in

Un român la sindicatul camionagiilor

Problemele cu care se confruntă șoferii de camion sunt multe și complexe iar în Italia, românii care practică această meserie sunt într-un număr foarte mare. De aproape doi ani, în cadrul sindicatului camionagiilor, lucrează un român, devenit responsabil pe o zonă destul de întinsă care cuprinde mai multe regiuni, care încearcă să informeze și să ajute un număr cât mai mare de lucrători în acest domeniu.

„Associazione sindacale Italia Truck Filtra Tutela del Camionista” funcționează în cadrul U.S.A.E. („Unione Sindacati Autonomi Europei”) și are ca principal obiectiv tutelarea drepturilor șoferilor de camion. Responsabil pentru regiunile din nord estul Italiei este un român: Leontin Vlass, 48 de ani, originar din Oradea, în prezent rezident la Ravenna.

Leontin Vlass s-a stabilit în Italia de mai bine de zece ani. Afectat de situația economică prin care a trecut firma sa, a hotărât să-și încerce norocul în occident. «Lipsa refinanțărilor de la aceea oră din România care a afectat activitatea privată desfășurată între 1990 și 1999 precum și imposibilitatea recuperării creanțelor acumulate și rămase în buzunarele partenerilor de la acea oră m-au făcut să renunț la activitatea pe care o aveam. Lipsa oricărei alte perspectiveonorabile m-a făcut să mă îndrept spre occident.»

Probleme comune

Problemele cu care s-a confruntat sunt comune majorității românilor ajunși în Italia în urmă cu zece ani. «Am suferit destul de pe urma faptului că îmi lipsea „permesso di soggiorno”, implicit a unui loc de muncă în conformitate cu statutul social dobândit în perioada activității din România. M-am confruntat cu majoritatea problemelor pe care le întâmpinau românii în acea perioadă, legate de găsirea unui loc de muncă, a unei chirii, a unui contract de muncă legal, etc.»

Până la obținerea documentelor, românul a lucrat în mai multe domenii. «Până în anul 2004, când am fost angajat ca șofer pe camion la o societate din Ravenna, am lucrat ca muncitor de întreținere într-o fabrică de produse chimice, apoi ca brutar, unde am reușit regularizarea, precum și ca montator de mobilă.»

‘Din 2008 am reprezentat sute de români”

Înscrierea la sindicat

Problemele celor care lucrează ca șoferi pe camioane sunt multiple și complexe, iar Leontin Vlass s-a confruntat, ca mai toți colegii săi, cu destul de multe. A apelat la sindicatele de profil și în final a reușit să între ca funcționar. În prezent răspunde de o zonă întinsă care cuprinde partea de nord est a Italiei. «Văzând toate dificultățile întâmpinate de mine și colegii mei din sector, precum și lipsa de interes din partea marilor sindicate, am apelat la asociația sindicală din care fac parte în prezent, pentru rezolvarea problemelor de muncă specifice.

Văzând o mare deschidere și o bună implicare a funcționarilor de acolo, împreună cu câțiva dintre colegii mei de atunci, am aderat ca și simplu membru. Văzând operativitatea și buna desfășurare a rezolvării problemelor, am hotărât că a sosit momentul implicării mele în activitatea sindicală, ținând cont că mulți dintre colegii mei din Italia nu au avut șansa să fie ajutați și îndrumați cu profesionalitatea de care am beneficiat eu și colegii mei.

Astfel din anul 2008 am devenit activ și am reprezentat mai multe sute de români din toată Italia. Parcursul meu a fost responsabil sindical în firma unde lucram, apoi responsabil provincial, iar din august 2009 reprezint provinciile din zona de Nord Est a Italiei. În ceea ce privește relațiile cu românii, pot spune că area mea se extinde în toată Italia unde suntem prezenți.”

Servicii pentru membri

Activitatea în cadrul sindicatului nu se rezumă doar la conflictele de muncă. Leontin Vlass a propus și introducerea unor servicii care să le vină în ajutor membrilor. «Prioritatea este tutela membrilor sindicatului nostru, în rezolvarea tuturor conflictelor de muncă și asistență juridică dar acum pregătim o serie de servicii gratuite sau în parte convenționate pentru toți membrii. In cazul cetățenilor români avem dialog în limba maternă și implicit o mai bună comunicare. Problemele cele mai frecvente pe care le au românii sunt legate de necunoașterea limbii, a legislației și condițiilor de muncă, precum și necunoașterea structurilor unde se pot adresa în caz de nevoie.»

Sute de dosare

Leontin Vlass se poate mândri deja cu sute de dosare rezolvate. «Practicile terminate având ca obiect recuperarea plăților și a diferențelor salariale, numai în ultima perioadă au depășit suta. Avem pe rol desfășurarea rezolvării pentru alte câteva sute de membri, din care mai mult de 80% sunt români. Ne mai luptăm și pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă, al programului și a tratamentele de care aveau parte unii șoferi din partea patronilor, în unele cazuri inumane.»

Proiectele de viitor ale românului sunt multe și vizează în special raporturile cu conaționalii care lucrează în domeniu. «Muncesc serios pentru creșterea organizației sindicale și întâlnirea tuturor lucrătorilor aflați în dificultate. Voi continua să distribui materiale informative și să îmi aduc un aport consistent la creșterea volumului de servicii, de consultanță dedicată cetățenilor români. Deasemenea voi încerca să dezvolt raporturi de colaborare și cu alte asociații și organizații care desfașoară activități dedicate românilor din Peninsulă.»

Andi Rădiu

Pentru informații: Leontin Vlass, Cel: 3291299452, 3407602505

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

O voce dobrogeană în Italia

„Românii nu vor să fie uniti”