in

Un român a făcut miracole într-o biserică din Murano: ”Eu cred că biserica e specială” – VIDEO

A cumpărat o bserică veche, ruinată, de pe insula Murano, și a transformat-o într-un adevărat colț de rai. Ion Cafadaru, originar din Dărmănești, Dâmbovița, este acum proprietarul unei biserici de patrimoniu UNESCO și a învățat meșteșugul producerii sticlei de Murano, scrie Gazeta Dâmboviței.

Ecomonist de profesie, a ales drumul Italiei atunci când s-a căsătorit cu o italiancă. Pe tânărul român îl aștepta în Italia un destin pe care mulți l-ar numit spectaculos, clădit pe ruinele unei biserici vechi de 800 de ani.

Santa Chiara, o biserică celebră în anii de glorie a sticlei de Murano, era acum în ruină. Cu banii obținuți din vânzarea afacerii pe care o avea în România, Ion a cumpărat ruinele bisericii Santa Chiara Murano. ”Noi nu am cumpărat o locație, am cumpărat o semnificație”, a declarat românul.

Cinci ani a muncit cu fratele, cel mai bun prieten și socrul pentru a reconstrui lăcașul. Fiind o clădire de patrimoniu UNESCO, reconstrucția s-a făcut manual, din materiale de epocă. Constructorii italeni au fugit de proiect, considerându-l imposibil de realizat.

Eu cred că biserica e specială. În toți acești ani, toate greutățile am reușit să le trecem fără nici măcar o răceală. Nu am avut nici un accident de muncă. Totul a decurs ca o tabără de vară.”  spune Cafadaru.

Santa Chiara Murano este, astăzi, o bijuterie care găzduiește o colecție impresionantă de obiecte din sticlă Murano, realizate de român. Acesta a făcut ucenicie pe lângă ultimii meșteri sticlari ai insulei și a învățat tainele unui meșteșug vechi. A așezat un cuptor de sticlă chiar în biserică unde realizează demonstrații pentru turiștii care trec pragul bisericii. Cuptorul de sticlă face parte tot din sufletul bisericii care a găzduit în urmă cu 200 de ani cea mai mare fabrică de sticlă din insula Murano.

Românul a ajuns un reper pentru insula italiană. Televiziuni internaționale au realizat documentare despre insulă și meșteșugul sticlăriei, care l-au avut în prim plan pe dâmbovițeanul care a ajuns un ambasador al sticlei de Murano în lume.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 3 In medie: 5]

”Toţi românii ăştia sunt la fel, vin aici ca să fure”. Ești insultat în Italia? Iată ce trebuie să faci

”Diaspora care citește”, recomandările LibroM: Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi – Nikolai Nosov