar sunt bucuros pentru acest lucru” concluzionează Doru Dăncuș.

Printre colindătorii veniți din țară s-a aflat și președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, care i-a invitat pe spectatori – fie ei români, fie italieni – în zona lor pentru a trăi Crăciunul adevărat: ”I-am invitat cu drag. Le-am spus că Crăciunul așa cum este el în Maramureș nu se face nicăieri. Crăciunul e frumos acolo unde sunt tradiții, iar în Maramureș avem încă tradiții, știm să le menținem: portul, dansul, jocul, cântecul, arhitectura tradițională maramureșeană îi așteaptă pe toți!”.

C.V.

Eveniment cultural românesc în centrul Romei: concert extraordinar de colinde de Crăciun

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version