in

Traian Băsescu, întâlnire cu reprezentanţii comunităţii /Galerie Foto

Circa o sută de reprezentanţi ai asociaţiilor de români din Peninsulă au participat la o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu, aflat în vizită oficială la Vatican.La începutul discursului său în faţa românilor din comunitate, preşedintele Băsescu a spus celor prezenţi vizita sa este scurtă, dar se va întoarce în decursul anului în Italia.

Papa Benedict al XVI-lea: "Respect deosebit pentru români"

El a povestit apoi cum a decurs întâlnirea cu Papa Benedict al XVI-lea: "Vă pot spune că, împotriva a ceea ce se mai speculează, Papa Benedict al XVI-lea este într-o formă excelentă. Este un om foarte puternic, chiar dacă este mai slab decât în 2008, când m-am întâlnit cu dânsul la Castelul Gandolfo. Este un om care, în mod categoric, a acceptat rămânerea vizitei mele în program după anunţul pe care l-a făcut pentru că a vrut să-şi manifeste respectul deosebit pentru România şi pentru români, în mod categoric.

De asemenea, în discuţiile cu Sanctitatea Sa, sentimentul pe care l-am avut este că este împăcat cu decizia pe care a luat-o, că aşa a vrut Sanctitatea Sa şi Dumnezeu şi că şi-a asumat o altă misiune. Iar misiunea pe care şi-a asumat-o – vă spun ce simt – misiunea pe care şi-a asumat-o este aceea de a-şi continua opera. Papa Benedict al XVI-lea este unul din cei mai mari teologi şi filozofi ai lumii şi sentimentul meu este că a vrut să-şi continue opera fără nicio constrângere, decât cea a comunicării cu Dumnezeu.

 

După aproape doi ani, România va avea din nou un ambasador la Roma

Nu a vrut mai aibă obligaţii administrative, nu a vrut se mai ocupe de problemele pe care le reclamă calitatea de papă, de şef de stat, ci a vrut fie liber, cu gândurile Domniei Sale şi cu Dumnezeu, ca să-şi termine opera. Sunt convins vor apărea scrieri noi ale Papei Benedict al XVI-lea şi vom avea un caz unic în istoria umanităţii, dacă avem în vedere întâmplarea retragerii nu s-a mai petrecut din secolul al XV-lea, vom avea un caz unic în istoria umanităţii, a Bisericii Catolice, când un papă scrie el însuşi, după ce îşi încheie mandatul, şi nu scriu istoricii. Va fi, cred, o experienţă extrem de valoroasă pentru umanitate. Acesta este sentimentul cu care am plecat, nu am avut în faţă un om obosit, un om epuizat, ci un om cu o forţă morală extraordinară, care răspândea bunătate, care răspândea sentimentul mai are de făcut ceva, iar Benedict al XVI-lea nu poate avea altceva de făcut decât scrie ce gândeşte."

 

Băsescu la Papa: "O întâlnire care va rămâne în sufletul meu pentru tot restul vieţii"

"Acasă, lumea se ceartă la televizor"

La început, Traian Băsescu a vorbit, glumind, despre situaţia din ţară: "Acasă toată lumea e veselă, toată lumea se ceartă la televizor, toată lumea suspectează pe toată lumea şi uite aşa ne ducem viaţa de dimineaţă până seara. Se guvernează şi prin televizor, şi prin ordonanţe, şi prin legi, şi prin de toate. Acasă e ca la noi".

România, a declarat ulterior, este "stabilizată economic: "România nu are probleme să împrumute banii de care are nevoie pentru a-şi plăti datoriile. România are perspectiva de creştere dacă tragem banii de la Uniunea Europeană. Suntem una dintre puţinele ţări din Uniunea Europeană în care şomajul nu a crescut, pentru că n-am făcut greşeala în 2010 să mărim taxele pentru economie pentru că asta ar fi scos mult mai multe firme de pe piaţă, ci am menţinut mediul de afaceri, fiscalitatea şi asta ne dă măcar satisfacţia că nu am pus o plapumă să sufocăm economia românească.

Este adevărat, românii au plătit scump acest lucru. Ştiţi bine ce sacrificii a făcut fiecare salariat de la stat, fiecare pensionar, dar astăzi lucrurile s-au restabilit din punct de vedere al salariilor, al pensiilor şi avem şansa să mergem înainte. Nu suntem ca alte ţări mult mai vechi decât noi în Uniunea Europeană, mult mai bogate, dar şi mult mai îndatorate, care astăzi trebuie să-şi plătească datoriile."

"Putem spera în bine din punct de vedere economic, în orice caz, în mod categoric România nu va avea recesiune. Va avea creştere economică, sigur nu atât de mare câtă ne-am fi dorit-o, pentru că s-au micşorat exporturile pe pieţele mari ale Uniunii Europene datorită situaţiei economice de acolo, dar România merge înainte. După cum vedeţi nu ne mai certăm atât de rău chiar dacă ne mai împungem, statul e stabil şi asta e".

În încheierea discursului, Traian Băsescu a spus românilor prezenţi vor putea vota prin corespondenţă „la următoarele alegeri”: „am avut discuţii cu premierul şi am văzut a făcut o declaraţie publică este dispus introducă votul prin corespondenţă. Cred ar fi unul din cele mai mari câştiguri pentru democraţie ca toţi românii, pentru figuraţi cu domiciliul în România, sunteţi în liste acolo, dar aici trebuie mergeţi la 300 de km până la prima secţie de votare şi nu o se ducă nimeni. Aşa , sperăm ceea ce paremierul a spus public se va îndeplini şi veţi putea vota toţi de acasă la următoarele alegeri"

Situaţia din consulate

După discurs, Traian Băsescu  s-a întreţinut cu românii din comunitate, într-o atmosferă cordială. Unul din cei prezenţi a adus la cunoştinţa preşedintelui situaţia din consulate, în special cea din consulatul de la Roma: „Nu este posibil avem un nivel aşa de scăzut al serviciilor, pentru care plătim. Spaţiul e mic, aglomerat, ceea ce duce la conflicte printre cei care vin să-şi rezolve problemele. se facă un spaţiu mai mare, nu ne fie ruşine venim acolo, ca români, pe teritoriul României”.

„Ştiu bugetul pe acest an al Ministerului de Externe, este mai mic decât cel de anul trecut”, a răspuns Traian Băsescu, admiţând că problema trebuie avută în vedere.

Întoarcerea românilor

În legătură cu reîntoarcerea unor conaţionali din diasporă în ţară, Traian Băsescu a confirmat faptul că „a început să intre înapoi forţă de muncă, în special din Italia şi Spania”.

"Beleaua şi partidele"

Întrebat în legătură cu existenţa a numeroase filiale ale partidelor româneşti în Peninsulă, preşedintele a spus, pe un ton de glumă: „A fost greu să conving parlamentul să înfiinţeze parlamentari ai diasporei. Aşa că ei nu vin singuri, vin şi cu toată beleaua, cu partidele”.

Miruna Căjvăneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

După aproape doi ani, România va avea din nou un ambasador la Roma

„Casa noastră e acum în Italia”