in

Un român a făcut miracole într-o biserică din Murano: ”Eu cred că biserica e specială” – VIDEO

A cumpărat o bserică veche, ruinată, de pe insula Murano, și a transformat-o într-un adevărat colț de rai. Ion Cafadaru, originar din Dărmănești, Dâmbovița, este acum proprietarul unei biserici de patrimoniu UNESCO și a învățat meșteșugul producerii sticlei de Murano, scrie Gazeta Dâmboviței.

Ecomonist de profesie, a ales drumul Italiei atunci când s-a căsătorit cu o italiancă. Pe tânărul român îl aștepta în Italia un destin pe care mulți l-ar numit spectaculos, clădit pe ruinele unei biserici vechi de 800 de ani.

Santa Chiara, o biserică celebră în anii de glorie a sticlei de Murano, era acum în ruină. Cu banii obținuți din vânzarea afacerii pe care o avea în România, Ion a cumpărat ruinele bisericii Santa Chiara Murano. ”Noi nu am cumpărat o locație, am cumpărat o semnificație”, a declarat românul.

Cinci ani a muncit cu fratele, cel mai bun prieten și socrul pentru a reconstrui lăcașul. Fiind o clădire de patrimoniu UNESCO, reconstrucția s-a făcut manual, din materiale de epocă. Constructorii italeni au fugit de proiect, considerându-l imposibil de realizat.

Eu cred că biserica e specială. În toți acești ani, toate greutățile am reușit să le trecem fără nici măcar o răceală. Nu am avut nici un accident de muncă. Totul a decurs ca o tabără de vară.”  spune Cafadaru.

Santa Chiara Murano este, astăzi, o bijuterie care găzduiește o colecție impresionantă de obiecte din sticlă Murano, realizate de român. Acesta a făcut ucenicie pe lângă ultimii meșteri sticlari ai insulei și a învățat tainele unui meșteșug vechi. A așezat un cuptor de sticlă chiar în biserică unde realizează demonstrații pentru turiștii care trec pragul bisericii. Cuptorul de sticlă face parte tot din sufletul bisericii care a găzduit în urmă cu 200 de ani cea mai mare fabrică de sticlă din insula Murano.

Românul a ajuns un reper pentru insula italiană. Televiziuni internaționale au realizat documentare despre insulă și meșteșugul sticlăriei, care l-au avut în prim plan pe dâmbovițeanul care a ajuns un ambasador al sticlei de Murano în lume.

”Toţi românii ăştia sunt la fel, vin aici ca să fure”. Ești insultat în Italia? Iată ce trebuie să faci

”Diaspora care citește”, recomandările LibroM: Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi – Nikolai Nosov